Aco Petrović predstavio plan za hrvatsku košarku i šokirao otkrićem: ‘Kontaktirao sam četvoricu trenera, nitko ne želi biti izbornik‘

Aleksandar Petrović je nedavno postao sportski direktor HKS-a, a jedna od prvih stvari koje su na rasporedu je traženje novog izbornika uoči nastavka pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025. godine koje su na rasporedu za nešto više od mjesec dana. Aco Petrović se obratio javnosti i progovorio…

Главная страница » Aco Petrović predstavio plan za hrvatsku košarku i šokirao otkrićem: ‘Kontaktirao sam četvoricu trenera, nitko ne želi biti izbornik‘

Aleksandar Petrović je nedavno postao sportski direktor HKS-a, a jedna od prvih stvari koje su na rasporedu je traženje novog izbornika uoči nastavka pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025. godine koje su na rasporedu za nešto više od mjesec dana. Aco Petrović se obratio javnosti i progovorio o planovima za unaprjeđenje hrvatske košarke, pišu Sportske novosti.

“Hrvatskoj ništa ne pomaže to što je Poljska organizator Eurobasketa. Hrvatska mora biti prva u skupini. Ako bude druga, ne znači joj ništa jer mora u dodatne kvalifikacije. Moramo sve napraviti da dobijemo Poljsku i Austriju i plasiramo se direktno u kvalifikacije i da za ljeto 2024. dobijemo mogućnost igranja predolimpijskog turnira za Igre u Parizu. Puno više vrijede ovi prozori no što smo u startu to očekivali. To govori o tome koliko će biti ozbiljna situacija u studenom”, rekao je Petrović pa nastavio:

“Imamo tri godine da se vratimo u korito prepoznatljivosti. Hrvatska mora imati defenzivnu prepoznatljivost. Sve reprezentacije koje su se branile kroz duboko zoniranje su bile osuđene na propast. Ako ne profiliramo kvalitetno branjenje picka nećemo se uspjeti vratiti na kompetitivnu razinu. Od toga moramo početi. Prošlo je i vrijeme igranja jedan na pet poput dinosaura. Sve reprezentacije igraju s dvojicom, trojicom i prebacuju loptu. Sve reprezentacije koje su imale megazvijezde NBA-a su zbor taktičkih postavki udarile u zid.”

Petrović je nastavio s iznošenjem svojih planova.

“Ovo će trajati pet, šest godina, bez euforije i depresije. Nakon osam, devet mjeseci želim odabrati hrvatske trenere koji će biti u fokusu u budućnosti. Dozvolit ću si da budem s njima na treningu, da razgovaramo, da im osiguram ljetne igre kao nagradu za kvalitetan rad i da im pružim mogućnost napretka. Želim u svakoj kategoriji, od 12 do 16 godine, napravili listu broj jedan, dva, tri i onima koji su najbolji ponuditi da vode reprezentaciju. Tko radi s U-14 i radi dobro, treba voditi reprezentaciju. Izuzimam U-20 jer su to seniori i to treba moderirati jedan od tri, četiri trenera koji su kandidati za budućeg izbornika”, kaže Aco pa dodaje:

“Moramo učiti od boljih. Do kraja 2023. želim imati knjigu od hrvatskoj školi košarke kako bismo pomogli trenerima što raditi s klincima od 12 do 14 godina i postavili vertikalu. To se vidi po Španjolskoj, svi oni igraju isto. Tu bi bile vježben, treninzi i segmenti po kategorijama. Ne možemo 14-godišnjake opteretiti pick igrom, važno je raditi na tehnici, dodatno će dobivati u idućem uzrastu.”

U tome će mu pomoći Neven Spahija i Ivan Rudež.

“Strašno je bitno pripremiti radna ljeta. Mislio sam prvo napraviti isto što i Stojko i privatnim aranžmanima osigurati Hrvatskoj da bude u Ljetnoj ligi, ali shvatio sam da je puno bolje napraviti bazni kamp 10 dana, a onda otići na reprezentacije koje su se plasirale na SP. To je svjetski vrh, a mi ćemo im poslati mailove da smo spremni odigrati četiri, pet utakmica da vidimo gdje smo u ljeto 2023. godine.”

Petrović će u Hrvatskoj i Europi skautirati talente i postojeće reprezentativce, a progovorio je i o novom izborniku.

“U utorak sam kontaktirao četiri najbolje opcije za mjesto izbornika Hrvatske. Bilo mi je biti dobiti ih u isto vrijeme i uspjelo mi je. Igor Miličić je vruća roba, ima ugovor do kraja 2023., a žele mu ga produžiti do 2024. godine. S druge strane, Dario Gjergja je napravio sjajan posao s Belgijom i jedini srušio Španjolsku, ali je u sjajnoj poziciji da izbori SP. Nismo pijani milijarderi da razbijamo ugovor s pola milijuna eura. To je realnost, ali da ne bi bilo šumova u eteru išao sam razjasniti situaciju. Trenutno je na njih nemoguće računati”, kaže Petrović pa nastavlja:

“U isto vrijeme sam zvao i svog dragog sugrađanina Nevena Spahiju i ponudio mu da bude kratkoročno ili dugoročno izbornik, neka bira. Nažalost, ima druge planove. Ostao je Golemac kod kojeg sam bio u Ljubljani. Zainteresiran je, ali u ovom trenu kao trener koji skuplja iskustvo i u najboljim godinama ne može raditi dva projekta. Nemoguće je bilo pronaći rješenje u ovom trenu.”

Sportski direktor će pričekati s odlukom.

“Uzeo sam time-out do 10. listopada pa ću imati jasniju sliku što i kako dalje. Moram u razgovorima s vodećim ljudima HKS-a prelomiti kojim putem krenuti. Imam naznaka kvalitetnog, vrhunskog rješenja, ali u lipnju. Moram sad donijeti prijedlog da ispratimo dva prozora i onda dobijemo čovjeka koji će idućih pet godina biti izbornik ili nastaviti tražiti čovjeka, ali uzimam time-out. Najkasnije ćete do 10. listopada imati odluku kojim putem idemo, a više sam za to da se pronađe perfektno rješenje za dugo godina. Previše smo trenera spržili. Imamo vremena i moramo stvari postaviti na pravi način. Možda ću predložiti kratkoročno rješenje, a konačno rješenje bude na kraju sezone”, rekao je Petrović pa nastavio:

“Nisam u situaciji da sebe predlažem. Sada ne razmišljam o tome, ali vidjet ćemo. Poslao sam jednom treneru ponudu za takav vid suradnje, ali logično je da gleda dugoročno i kaže da je problematično što može nestati s košarkaške mape. Jeste li Vi za kvalitetno konačno rješenje ili partikularno? Biste li konačno, kvalitetno rješenje na pet dogina i hrvatsku košarku u mirnim vodama ili biste donosili odluku naprečac?”

Pojavilo se ime Ivana Rudeža.

“Ne mogu ga baciti u to i spržiti ga. Nemam problema s komunikacijom i neće biti zakulisnih radnji. Poslat ću 10. listopada prijedlog u kojem smjeru trebamo ići, a upravni odbor i predsjednik neka odluče što i kako dalje.”

Izbornik će, vjerojatno, biti profesionalac.

“Nadamo se da će izbornik biti profesionalac, ali moramo vidjeti. Možda će prozori biti koordinirani pa će postojati veća mogućnost da ne budu profesionalci, očekujem promjene kroz iduće ljeto. Nemam problem s tim da izbornik radi u klubu. Pa vi dvije godine praktički nemate posla preko godine. Ako je u klubu, ja nisam i mogu napraviti sve umjesto njega. Stavio sam 24 imena po kriterijima koje sam govorio s vremenskim aspektom od tri godine. Na Euru 2025. godine ćemo biti kompetentni. Matković, Prkačin, Branković, Rudan, Drežnjak, Bender, Ivšić, Buljan, stavimo ih u kontekst od tri godine. Imamo materijala. čini se da smo dotaknuli dno, ali kad sam vidio popis…”, zaključio je Petrović.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.