Amerikanci analizirali Hajduk: Dambrauskas to ne smije napraviti ako ne želi otkaz

STRANICA Villarreal USA objavila je veliku analizu Hajduka uoči utakmice sa španjolskim klubom.

Главная страница » Amerikanci analizirali Hajduk: Dambrauskas to ne smije napraviti ako ne želi otkaz

VILLARREAL USA, jedna od tristotinjak podstranica američkog SB Nationa posvećenih raznim sportskim klubovima, objavila je veliku analizu Hajduka uoči večerašnjeg sraza s njihovim klubom u play-offu Konferencijske lige.

Amerikanci u uvodu ističu da je Hajduk u prošlom kolu eliminirao Vitoriju Guimaraes s ukupnih 3:2, da je jedna od najboljih hrvatskih momčadi, ne računajući Dinamo Zagreb, te ističu da je 65.92% dionica kluba u vlasništvu grada, a 30.12% ima Torcida kroz udrugu Naš Hajduk.

Preokret s Dambrauskasom

U pregledu slijedi kratko predstavljanje hrvatske lige i trenera Valdasa Dambrauskasa, za kojeg pišu da je preokrenuo formu momčadi te je s četvrtog mjesta podigao na drugo, što joj je najbolji plasman od 2012., te odveo do osvajanja Kupa u finalu protiv Rijeke. Ne promiče im ni da je bivši igrač španjolske La Lige Marko Livaja bio prvi strijelac.

U taktičkom dijelu objašnjavaju kako Hajduk najčešće igra u formacijama 4-2-3-1 i 4-3-3 s dva defenzivna veznjaka, a autor predviđa da će u Valenciji zaigrati u sastavu: Kalinić – Mikanović, Simić, Borevković, Melnjak – Grgić, Atanasov – Sahiti, Krovinović, Biuk – Livaja.

No ističe i kako Dambrauskas na desnom beku ima još jednu dobru opciju u iskusnom Lovrencsicsu, da je Vuković realna alternativa Atanasovu u početnoj postavi te da su na klupi kvalitetne opcije Fossati i Kalinić, ako budu spremni s obzirom na ozljede s kojima se muče.

“Ostatak momčadi nema toliko iskustva u europskim natjecanjima i najjačim ligama”, zaključuje Villarreal USA dio o momčadi, a zatim se prebacuje na analizu taktike.

Objasnili kako Hajduk igra

“Njihov stil igre najčešće je 4-3-3 s dva defenzivna i jednim ofenzivnim veznjakom. Kad imaju posjed, bekovi idu naprijed da otvore prostor i olakšavaju kombinatoriku, a Grgić se spušta da prima loptu i razigrava. Krovinović traži prostor između linija za primanje lopte i traži promjenu smjera. 

Tu dolaze krila i bekovi, s tim da se desni bek uglavnom priključuje napadu malo češće nego lijevi. Lopta putuje s jedne linije prema drugoj. Glavni Livajin posao je da primi loptu s jednog krila leđima okrenut golu, predaje je Krovinoviću, koji odlazi na suprotnu stranu i ubačajima traži Livaju koji utrčava u sredinu.

Generalno, vole prepuštati posjed protivnicima, osvajati loptu i kretati u kontranapad. Ako imaju inicijativu, češće igraju kratkim dodavanjima uz povremena duga”, analizira Villarreal USA napadačku igru Hajduka, a o obrambenoj kaže:

Prevelika udaljenost između linija

“U obrani su postavljeni u 4-2-3-1, ali fali im brzine u povlačenju, pa često šesnaesterac brane samo dva defenzivna vezna, dok ostali veznjaci ne prate loptu kad se brane od kontre.

Ako im je protivnik prekvalitetan, očekujemo ih s petoricom u zadnjoj liniji, a da veznjaci oblikuju trokut od dva defenzivna i jednog ofenzivnog, kao što su učinili protiv Dinama na posljednjoj utakmici. Tada su igrali 3-4-1-2 u napadu, a 5-3-1-1 u obrani”, pišu Amerikanci te kao glavni problem u postavi ističu preveliku udaljenost između linija koja protivnicima omogućuje dubinska dodavanja i izgledne prilike, što Hajduk nije uspio riješiti cijele sezone.

Za kraj autor važe mogućnost da ozlijeđeni Fossati i Kalinić zaigraju od prve minute pa kaže: “S obzirom na vrijeme koje je propustio, bio bih iznenađen da Fossati počne. A ostavljanje Livaje na klupi na ovoj utakmici nije nešto što bi Dambrauskas trebao učiniti ako želi zadržati posao. A s obzirom na nestabilnosti u hrvatskom nogometu, prilično sam siguran da neće tako riskirati.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.