Afera u boksu. Amerikanci zbog Rusa bojkotiraju SP, boks ispada s Olimpijskih igara

VELIK udarac za najveće amatersko natjecanje u boksu.

Главная страница » Afera u boksu. Amerikanci zbog Rusa bojkotiraju SP, boks ispada s Olimpijskih igara

BOKSAČI iz Švedske i Kanade neće sudjelovati na amaterskom svjetskom boksačkom prvenstvu. Tako su se pridružili bojkotu koji predvode Sjedinjene Države i Irska zbog uključivanja ruskih i bjeloruskih sportaša i problema s organizatorom. Muško i žensko prvenstvo organizira Međunarodna boksačka asocijacija (IBA), čiji je predsjednik Rus Umar Kremljev, a ruska energetska kompanija Gazprom najveći je sponzor IBA-e.

To boksačko tijelo dopustilo je boksačima iz Rusije i Bjelorusije da se natječu sa svojim nacionalnim zastavama i himnama suprotno smjernicama Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) nakon invazije Moskve na Ukrajinu 24. veljače. Žensko boksačko prvenstvo je u New Delhiju od 15. do 25. ožujka, a muški SP u Taškentu, u Uzbekistanu, u svibnju.

“Brinemo se za budućnost boksa unutar olimpijske postave”

Predsjednik švedskog boksačkog saveza Per-Axel Sjoholm, osvrćući se na dugogodišnje pritužbe na IBA-u, rekao je u utorak za novinsku agenciju TT da nije bilo “demokracije ili transparentnosti u načinu na koji se ta organizacija vodi”.

“Ne prihvaćamo IBA-ino postupanje”, rekao je. “Godinama smo radili na promjeni, ali bez uspjeha. Tada su oni sami donijeli odluku da dopuste Rusiji i Bjelorusiji natjecanje, štoviše, pod nacionalnom zastavom.”

Predsjednik kanadskog boksačkog saveza Ryan O’Shea rekao je za Canadian Press da se kanadski boksači također neće pridružiti amaterskom svjetskom prvenstvu. “Pridružili smo se tom pokretu. Jako smo zabrinuti zbog rizika s kojim se naš sport suočava i njegove budućnosti unutar olimpijske postave”, rekao je O’Shea.

Britansko vladajuće tijelo priopćilo je da britanske boksačice neće sudjelovati na prvenstvu te da razmatraju i sudjelovanje u muškom turniru. Sjedinjene Države, Irska i Češka također će izbjegavati oba prvenstva, rekla su njihova upravna tijela.

“Boks ispada s Olimpijskih igara?

IBA je upozorila da će provesti “snažne sankcije protiv onih koji iniciraju i pridruže se bojkotu sudjelovanja”. U prosincu je Međunarodni olimpijski odbor iznio mogućnost isključenja boksa s Igara u Parizu 2024. optuživši IBA-u da “nema stvarnog interesa” za sport i svoje sportaše. Kvalifikacije za Pariz organizira MOO.

IBA je bila u sukobu s organizatorima OI te joj je oduzeto sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Boks nije u početnom programu za Igre u Los Angelesu 2028. te čeka reforme koje zahtijeva MOO nakon pritužbi na probleme upravljanja. IBA kaže da MOO nije prepoznao “značajan napredak” koji je napravio i da je raščišćavao “ukaljano nasljeđe” koje je ostavio bivši predsjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.