Damir Mulaomerović srezao popis pred EuroBasket i progovorio o Amerikancu u momčadi: ‘To je sjajan momak koji radi za momčad i točno je ono što nam treba‘

Prvi dio priprema košarkaške vrste za početak pretkvalifikacija za Eurobasket 2025., ali i za sam Eurobasket koji starta 1. rujna je odrađen, Hrvatska je proteklog vikenda odigrala i prve pokuse ovoga ljeta. Uvjerljiva pobjeda nad Bugarima i poraz od Češke ishod je s kojim su se izabranici Damira Mu…

Главная страница » Damir Mulaomerović srezao popis pred EuroBasket i progovorio o Amerikancu u momčadi: ‘To je sjajan momak koji radi za momčad i točno je ono što nam treba‘

Prvi dio priprema košarkaške vrste za početak pretkvalifikacija za Eurobasket 2025., ali i za sam Eurobasket koji starta 1. rujna je odrađen, Hrvatska je proteklog vikenda odigrala i prve pokuse ovoga ljeta. Uvjerljiva pobjeda nad Bugarima i poraz od Češke ishod je s kojim su se izabranici Damira Mulaomerovića vratili iz Pardubica te u Opatiji nastavili s pripremama.

Izbornik je za Sportske novosti analizirao učinjeno u Češkoj, podvukao je crtu ispod tog turnira i sada se okrenuo ispravljanju uočenih nedostataka, ali i daljnjem uigravanju za što će u najbolje poslužiti posljednja dva pokusa koja su na meniju ovoga tjedna. Prvo ćemo u Opatiji ugostiti Mađare u četvrtak,da bi u subotu otišli put Celja na genaralku protiv Slovenije koja nas je razmontirala u Ljubljani prije mjesec i pol dana.

Usput, reprezentacija je ostala na 15 imena, jer se po povratku iz Češke izbornik zahvalio Roko Rogiću, jedinom igraču koji ionako nije zaigrao u prve dvije utakmice, a po povratku iz Češke dozvolu za trening u punoj snazi dobio je Kruno Simon.

Izbornik je prvo secirao svoje dojmove iz Pardubica.

– Ukupno sam zadovoljan onime što smo odigrali. Protiv Bugara, a u tu smo utakmicu ušli iz jakog treninga, bilo je dobro, kao što je bilo dobro i prvo poluvrijeme protiv Čeha. Iz te prizme smo dobili ono što smo željeli, odigrali smo dvije utakmice koje su nam pokazale gdje smo i na čemu moramo raditi, a sada slijede pokusi s Mađarima i Slovencima u kojima ćemo nastojati biti bolji te nam onda slijede četiri puna dana treninga do odlaska u Poljsku na prvu utakmicu pretkvalifikacija.

Za Hrvatsku je u Pardubicma debitirao Jaleen Smith, u prvoj utakmici je podijelio sedam asista, u drugoj je ubacio 21 poen i bio naš najbolji strijelac. Kakav je dojam ostavio na Mulamomerovića?

– Smith se jako dobro uklopio, riječ je uostalom o odličnom igraču. Odmah je pohvatao sve kretnje i moj je dojam kako je on s nama i više vremena nego što to jest. Riječ je o igraču koji je defanzivo i napadački moćan i u njemu smo dobili baš sve ono što smo tražili. Usput, to je i karakteran, sjajan momak, momak koji radi za momčad i točno je ono što nam treba.

I dok smo s tom pozicijom na čistu, zadatak je Mulaomerovića pronaći u sljedećim danima čovjeka koji će biti na lopti kad će se Smith odmarati.

– Kako s nama više nije Roko Rogić, tako smo ostali s Gnjidićem, Filipovi i Mavrom koji može biti i na poziciji dvojke kao ball-handler. Moram reći da nisam nezadovaljan onim minutama koje je odigrao Gnjidić u Češkoj, a sigurno će to ići samo na bolje.

Dominik Mavra također nije bio na popisu u lipnju, sada je tu, i sudeći prema onome što su ponudili prvi pokusi, a Mavra je s Bugarima startao i u petorci, on bi mogao biti i dio udarne rotacije….

– U svakom nam slučaju treba ball-handler na poziciji dvojke, a Mavra ima iskustvo iz ABA lige i ta opcija nije isključena. Imamo još dva pokusa, sada je tu tu i Kruno Simon u punom treningu. On nas je dočekao u Opatiji, dok smo bili na putu nastavio je raditi pod paskom Luke Milanovića i u odličnom je stanju. Pa ćemo i njega u sve odmah ubaciti.

Simon je zadnju utakmicu za Hrvatsku odigrao prije četiri godine, u onom porazu od Poljaka u Gdanjsku, opet će biti u momčadi u četvrtak.

– Da, sigurno će igrati.

Ono što je vidljivo i kao razlika u odnosu na lipanj i srpanj jest pozicija Marija Hezonje, koji sada počinje na četvorci?

– Jest, tu je on, ali tu poziciju mogu odigrati i Ivan Ramljak, može i Bojan Bogdanović, a u nekim opcijama kad ćemo igrati s dva visoka i Dario Šarić, koji tu može stvoriti dodatnu kreaciju i tu biti naša prednost.

S druge strane, na poziciji petice je blistao Karlo Matković, ali uočeni su i problemi Ivice Zupca u obrani od picka. Ono na čemu će Mulaomerović morati raditi u sljedećim danima jest pronaći način da se Zubac što više pokrije u obrani…

– Treniramo na tome, pronalazimo način na koji će to funkcionirati i da na taj način uspijemo to pokriti. Zubac je važan, njegova prednost u napadu je nešto što nam treba. Ono što je dobra stvar u obrani na poziciji petice jest da imamo tri igrača za različite vrste obrane, kad je tu Šarić možemo preuzimati. Šarić je u dobrom stanju, iako smo svjesni da mu nakon duge stanke treba vremena da uhvati ritam, ali jako je pozitivan i ne sumnjam da će do službenih utakmica biti pravi. Kažem, imamo tri različite petice i tri različita načina obrane, što bi mogla biti naša prednost.

Odlaskom Rogića, Hrvatska ima na dispoziciji 15 igrača, do kada će oni biti pod paskom izbornika?

– Prema onome kako trenutačno razmišljam, mislim da ćemo nakon Slovenije u subotu ostati s onih 12 igrača koji će igrati protiv Poljske i Švicarske te otići za Eurobasket. Naravno, tu moramo biti i oprezni, ne daj Bože neke ozljede. Sada je vrijeme za raditi na taktičkim nijansama, to je onaj radni dio koji je vrlo važan.

S obzirom na Hrvatsku koja je igrala krajem lipnja i počekom srpnja protiv Slovenije i Finske, ovo je jedna drugačija reprezentacija. Od tadašnjih nositelja su sada tu Bojan Bogdanović, Ivica Zubac i Mario Hezonja, a novi su ljudi za ozbiljnu rotaciju Dario Šarić, Kruno Simon, Jeleen Smith, Karlo Matković, Ivan Ramljak, Dominik Mavra…

– Treba uzeti u obzir da smo skupa tek pet, šest dana. Treba znati i da nas je u drugoj utakmici protiv Češke stigao umor, jer nam je to bila druga utakmica u dva dana, dok su Česi imali dan pauze. Međutim, trebalo se i na to naviknuti, jer će nas to čekati na Eurobasketu. I općenito, kažem, nisam nezadovoljan onime kako je to izgledalo u Pardubicama.

Osjeća li se nestrpljenje kako se bliže Eurobasket, po mnogima nikada jača europska smotra?

– Moje su misli samo na okršajima koje prethode Eurobasketu, dakle na ogledima protiv Poljske i Švicarske, 25. i 28. kolovoza. Razmišljam samo o tome, a Eurobasket dolazi nakon toga. Pratimo se naše protivnike, Ukrajina i Estonija igraju jako dobro, Britanci također, da ne govorimo o Grcima ili domaćinima, Talijanima. Ako netko misli da smo smješteni u laganu skupinu, grdno se vara, jer sve reprezentacije protiv kojih ćemo igrati u ritmu gdje ćemo odigrati u sedam dana pet utakmica u Milanu, jako su kvalitetne. No, o tom potom, kažem, prvo nam slijede Poljska i Švicarska…

A još prije toga Mađarska i Slovenije za završne glazure u punom sastavu. Kruno Simon je posljednja karika koja se priključila i sada Damir Mulaomerović ima na raspolaganju sve što je želio.

I, vjerojatno, sve ono čemu se mogao nadati samo u najluđim snovima tamo negdje dan, dva nakon teškog poraza od Finske u Rijeci na početku srpnja. Uostalom, šest je tu novih lica, puno, puno jača Hrvatska. Ne samo za Jaleena Smitha…

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.