Ferencvaros u Poljudu umjesto u Gružu. Oglasio se predsjednik Juga: ‘Šteta 600.000!‘

Puše bura, nosi sve pred sobom. Ne lete avioni, tj. ne slijeću u Čilipe, i tko je to danas želio, pa krenuo, taj je morao u Split pa će otamo do stanice Dubrovnik busom. I zbog toga Ferencvaros još nije stigao u Gruž, a trebao je sletit u dubrovačku zračnu luku oko 15.30 sati. Nije jer je išao avion…

Главная страница » Ferencvaros u Poljudu umjesto u Gružu. Oglasio se predsjednik Juga: ‘Šteta 600.000!‘

Puše bura, nosi sve pred sobom. Ne lete avioni, tj. ne slijeću u Čilipe, i tko je to danas želio, pa krenuo, taj je morao u Split pa će otamo do stanice Dubrovnik busom. I zbog toga Ferencvaros još nije stigao u Gruž, a trebao je sletit u dubrovačku zračnu luku oko 15.30 sati. Nije jer je išao avionom. Bura kaže: ‘Ne može u Čilipe, vozi u Split’. Ukrcao se u avion u Zagrebu. Iskrcao se u Resniku. Potom okrenuo broj splitskog bazena: ‘Halo Poljud, možemo li doći?’. I tako je prvo otišao na trening u Split, pa će onda za Dubrovnik, do hotela President.

I kad imamo na ‘okupu’ buru, Ferencvaros, Poljud, Split, Gruž, Juga, autobus, odmah ‘letimo’ 9530 dana unatrag, ‘slijećemo’ u petak ujutro, 28. veljače 1997. godine. Bura je oštetila balon u Gružu, otpuhala taj krov s glave dubrovačkih vaterpolista (i plivača), koji je ‘niknuo’ krajem 1993. godine.  

Treniralo se zadnji put pod njim u četvrtak, 27. veljače 1997. godine. Ujutro je ‘ispuho’, a bilo je to dan uoči uzvratne utakmice polufinala LEN-a kupa u kojem su Jugaši pod njim trebao ugostiti Ferencvaros. Došli su tog petka ujutro opet u svoj dom, te gledali: Što ćemo sad?

‘Letjela’ je tad uprava dubrovačkog kluba na sve strane. ‘Užario‘ se telefon u kancelariji, koja je bila podno zapadne tribine: ‘Halo Poljud, možemo li doći?‘

I vozi za Split jer je bazen u Poljudu bio Jugovo rezervno europsko plivalište. Neven Kovačević bio je trener Juga. Brže bolje skupio je momčad tog petka, 28. veljače 1997. godine, ukrcali su se u autobus te uz more, legendarnom Jadranskom magistralom, do Poljuda. Ferencvaros je doputovao u Dubrovnik tog jutra, avionom, te je i on krenuo busom put Splita. U Jugu organizirali odmah konferenciju za novinare. Tadašnji predsjednik Branko Bazdan istaknuo: Šteta je 600.000 njemačkih maraka!

U subotu prijepodne, 1. ožujka 1997., krenuli su i brojni Dubrovčani istim putem. Sjeli u autobuse, kombije te osobne automobile. Navečer se više od 1200 gledatelja natiskalo uokolo malog bazena Poljuda te gledalo uzvrat u kojem je Jug slavio s 9:8, ali nije uspio izboriti finale LEN-a kupa jer je Ferencvaros dobio prvu u Budimpešti s 9:7.

U utorak navečer, 4. travnja 2023. godine, dakle, 9531 dan nakon što je bura otpuhala balon u Gružu, te uzvratnu utakmice polufinala LEN-a kupa između Juga i Ferencvarosa poslala u Split, isti suparnici u Gružu igraju za bodove u skupini europske Lige prvaka. Ferencvaros lovi što bolju poziciju, Novi Beograd i Brescia su mu konkurenti za jedno od prva tri mjesta. Jugaši brane četvrtu poziciju u skupini, posljednju koja vodi na završni turnir. Ostali u skupini priželjkuju kako će prva trojica ostaviti u zadnja četiri kola Jugaše praznih ruku, te kako će oni dohvatiti to četvrto mjesto (Jug nakon Ferencvarosa dočekuje Novi Beograd, pa ga čekaju Marseille i Brescia).

Osvajanje Regionalne lige, uspjeh prvo protiv domaćina završnog turnira, Novog Beograda, zatim protiv splitskog Jadrana u hrvatskom finalu odigranom u Beogradu, nakon toga sigurna pobjeda protiv zagrebačke Mladosti u prvoj utakmici polufinala doigravanja za prvaka Hrvatske, i opet je osmijeh na licima Jugaša. Hoće li ostati i nakon ogleda u Gružu protiv Ferencvarosa, sjajne mađarske ekipe?  

Jug je spomenute tri utakmice u zadnjih deset dana odigrao baš dobro. Unatrag deset dana, nakon poraza u Sabadellu u posljednjem nastupu u skupini europske Lige prvaka, a uoči Final foura Regionalne lige, nitko ne bi uložio kunu na njih protiv Ferencvarosa. Sad više nitko nije siguran kako će mađarski sastav, koji je na papiru i dalje favorit, proći dobro u Gružu, kakav će ga Jug dočekati.

Uglavnom, danas puše bura, nosi sve pred sobom. Valjda će sutra u Gružu orkansko Jugo, pa nek opet ‘leti’ Ferencvaros, a poleti hrvatski prvak.

Jug Adriatic osiguranje – Ferencvaros utakmicu 11. kola u skupini ‘B’ europske Lige prvaka igraju u Gružu u u utorak, 4. travnja, od 19 sati.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.