Dva tjedna prije početka prvenstva ‘poplivala‘ dvorana: ‘Spaladium smo napunili s tri milijuna litara vode‘

Bazen u Spaladium Areni!? Da, moguće je. I to ne neki mali, već olimpijski! Ambiciozni projekt našeg vaterpolskog saveza u tijeku je već neko vrijeme, a baš ovih dana završen je onaj glavni dio posla – oba bazena su napunjena. Kažemo oba jer instalirana su zapravo dva. Jedan veliki u kojem će se igr…

Главная страница » Dva tjedna prije početka prvenstva ‘poplivala‘ dvorana: ‘Spaladium smo napunili s tri milijuna litara vode‘

Bazen u Spaladium Areni!? Da, moguće je. I to ne neki mali, već olimpijski! Ambiciozni projekt našeg vaterpolskog saveza u tijeku je već neko vrijeme, a baš ovih dana završen je onaj glavni dio posla – oba bazena su napunjena. Kažemo oba jer instalirana su zapravo dva. Jedan veliki u kojem će se igrati utakmice te jedan za pripremu sportaša i zagrijavanje.

Užurbano se radi kako bi sve bilo spremno za Europsko prvenstvo u Splitu koje je na rasporedu od 27. kolovoza do 10. rujna. Obišli smo Spaladium da se uvjerimo kako teku radovi. Dočekao nas je „vodič”, glavni tajnik HVS-a i izvršni direktor Organizacijskog odbora splitskog Eura Renato Živković.

– Sve ide prema planu. Inženjeri i radnici završili su najveći dio posla što se bazena tiče. Napunjeni su i voda već cirkulira kroz filtere. Preostaje nam tek zagrijati ih, a to ćemo napraviti kasnije, kako se turnir bude približavao.

Zahtjevan je to posao. Postaviti dvije bazenske školjke u Arenu u kojoj to, do sada, nikada nije bilo učinjeno. Veliki natjecateljski bazen ima dimenzije od 36 metara dužine i 25 širine. Dubina je 2,20 metara.

– Stotinjak radnika radilo je na ovom glavnom dijelu. Najteži dio posla je obavljen. Postavljena je kompletna infrastruktura, svi tankovi, filteri i cijevi.

Dva bazen punila su se dan i noć…

Koliko je vode bilo potrebno da ih se napuni „do čepa”?

– Za veći otprilike dva milijuna litara vode, a za manji oko milijun. Ali dodatne potrošnje više neće biti jer ista voda stalno cirkulira kroz filtere. Na dnevnoj bazi prati se kvaliteta vode i regulira se svim potrebnim kemikalijama kako bi se jamčila apsolutna sigurnost sportaša.

Dakle, vjerovali ili ne, u Spaladium Arene ulilo se ukupno tri milijuna litara vode! Impresivnim brojkama tu nije kraj. Bazenska voda mora stalno cirkulirati, filtrirati se i pročišćavati. A za to je potreban – pijesak. I to u ogromnim količinama. Koliko točno su ga morali nabaviti, otkrio nam je Živković.

– Gotovo 33 tone. Nabavili smo ga iz okolice Zagreba i radnici su ga ovdje ručno morali ubacivati u spremnike predviđene za to.

Impresivno izgleda i postrojenje postavljeno nedaleko od bazena, nužno kako bi sve funkcioniralo.

– Iz Švedske su nam stigli i golovi, pruge za igralište i „catwalk” za suce. Tijekom idućeg tjedna i to će biti montirano. Za koji dan kreće i postavljanje tepiha i brendiranje unutarnjeg dijela Arene – objašnjava „alfa i omega” organizacije turnira.

Onaj najatraktivnijih dio projekta je gotov, ali puno je još toga pred organizatorima.

– Pedesetak ljudi i dalje radi danonoćno. Koliko god je Spaladium Arena lijepa, toliko je i zahtjevna. Nikada nismo postavljali bazene u dvoranu gdje to prije nije rađeno.

Osim tehničkog, trebalo je riješiti i logistički dio. U Split dolazi ukupno 28 reprezentacija. A nisu to samo sportaši. S njima je i sva sila popratnog osoblja – od trenera do liječnika i fizioterapeuta. A zatim i novinari. Prvenstvo će pratiti više od 200 pripadnika „sedme sile”, dok je prijenos utakmica osiguralo preko 30 zemalja.

– Zamislite, utakmice europskog prvenstva prenosit će se čak u SAD-u i Kanadi. Zbog svega toga, važno nam je da sve bude besprijekorno. Split je već tradicionalno dobar domaćin. Dat ćemo sve od sebe da tako i ostane.

– Slijedi nam, nazovimo je tako, treća faza ušminkavanja. Uskoro dolaze veliki LED displayi, a onda i sve vezano za telekomunikacije. Press centar i tribina za novinare već su spremni.

Ovo je zasigurno jedan od najvećih sportskih događaja što je u Splitu ikada organiziran.

– Ne podcjenjujem ikoga, ali ovdje se radi o dva tjedna svakodnevnih utakmica. A gdje su još i treninzi za 28 reprezentacija, što ženskih, što muških. Pa, prijevoz, smještaj i razne druge stvari koje ćemo u hodu rješavati.

Zanimljiv je i podatak kako je već dogovoreno više od 2600 polazaka autobusa. Oko 130 bit će ih svakog dana samo od hotela do Spaladium Arene. A taj će se broj samo povećavati…

– Smještaj za sve riješen je još prije dvije godine kada smo potpisali ugovore s hotelima. Drugog načina nije bilo jer znate kakva je sezona kod nas i kolike su gužve.

Veliku ulogu u tome da sve teče glatko imat će i volonteri.

– Nije lako pronaći 200 volontera koji su voljni pomoći oko organizacije. I ovim putem pozivam sve koji žele da nam se priključe. Obećavam da će doživjeti nezaboravno iskustvo i brojna poznanstva.

Proveo nas je Živković i do mjesta gdje će biti smješteni VIP gosti. Pogled puca na bazen, prelijepi su prizori s vrha dvorane.

– Veliki bazen je podignut 2,20 metara. Zbog toga smo izgubili prvih sedam redova tribina. Ukupni kapacitet iznosit će oko 9 000 mjesta.

Krenula je i prodaja ulaznica. Jeste li zadovoljni kako za sada ide?

– Moram priznati kako smo ostali iznenađeni kada je tek krenulo. Nismo očekivali toliko zanimanje od samog početka. Hrvatska muška reprezentacija otvara 29. ovog mjeseca protiv Malte. Očekujemo punu dvoranu i pravu navijačku atmosferu kakvu samo Split zna prirediti.

U Savezu su se svojski potrudili oko organizacije, pa je tako predviđen i bogat zabavni sadržaj. Bit će koncerata, izložbi, čitav zabavni grad.

– Želimo publici ponuditi još nešto osim sporta kako se poslije utakmice ne bi svi razišli svojim kućama. Ostanite i uživajte uz pjesmu naših najboljih izvođača.

Drugi je ovo put da je samostalnoj Hrvatskoj povjerena organizacija Europskog prvenstva. Zagreb je bio domaćin 2010., dok je ta čast sada pripala gradu pod Marjanom. Bio je Split domaćin Europskog prvenstva u vodenim sportovima 1981. Nakon 41 godinu, pred Splitom su opet dva tjedna spektakla u vodi.

– Svi radovi idu prema planu. Mnogi su pozitivno šokirani kada vide kako sve napreduje. Sve će biti gotovo na vrijeme. Jedva čekamo da počne, da konačno dođe taj dan kada će navijači ispuniti tribine, a Hrvatska zaigrati u prekrasnoj atmosferi Spaladium Arene – poručio je Živković.

Fasvinantne brojke

Dužina bazena: 36 metara Širina bazena: 25 metara Dubina bazena: 2,20 metara Ukupno tri milijuna litara vode za napuniti bazene

oko 30 tona pijeska za filtere

3 tone sredstva za smanjivanje ph vrijednosti vode

2 tone klora

1 tona flokulanta

već dogovoreno 2600 polazaka autobusima

130 polazaka dnevno samo od hotel do Spaladium Arene

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.