Borba za rasnu i spolnu ravnopravnost je u sportu otišla daleko, ali NBA igrač je još rob(a)

Borba za rasnu ravnopravnost, onu s obzirom na spolnu orijentaciju, za prava žena, protiv diskriminacije na nacionalnoj osnovi… Borba za prava u sportu je otišla jako daleko, što je pohvalno, pogotovo u američkom sportu. Nažalost, pritom se i pomalo zaboravilo na ono što je baš osnovno. Kada su ugov…

Главная страница » Borba za rasnu i spolnu ravnopravnost je u sportu otišla daleko, ali NBA igrač je još rob(a)

Borba za rasnu ravnopravnost, onu s obzirom na spolnu orijentaciju, za prava žena, protiv diskriminacije na nacionalnoj osnovi… Borba za prava u sportu je otišla jako daleko, što je pohvalno, pogotovo u američkom sportu.

Nažalost, pritom se i pomalo zaboravilo na ono što je baš osnovno. Kada su ugovori i transferi u pitanju, sportaš i dalje u nekim situacijama i u 2022. godini nije čovjek sa svim pravima, zaposlenik, osoba, nego je (p)ostao samo broj, roba koju se gotovo ništa i ne pita. Da ne kažemo rob, to bi ipak bila preteška riječ. Možda je ipak mnogo bolja riječ roba.

U europskom nogometu se igrači bune kada su nezadovoljni, pa time nekako uspijevaju doći do prijevremenog izlaza iz ugovora, čitaj transfera. Nije ni to normalno, potpuno moralno, ugovor je ugovor, što si ga potpisivao. Ali i to je dio “igre”. Međutim, u NBA ligi klubovi razmjenjuju igrače i dalje neovisno o tome što košarkaši zapravo žele, planiraju. Košarkaši za trade u NBA ligi i dalje nerijetko doznaju tek kada je sve gotovo, kao da su roba, a ne ljudi, stvarne osobe s obiteljima, obvezama. Samo zazvoni mobitel, na ekranu piše da zove generalni menadžer ili neka druga klupska “faca” i prenese ti šokantne vijesti.

Šok za cijelu obitelj

Ima tu mnogo toga što nije humano. Ne budimo zavidni i nemojmo misliti da novac u životu može riješiti sve. To što igrači zarađuju milijune, ne znači da je njihovoj djeci lako kad moraju prekidati školovanje, prijateljstva, doživljavati šokove u djetinjstvu i započinjati posve ispočetka negdje drugdje. Ili čak zbog šokantnog tradea odrastati odvojen od oca ili majke.

Bojan Bogdanović u Detroit Pistonsima? Teško je povjerovati da je Bogdanović htio u jednu od najgorih momčadi lige, iako u tu istu skupinu sad spada i njegov dosadašnji klub Utah Jazz. To je valjda bio “najbolji” mogući “deal” za Jazz. A još i manje je za povjerovati da je 29-godišnji portorikanski košarkaš Maurice “Moe” Harkless želio biti akter čak tri tradea ovog ljeta. Da, dobro ste pročitali – tri! A trenutno je bez kluba!

NBA klubovi to rade kako bi izbalansirali poslovne knjige, dovode i otpuštaju igrače ovisno o planovima za tu sezonu, kako bi oslobodili sebi prostor za dovođenja drugih igrača, kao što se Utah želi svim silama boriti za dno ljestvice kako bi klub imao dobre izglede na draftu koji će iduće godine nekome omogućiti da potpiše čudesnog Victora Wembanyamu, beka u tijelu od 221 centimetra visine.

Prema nekim podacima najviše ‘trejdan’ igrač u NBA ligi je Trevor Ariza koji je 10 puta bio sudionik razmjene. A rekorder po broju klubova u NBA ligi je Ish Smith koji je igrao za 13 različitih klubova. U Njegovom CV-ju su: Houston, Memphis, Golden State, Orlando, Milwaukee, Phoenix, Oklahoma, Philadelphia, New Orleans, opet Philadelphia, Detroit, Washington, Charlotte, opet Washington i sada je u Denveru.

Moeovo ljeto za povijest

Vratimo se nesretnom Harklessu i njegovom ljetu za povijest. Prvo su ga Sacramento Kingsi 6. srpnja zajedno s Justinom Holidayem i pickom prve runde drafta 2024. poslali u Atlanta Hawkse u zamjenu za Kevina Huertera. Zatim je 27. rujna Atlanta poslala Harklessa i pick druge runde drafta Oklahoma City Thunderu za Vita Krejčija kako bi izbjegli plaćanje “luxury taxa” (porez na luksuz koji se plaća kada se prekorači budžet za plaće igrača). Bio je zatim u istom klubu čak tri dana dok zadnjeg dana rujna nije morao u Houston Rocketse. S njim su išla i trojica suigrača (ovu riječ uzmite s rezervom s obzirom na Harklessov staž u klubu), Ty Jerome, Derrick Favors i Theo Maledon kao i budući izbor druge runde drafta. U suprotnom smjeru išli su David Nwaba, Sterling Brown, Trey Burke i Marquese Chriss. A 11. listopada su ga iz Houstona lansirali na raketi, otpustili. Harkless je ovog ljeta u pauzi između dvije sezone ni kriv ni dužan bio dio čak tri tradea, a nakon svega sada je – bez kluba.

Vratimo se na početak priče. Igrači su zaštićeni na rasnoj osnovi, po pitanju seksualne orijentacije, nacionalnosti… Gotovo da je uzalud sva borba za ljudska prava kada su svi zaštićeni osim – samih igrača.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.