Davor Radić: Vidio sam izjave Darija Srne, ali bez obzira na to mislim da ta žalba neće uroditi plodom

Šahtar iz Donjeka pokrenuo je pravni postupak protiv FIFA-e i traži odštetu 50 milijuna eura zbog njezine odluke po kojoj stranci koji imaju ugovore s ukrajinskim klubovima do 30. lipnja 2023. smiju igrati za koga god žele bez ikakve nadoknade Ukrajincima. Za Šahtar je to veliki udarac i gubitak. Kl…

Главная страница » Davor Radić: Vidio sam izjave Darija Srne, ali bez obzira na to mislim da ta žalba neće uroditi plodom

Šahtar iz Donjeka pokrenuo je pravni postupak protiv FIFA-e i traži odštetu 50 milijuna eura zbog njezine odluke po kojoj stranci koji imaju ugovore s ukrajinskim klubovima do 30. lipnja 2023. smiju igrati za koga god žele bez ikakve nadoknade Ukrajincima. Za Šahtar je to veliki udarac i gubitak. Klub se žalio Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

– Morali smo ovo učiniti zbog FIFA-ine krajnje nepravedne presude – rekao je izvršni direktor Šahtara Sergej Palkin za BBC Sport.

Priča je jednostavna. FIFA je dopustila strancima koji su članovi ukrajinskh klubova da do 30. lipnja 2022. igraju negdje drugdje i Šahar se tada nije bunio jer zbog rata je prekinuto prvenstvo i nije igrao nikakve utakmice. No, FIFA je naknadno 21. lipnja ove godine produžila da ti igrači mogu igrati za druge klubove još jednu sezonu. To je razbijesnilo Šahtar koji je imao 14 stranaca, od toga su redom bili glavne vedete jer on će sada igrati u Ligi prvaka, također pokušat će igrati i domaće prvenstvo, a nemaju svoje igrače. I što je još gore ne mogu ih ni prodati, a novac bi im zlata vrijedio., pišu Sportske novosti

– FIFA nije nastojala zaštititi klubove i niti u jednom trenutku se nije konzultirala s nama kako bismo pronašli rješenje. Čini se da su ignorirali opasno stanje s kojim se ukrajinski nogometni klubovi suočavaju od početka rata – dodao je Palkin i nastavio:

– Zbog FIFA-ine odluke Šahtar je izgubio priliku za transfer četiri strana igrača za ukupan iznos od oko 50 milijuna eura. Odmah su se povukli iz daljnjih pregovora oko potencijalnih transfera. Agenti igrača su ih savjetovali da se povuku iz pregovora kako bi napustili klub bez ikakve naknade, što im je omogućilo da osiguraju unosnije aranžmane s novim poslodavcima.

U pismu CAS-u Šahtar je rekao da je veznjak Manor Solomon zaustavio transfer za stalno u Fulham zbog presude FIFA-e, a već dogovoreni prijelaz brazilskog veznjaka Mateusa Cardosa Lemosa Martinsa u Olympique Lyon također je propao.

Palkin je kritizirao agente za koje je utvrdio da iskorištavaju rat u Ukrajini za vlastitu korist “krađom” igrača, tražeći da se naknade plaćaju izravno njima, a ne samom klubu.

Kakva šanse ima Šahtar na sudu protiv FIFA-e, pitali smo Davora Radića, eksperta za sportsko pravo.

– Vidio sam izjave sportskog direktora Darija Srne koji se ljuti na FIFA-u, ali bez obzira na to mislim da ta žalba neće uroditi plodom. Da će biti u cijelosti odbijena. Zašto? FIFA donosi svoju regulativu, u ovom je slučaju to napravila tako što je u Pravilniku o statusu i transferima igrača nadodala posebno poglavlje koje se zove Dodatak 7 – privremena pravila koja se odnose na izvanrednu situaciju zbog rata u Ukrajini. Za suđenja vezano za pravilnike i propise inače je nadležan Europski sud pravde, ali Šahtar se očito odlučio za CAS zato jer je brži. CAS-u se mogu žaliti jedino na odluke, a ovdje su se pozvali na odluku da stranici smiju privremeno igrati za druge klubove koja je objavljena u cirkularnom pismu. Mislim da Šahtar ne može dobiti taj spor. FIFA ne može voditi brigu samo o Šaharu nego o svim stranim igračima svih klubova Ukrajinske lige – rekao je Radić.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.