Darijo Srna kaže da će Šahtar možda tužiti FIFA-u: ‘Ne štiti ukrajinski nogomet kao UEFA, prijete nam veliki gubitci‘

Šahtar će tužiti FIFA-u zbog dopuštenja da se ugovori s ukrajinskim klubovima mogu raskinuti kada to strani igrači zatraže zbog rata u Ukrajini, tvrde ukrajinski mediji. Upravi se nije svidjela činjenica da strani igrači ili njihovi agenti sada mogu, ako tako odluče, napustiti ukrajinske klubove bez…

Главная страница » Darijo Srna kaže da će Šahtar možda tužiti FIFA-u: ‘Ne štiti ukrajinski nogomet kao UEFA, prijete nam veliki gubitci‘

Šahtar će tužiti FIFA-u zbog dopuštenja da se ugovori s ukrajinskim klubovima mogu raskinuti kada to strani igrači zatraže zbog rata u Ukrajini, tvrde ukrajinski mediji. Upravi se nije svidjela činjenica da strani igrači ili njihovi agenti sada mogu, ako tako odluče, napustiti ukrajinske klubove bez obzira na stav kluba, a Ukrajinci traže da im FIFA zbog toga financijski nadoknadi nanesenu štetu, pišu Sportske novosti.

FIFA je 21. lipnja produžila pravo na raskidanje ugovora za igrače koji nastupaju u ruskoj i ukrajinskoj ligi. Opcija vrijedi do lipnja sljedeće godine. Prema ukrajinski medijima, Šahtar želi da FIFA klubu nadoknadi oko 50 milijuna eura. Njihova misao vodilja je da ako FIFA štiti igrače, mora štititi i klubove. Moguće je da slučaj neće dospjeti pred sud ako se obje strane nagode.

– Ako klubovi u Ukrajinskom nogometnom savezu (UAF) ili Nogometnom savezu Rusije (FUR) ne postignu zajednički dogovor sa svojim stranim igračima i trenerima prije 30. lipnja 2022. ili ako nije drugačije dogovoreno u pisanom obliku, igrači i treneri će imati pravo raskinuti svoje ugovore s klubovima do 30. lipnja 2023. – stoji u priopćenju FIFA-e.

Prevedeno, tko nije “unovčio” igrače koji žele napustiti momčadi zbog situacije ili s kojima klubovi nisu postigli sporazum, mogu pronaći angažman drugdje bez odštete ukrajinskim klubovima.

Uprave ukrajinskih klubova vode bitke s agentima koje je predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza Andrij Pavelko prozvao kako iskorištavaju situaciju u državi da zarade na transferima mimo klubova.

Situaciju je komentirao i Darijo Srna, bivši hrvatski reprezentativni kapetan i legenda Šahtara. Osvojio je 27 trofeja u blistavoj 15-godišnjoj igračkoj karijeri u ovom klubu, te je upisao 536 nastupa. Trenutačno obnaša dužnost sportskog direktora tog kluba.

Za britanski The Mirror dao je veliki intervju u kojem komentira stanje u ukrajinskom nogometu, Šahtarov nastup u Ligi prvaka u koju nisu uključeni ruski klubovi, ali i zadnju odluku FIFA-e o suspendiranju igračkih ugovora. Dok su klubovima “ruke vezane”, agenti imaju sve više moći po tom pitanju.

– Mnogi govore da podržavaju Ukrajinu, ali to ne čine. Na primjer FIFA, ne štiti ukrajinski nogomet i njegove igrače kao UEFA. Mi tražimo neki oblik kompromisa u ovoj teškoj situaciji, jer ćemo u protivnom izgubiti puno igrača besplatno, a u koje smo ulagali. Mi smo najbolji klub u istočnoj Europi i borit ćemo se za ugled i poštovanje koje zaslužujemo. Drugi su nam pomogli. Predsjednik UEFA-e Čeferin pomogao nam je da preživimo, ali FIFA to ne radi i ako to ne učini, ići ćemo na sud – istaknuo je Srna.

– Nogomet je nešto što spaja ljude, a Ukrajina je nacija koja voli sport. Pokazat ćemo cijelom svijetu da smo “živi” i da se na terenu borimo za Ukrajinu. Baš kao i vojnici koji su na prvoj crti bojišnice, mi imamo dužnost prema Ukrajini, a to je igrati nogomet – dodao je Srna komentirajući početak Ukrajinske nogometne lige koji je predviđen 25. kolovoza.

Šahtar će ove sezone igrati Ligu prvaka 12. put u 13 godina. Od 2014. godine ne igraju domaće utakmice na svojoj Donbass Areni u Donjecku, koja je teško oštećena u rusko-ukrajinskim sukobima. Plan im je da u sljedećoj sezoni domaće utakmice europskih natjecanja igraju u glavnom gradu Poljske Varšavi.

– Idemo u ovo natjecanje s nevjerojatnim motivom, jer znamo da igramo za svoj narod i svoju zemlju. Ovo je naša mala, ali važna pobjeda. Dva puta su nas odvajali od doma, ali smo i dalje živi. Šahtar je jedini klub u povijesti nogometa koji prolazi kroz ovakvu situaciju. Rusija nam je 2014. uzela dom, a ove godine su nas izbacili i iz Ukrajine.

Zbog ruske agresije njihovim klubovima i reprezentacijama zabranjeno je nastupanje u međunarodnim natjecanjima. Nakon što je UEFA zabranila ruskim momčadima nastupe u Europi i uklonila Zenit, pomogla je Šahtaru izravno ući u grupnu fazu. Srna je komentirao kako Rusi mogu gledati Ligu prvaka, ali samo na televiziji…

– Nikada ne želim miješati sport i politiku, ali nažalost ovaj put se slažem da ruski klubovi ne mogu igrati u europskim natjecanjima zbog trenutačne situacije. Rusija je ta koja je agresor i terorist, Rusija ubija našu djecu i naše prijatelje, ubija naše građane.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.