Bivši trener Hajduka radi čuda u Marseilleu: Tudoru su na prvoj utakmici zviždali, sad mu se klanjaju

Igor Tudor radi prava mala čuda ili su to već velika čudesa ovako nizati pobjede za kormilom Olympique Marseillea… Sad je stradao u Ligi prvaka Sporting iz Lisabona i to sa zvonkih 4:1, dok je u prvenstvu Francuske OM u korak s prebogatim Paris St. Germainom. Iz kola u kolo, Tudor ruši prepreke i…

Главная страница » Bivši trener Hajduka radi čuda u Marseilleu: Tudoru su na prvoj utakmici zviždali, sad mu se klanjaju

Igor Tudor radi prava mala čuda ili su to već velika čudesa ovako nizati pobjede za kormilom Olympique Marseillea…

Sad je stradao u Ligi prvaka Sporting iz Lisabona i to sa zvonkih 4:1, dok je u prvenstvu Francuske OM u korak s prebogatim Paris St. Germainom.

Iz kola u kolo, Tudor ruši prepreke i ovo je najbolji start Marseillea još otprije tri desetljeća.

Tako je bio snažan samo u doba Bernarda Tapiea i kad im je Alen Bokšić dolazio da bude centarfor i postane prvak Europe.

Tudor je, da se našalimo, onaj isti koji je vodio i Hajduk, samo što je u međuvremenu stekao iskustvo na klupi Juventusa kao pomoćnik Andrei Pirlu, pa je samostalno vodio Veronu (i Nikolu Kalinića), e da bi se potom našao na vrućoj klupi na Velodromeu.

No, ista je osobnost, ista vizija baluna.

Urlao pred svlačionicom zbog kašnjenja Sportinga

Pisalo se već u kakvim se problemima (s)našao na startu sezone, kako je zbog čvrstine i garda naišao na prepreke, ulazio u sukobe, da bi ih otpuhnuo izuzetnim autoritetom.

Zviždali su mu već na prvoj utakmici, a sad se svi zaklinju u njega! Tudor je glasan i otvoren, bez pardona, pa je i sad, u utorak navečer bio „u svom filmu”.

Vikao je i urlao pred svlačionicom, jer Sporting je kasnio na utakmicu i pitao se Tudor „gdje su ti Portugalci, mi se zagrijavamo, a njih nema, pa nema…”

– Bio sam uzrujan jer smo bili vani, a za novi termin početka utakmice rekli su nam kad smo već izašli iz svlačionice na zagrijavanje. To nije normalno… Priznajem da sam i imao i drugačiju ideju. Htio sam probudit, trgnit svoju momčad, zato sam vikao. Nije bilo publike, pa se dobro čulo, odjekivalo je – vrag je u Tudoru.

Pao mu je mrak na oči u 19.02, pišu kroničari, a utakmica je trebala početi u 18.45 sati… Podigao je glas i na delegata, bio je pravi poliglot, miješao je francuski, talijanski, engleski… Dizao je tenzije svjesno, a kasnije je trener Sportinga Ruben Amorim rekao da nisu oni namjerno kasnili:

– Marseilleu je nedostajalo malo poniznosti u tonu kojim su govorili. Znam da je Marseilleu bilo neugodno, ali nije naša pogreška…

Kako god, Tudor je pravi akter, svakom zgodom pokazuje svoju osobnost: Tudor je pobjednik.

Padaju nam na pamet Mario Stanić i Ivan Kepčija, dvojac koji je s njim radio u Hajduku i koji su Tudora čuvali kao kap vode na dlanu i u trenutku slabih rezultata.

– Hajduk mora bit sretan da ima Tudora za trenera, jednog od najboljih, uvjerit ćete se – prorok je bio Mario Stanić, tada šef struke „bijelih”.

Juventus ga prati

Tudorovo posebno poimanje nogometa, sa igrom 3-5-2 i brzom tranzicijom, s puno trke i pretrčavanja, ali i rizika na centru, nije se usadilo u Hajduk. Tu je Hamza Barry bio poslovođa, Nihad Mujakić i Kristian Dimitrov stoperi, a u napadu su šansu dobijali mladići Ivan Brnić, Jakov Blagaić, Leon Kreković. Samo smo nabacali neka imena, a Tudor je očito bio ispred i iznad Hajdukova trenutka.

Zato znalce ne čudi Tudorov uspon, a pocrtavaju ga i u Juventusu gledajući kako njihov pulen čuda stvara na klupi bliskog im Olympiquea.

Nedavno su pitali Tudora “dolazite iz talijanske nogometne kulture, poznate po strogoj taktičkoj disciplini, koliki je dio slobode koji pružate svojim igračima?”. Odgovorio je:

– Ja nisam Talijan, ja sam Hrvat! Stavljanje talijanskog, španjolskog, francuskog nogometa u pojedine škafetine – to ne postoji. Možemo pričati samo o značajkama pojedinih trenera, ne o kulturnim stilovima država. Kvaliteta trenera je da shvati što iz svojeg nogometa može prebaciti igračima koje ima na raspolaganju.

Pomoćnik Vukas

Uz Tudora je i Hari Vukas, nekidan je bio sam na klupi dok je Tudor bio suspendiran, pobijedio je Angers u gostima sa 3:0. Djeluju skladno, Vukas je šest godina stariji, a upoznali su se kroz rad u Hajdukovoj Akademiji… Pa nanizali Karabukspor, Galatasaray, Hajduk i evo sad Olympique Marseille. 

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.