Dužni su na sve strane, a i dalje im iz blagajne ‘curi‘: gubitak engleskog velikana dosegnuo je milijardu funti

Preko 600 milijuna funti potrošenih na pojačanja, 11. mjesto u prvenstvu i angažman već trećeg trenera u sezoni – pošteno je reći da Chelseajevi novi vlasnici imaju burnu prvu godinu u engleskom nogometu. Međutim, Todd Boehly još uvijek nije ‘zatvorio pipu‘, novac još uvijek curi niz kotao, a Daily…

Главная страница » Dužni su na sve strane, a i dalje im iz blagajne ‘curi‘: gubitak engleskog velikana dosegnuo je milijardu funti

Preko 600 milijuna funti potrošenih na pojačanja, 11. mjesto u prvenstvu i angažman već trećeg trenera u sezoni – pošteno je reći da Chelseajevi novi vlasnici imaju burnu prvu godinu u engleskom nogometu. Međutim, Todd Boehly još uvijek nije ‘zatvorio pipu‘, novac još uvijek curi niz kotao, a Daily Mail došao je do podataka o brojnim drugim isplatama čim je Chelsea postao prvi klub u Premier ligi koji je zabilježio gubitak od milijardu funti, pišu Sportske novosti.

Čitava stvar seže u prošlost, prije nešto više od godinu dana. Roman Abramovič bio je prisiljen prodati klub iz zapadnog Londona nakon što mu je britanska vlada u ožujku uvela sankcije zbog navodne povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Chelsea je očajnički pokušavao pronaći novog vlasnika usred proračunske krize, a sredstva im je privremeno diktirala britanska vlada. Novi vlasnici pojavili su se u vidu konzorcija kojeg vodi američki biznismen Boehly i momčad su preuzeli koncem prošle sezone. Njihovim dolaskom prekinuta je Abramovičeva 19-godišnja kontrola kluba, razdoblje u kojem su osvojili pet naslova Premier lige, pet FA kupova i dvije titule Lige prvaka.

Posljednji Chelseajev skup računa pokazuje da su plaće direktora kluba porasle za 15 milijuna funti u usporedbi s prethodnom godinom. Plavci su objavili ukupne gubitke od preko milijardu funti, budući da su zabilježili operativni gubitak od 235 milijuna funti za sezonu 2021./22. Kako smo ranije naveli, britanski Daily Mail izvještava kako je Marina Granovskaja, bivša direktorica kluba dobila isplatu od 36 milijuna funti vezano uz prodaju kluba. Novi šefovi bili su dužni isplatiti 50 milijuna funti, pa je osim Marine, preostalih 14 podijeljeno između dugogodišnjeg bivšeg predsjednika kluba Brucea Bucka i ostalih.

Granovskaja je kontrolirala svakodnevne poslove i bila je pouzdani Abramovičev suradnik. Rusko-kanadska izvršna direktorica bila je najutjecajnija žena u Premier ligi i ključni igrač u donošenju odluka u klubu više od desetljeća. Troškovi Chelseaja dolaze tijekom sezone kada je klub potrošio više od 600 milijuna funti na transfere, uz isplate uključene u otpuštanje menadžera Thomasa Tuchela Grahama Pottera. S druge strane, Chelsea je izgubio 16 igrača, a na njihovim je odlascima zaradio ‘‘mizernih‘‘ 22 milijuna funti.

Na mjesto glavnog trenera postavljen je Frank Lampard, bivši igrač i legenda kluba kojemu je ovo drugi mandat u klubu nakon što je prvi put vodio momčad od 2019. do 2021. godine. Posao će odraditi do kraja sezone, a onda će se klub okrenuti pronalasku nove opcije na klupi.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.