As: Srbija na SP-u igra s grbom koji je kopija albanskog i crnogorskog

ŠPANJOLSKI As u velikom tekstu piše o novom grbu reprezentacije Srbije na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Главная страница » As: Srbija na SP-u igra s grbom koji je kopija albanskog i crnogorskog

ŠPANJOLSKI As u velikom tekstu piše o novom grbu reprezentacije Srbije na Svjetskom prvenstvu u Kataru. “Srbija će u četvrtak otvoriti SP protiv Brazila s novim kontroverznim grbom na dresu. Na njemu je dvoglavi bijeli orao, ali drugačiji od onog koji se vije na srpskoj zastavi i grbu. Ovaj na dresu napravljen je na brzinu za nogometnu reprezentaciju i naišao je na brojne osude među narodom opsjednutim nacionalizmom.

Mnogi Srbi ogorčeni su time što grb ima nepodnošljive sličnosti sa znamenjem nacija koje su tradicionalno rivalske i neprijateljske Srbiji. Nemali broj Srba smatra da je simbol na dresu njihove reprezentacije sličniji crnom dvoglavom orlu na grbu Albanije te da, osim na ovaj, više podsjeća na orlove na grbovima Poljske, Makedonije i Crne Gore nego na onog na srpskoj zastavi. I doista, kada se novi grb srpske reprezentacije usporedi s navedenima, sličnosti su očite. 

Srpski fanovi se pitaju i zašto je savez morao mijenjati prethodni grb, koji je bio efektan s početnim slovima nacionalnog slogana “Samo Sloga Srbina Spašava”, u sredini kojih je bila nogometna lopta, a iznad ovog je pisalo “Srbija”. Srpski nogometni savez na to odgovara da je novi grb hibridni model prethodnog i grba s orlom.

Ističu da je kreiran za ovaj SP jer će Srbija na njemu biti jedina reprezentacija s grbom koji nije ni na zastavi zemlje niti njenog nogometnog saveza. Dodaju da je inspiracija za novi grb orao raširenih krila, simbol dinastije Nemanjić, stare gotovo tisuću godina. Sve ovo izaziva velike polemike u zemlji koja daje puno previše važnosti svojim simbolima.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.