Četiri godine nakon što je nogometaš poginuo odmah po prelasku u novi klub za njegov transfer je isplaćena odšteta

Čak četiri godine nakon što je Emiliano Sala poginuo u zrakoplovnoj nesreći nedugo nakon što je iz Nantesa za 17 milijuna eura odštete (15 milijuna funti) prešao u Cardiff City, velški klub platio je prvu ratu tog transfera francuskoj momčadi. Prema pisanju ‘Daily Maila‘ Cardiff City platio je nešto…

Главная страница » Četiri godine nakon što je nogometaš poginuo odmah po prelasku u novi klub za njegov transfer je isplaćena odšteta

Čak četiri godine nakon što je Emiliano Sala poginuo u zrakoplovnoj nesreći nedugo nakon što je iz Nantesa za 17 milijuna eura odštete (15 milijuna funti) prešao u Cardiff City, velški klub platio je prvu ratu tog transfera francuskoj momčadi. Prema pisanju ‘Daily Maila‘ Cardiff City platio je nešto manje od osam milijuna eura (sedam milijuna funti), nešto manje od polovine ukupne vrijednosti odštete za argentinskog napadača. U Cardiffu se nadaju da će im sada nakon plaćanja prve rate FIFA napokon skinuti zabranu transfera, embargo pod kojim su bili zbog toga što su do sada odbijali platiti odštetu francuskom klubu. Zbog toga je FIFA ljetos kaznila Cardiff zabranom transfera u tri prijelazna roka.

Podsjetimo, Sala i pilot David Ibbotson su poginuli u siječnju 2019. godine u padu zrakoplova kojim su putovali iz Francuske u Wales na kompletiranje već dogovorenog Salinog prelaska u novi klub. Sala je već bio u Walesu, prošao je liječničke preglede, potpisao ugovor, ali je otišao ponovno u Francusku da se oprosti od suigrača i ljudi iz kluba. Na povratku u Cardiff je poginuo.

U trenutku pogibije Sala je imao 28 godina i bio je najskuplji transfer u povijesti Cardiffa. Velški klub potom je odbijao platiti odštetu pod obrazloženjem da u trenutku stradanja još nije bio službeno njihov igrač.

Sala je preminuo u padu zrakoplova 21. siječnja 2019. godine. Poslije duge potrage nađena je olupina, a potom 7. veljače i tijelo nesretnog nogometaša. Na svoju žalost odbio je Sala u zadnji trenutak pristiglu ponudu iz Kine koja bi mu donijela veću plaću, samo zato što se želio okušati u najjačoj ligi svijeta. Da je prihvatio, ne bi se našao na kobnom letu. U sjećanje na njega 2021. godine je organiziran ‘Challenge Emiliano Sala‘, turnir francuskih klubova za koje je tijekom karijere nastupao argentinski nogometaš. To prvo izdanje turnira na kojem su nastupila četiri kluba osvojio je Bordeaux.

Poslije je Nantes tražio isplatu odštete bez obzira na pogibiju nogometaša i u rujnu 2019. godine FIFA mu je dala za pravo. Polovina odštete treba pritom pripasti njegovom bivšem klubu Bordeauxu prema prethodnom ugovoru kod prelaska u Nantes. U kolovozu prošle godine i Sud za sportsku arbitražu (CAS) u švicarskoj Lausannei je naložio Cardiff Cityju da mora isplatiti prvi dio odštete.

Zanimljivo, kada je Sala tog siječnja 2019. godine postao igrač Cardiffa, potpisao je na tri i pol godine. Dakle, s obzirom koliko je vremena prošlo od tada, ovih dana kada je velški klub napokon platio dio odštete, da je živ Sala po tom ugovoru više ne bi bio igrač Cardiffa.

Tada je te 2019. godine Cardiff City bio član elitnog Premiershipa, a sada se bori za ostanak u drugom rangu natjecanja. Sastav iz Walesa je trenutno tek 20. od ukupno 24. momčadi u Championshipu.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.