Gattuso: Ideje mi dolaze dok obavljam nuždu. Ne znam kako me žena nije ostavila

GENNARO GATTUSO u velikom intervjuu govorio je svojem trenerskom razvoju.

Главная страница » Gattuso: Ideje mi dolaze dok obavljam nuždu. Ne znam kako me žena nije ostavila

UMIROVLJENI talijanski veznjak, a danas trener Valencije, Gennaro Gattuso u velikom intervjuu za španjolski As govorio je o svojem trenerskom razvoju. “Moj nogometni stil promijenio se s 27-28 godina, kada sam igrao za Milan protiv španjolske momčadi. Samo smo trčali, a s loptom igrali isključivo okomito. Pomislio sam: ‘Zašto?’. Onda sam otišao razgovarati s Guardiolom. Iskreno, nekoliko mjeseci mi ništa nije bilo jasno”, rekao je Gattuso.

“Shvatio sam da volim funkcionalne igrače koji razmišljaju i znaju kada pritisnuti. Volim imali kvalitetan posjed kojim gledam prema naprijed. Nogomet je sada potpuno drugačiji nego kada sam ja igrao”, dodao je 44-godišnji Talijan, pa objasnio kako je na njega utjecao Andrea Pirlo, također bivši talijanski reprezentativac i nekadašnji igrač Intera, Milana i Juventusa.

“Pirlo je imao osobinu koja je danas rijetka – dugu loptu. Danas se napada kroz brojne dodire s loptom. Bog je Pirlu dao nevjerojatnu kvalitetu, imao je četiri oka. Položaj na terenu, kako se kretao bez lopte… Razgovarao sam s njim i naš plan bio je igrati okomito, a on nije volio igrati na kratko”, odgovorio je Gattuso.

“Odem obaviti nuždu u kupaonicu i nešto mi padne na pamet, pa to zapišem na papir”

Rekao je i kako iznimno poštuje Quiquea Setiéna, trenutno trenera Villarreala, koji je ranije vodio Barcelonu i Betis. “Obožavao sam njegove treninge. No u mojoj glavi to nije bilo sasvim jasno, htio sam to dobro razumjeti. Bio sam u Pisi, katastrofalnom klubu bez vlasnika i ičega. Onda sam preuzeo U-19 momčad Milana, gdje mi je nedostajala izgradnja igre.

Nisam došao kako bih vodio prvu momčad. Išao sam iz godine u godinu i poboljšali smo svoj stil. Igrali smo savršeno. Moja priča kao trenera je drugačija. Bio sam svjetski prvak, osvojio Ligu prvaka. Ali to nije dovoljno za biti trener. Krenuo sam od nule”, nastavio je Gattuso, dodajući kako je gledao nogomet svih kategorija kako bi se trenerski razvio.

Na pitanje je li bolji život igrača ili trenera odgovorio je: “Jasno da je bolje biti igrač. Nemaš život kada živiš nogomet, kao ja. Moram zahvaliti supruzi, ne znam kako me još nije ostavila. Kad sam počeo nazvao sam Ancelottija i pitao ga kako mu to uspijeva. Meni je teško.

Počinjem u 8:30, a kući dolazim u 19 sati. Onda odem obaviti nuždu u kupaonicu i nešto mi padne na pamet, pa to zapišem na papir. Ja to tako živim. Moram se promijeniti jer nije dobro 18-19 sati razmišljati o nogometu”, dodao je.

“Pokušao sam se promijeniti, ali ne mogu”

“Ne znam bih li samog sebe doveo kao igrača. Nekad da, nekad ne. Puno sam trčao i taktički bio dobar, ali bi mi sigurno nešto nedostajalo u modernom nogometu. Imao sam karakter, ali to nije dovoljno za način na koji volim igrati”, rekao je Gattuso, dodajući: “Moram pokazati emocije. Nogomet mi mora dati emocije.”

“Ne volim se vidjeti na televiziji. Krećem se, stalno pričam, ne mogu drugačije. Pokušao sam se promijeniti, ali ne mogu. Volim živjeti utakmicu, biti unutra, razgovarati s linijskim sucem, sa svojim igračima. Na treningu sam dobar, ali kasnije sam katastrofalan jer snimke analiziram pet sati”, izjavio je Gattuso.

Među ostalim, rekao je i kako je “izgradio mentalitet” i “bio svjestan da nema dobru tehniku, ali se zato pripremao da psihički uništi protivnika”. Ancelottija smatra najboljim trenerom po pitanju vođenja mladih igrača.

Ancelottija smatra najboljim trenerom na svijetu

“Carlo uvijek zna kako ući u glave igrača. Čini se jednostavno, ali nije. Kada razgovaram s igračem od 20 godina, ne moram razmišljati o svojoj karijeri ili o tome što sam radio. Moram smisliti kako mu ući u glavu. U zadnje tri godine postao sam puno bolji u tome. Kada sam krenuo nije mi bilo jasno jer sam mislio da svatko mora raditi što i ja, s mojom željom i mojim mentalitetom.

Međutim, morate znati koga imate pred sobom. Imam sina i kćer i s njima razgovaram na drugačiji način. Isto je s igračima. Iz tog razloga, bez obzira na taktiku i ostale stvari, najbolji trener na svijetu je Carlo. Nevjerojatno je kako je ušao u glave igrača iz četiri generacije”, smatra Gattuso.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.