Gradski vijećnici prelomili o ‘žutima‘: dugo se čekalo, malo se raspravljalo, a potom se jednoglasno prihvatilo da naš najtrofejniji košarkaški klub krene u prodaju

Prijedlog zaključka o pokretanju postupka traženja strateškog partnera za ulaganje u KK “Split” s.d.d. i prodaje dionica KK “Split” s.d.d. našao se na dnevnom redu prve radne sjednice novog saziva Gradskog vijeća. Dugo se čekalo, malo se raspravljalo, a potom se jednoglasno prihvatilo da naš najtrof…

Главная страница » Gradski vijećnici prelomili o ‘žutima‘: dugo se čekalo, malo se raspravljalo, a potom se jednoglasno prihvatilo da naš najtrofejniji košarkaški klub krene u prodaju

Prijedlog zaključka o pokretanju postupka traženja strateškog partnera za ulaganje u KK “Split” s.d.d. i prodaje dionica KK “Split” s.d.d. našao se na dnevnom redu prve radne sjednice novog saziva Gradskog vijeća.

Dugo se čekalo, malo se raspravljalo, a potom se jednoglasno prihvatilo da naš najtrofejniji košarkaški klub krene u prodaju. Jer, koliko se god trudio dogradonačelnik Antonio Kuzmanić ponavljati kako je riječ o traženju strateškog partnera, toliko su i vijećnici spominjali isključivo i samo – prodaju.

No, krenimo redom činjenicama, više od 88 posto dionica kluba je u rukama Grada. Postali smo vlasnicima istih u trenutku kada je postalo jasno kako je klub “gost” u gradskoj dvorani i nema ništa svoje. Kako bi spasili što se spasiti dade – gradski su prvaci odlučili prodati većinski paket dionica i pri tom zadržati 25 posto i jednu, kao kontrolni paket.

– Pokrenuli bi postupak prodaje 63.29 posto dionica, za iznos od četiri milijuna eura. Sav novac bi se vratio sportu. Sportu uzeo, sportu vraćeno – kazao je dogradonačelnik Antonio Kuzmanić, naglašavajući kako je cilj vratiti klub gdje je prije bio.

Uvjetujući prodaju ovim spomenutim kontrolnim paketom Grad bi zaustavio daljnju prodaju kluba, promjenu imena, dresa i kapitala, u ugovor će biti ugrađena i “buy-out” opcija, ako nešto pođe po krivu…

HDZ-ov vijećnik Toni Tomas pozdravio je započeti proces, ustvrdivši kako je način na koji je do sada klub funkcionirao nije bio dobar.

– Želim znati koliko je firmi iskazalo interes za kupnju kluba? Hoće li se koncesija na dvoranu produžiti? Žele li potencijalni investitori uložiti u izgradnju dodatnih dvorana ili smještajnih objekata, kako bi dobili mogućnost samofinanciranja? Kad prodamo paket dionica – imamo li i dalje obavezu godišnjeg plaćanja omladinskom pogonu od šest milijuna kuna? Imaju li potencijalni investitori iskustva, zasuo je Tomas pitanjima.

Dogradonačelnik Kuzmanić je kazao kako u ovom trenutku postoje četiri zainteresirane strane, neki od njih su privatni investitori, nisu firme.

– Ostavljamo dvoranu kao koncesiju, još nekih 16, 17 godina. Investitori su se raspitivali o mogućnostima nadogradnje i dogradnje dodatnih dvorana, ali sve ovisi o njihovoj viziji – kazao je, dodatno pojasnivši kako tri investitora imaju veliko iskustvo u sportu i to baš u košarci, dok je jedan iskusan u sportu, ali ne “pod koševima”.

S obzirom kako ABA liga kreće sredinom listopada, upravi je cilj završiti natječaj do tada. Poslovna politika, priznao je dogradonačenik, mu nalaže da nema dodatnih informacija o ponuditeljima!

SDP-ov Davor Matijević generalno je pozdravio smjer pronalaska investitora, smatrajući kako je KK Split financijski uteg gradu, no zanimalo ga je više detalja oko uvjeta natječaja.

– Ovo je ulaganje u KK Split, ne govorimo o infrastrukturi, već u momčadi i o razvoju kluba, hoće li u to ući izgradnja dvorane – to je na investitoru, mi im dajemo dvoranu 24 sata dnevno – kazao je Kuzmanić.

Damir Barbir je kazao kako je sportski gigant Jugoplastika najveći sportski brend grada, pa stoga moramo paziti da ne dođe u ruke sumnjivih poduzetnika i u sumnjive namjene. Predstavnik Domovinskog pokreta Aris Zlodre je ustvrdio kako “onaj tko želi ulagati, želi i graditi”, pa ga je zanimalo tko će biti vlasnik toga što će biti izgrađeno?

– To je hipotetsko pitanje, možda neće gradit, možda će rušit – dovitljiv je bio Kuzmanić.

– Onaj ko kupi KK Split uopće nema intenciju graditi išta, ima samo sportski interes, sve san van reka – dodao je, priznavši kako posrednika pri kupnji nema, već se svi zainteresirani javljaju direktno njemu.

Tomislavu Prljeviću nije sporna inicijativa, ali ne može, kazao je, dati suglasnost za tekst natječaja bez teksta natječaja.

– Dođite do Kuzmanića, prokomentirajte s njim detalje, pomozite mu, ovo je specifična situacija – kazao je vijećnicima prof. Domazet.

KK Split je zamolio Gradsko vijeće za dodjelu dodatnih milijun kuna potpore njihovoj omladinskoj školi. Za to se, kazali su, ukazala “objektivna potreba”. Covid ih je doveo do ruba, kako je kazao Edo Blažević, predsjednik Uprave KK Split, nisu mogli naplaćivati članarine, pretplate, naplaćivati ulaznice, a uz to su morali o vlastitom trošku redovito testirati svoje igrače. Kuna po kuna, skupilo se.

Vijećnici su im “pribotunavali” štošta, od toga da im se čini da time nagrađuju neznanje.

– Mi bi trebali dati novac nekome tko s novcem ne zna raspolagati i upravljati. Dajemo vam milijun kuna da bi vi nama vratili kratkoročnu posudbu od 960 tisuća – čudom se čudila Lidija Bekavac.

– Vizija kluba je samoodrživost. Stvaranje prihoda i poslovanja preko osmišljavanja dugoročnog samostalnog poslovanja nam je cilj. Vi ste vlasnici kluba i određujete našu sudbinu. I inicijativa i odgovornost je na vama – kazao je Blažević.

Pokrivati će se onoliko koliko im je “lancun dug”, ali su svjesni kako sponzora od 20-ak milijuna eura poput ostalih euroligaša – ne mogu imati. Zato žele ulagati u djecu.

– Mi smo jedina ekipa u Hrvatskoj koja ima 50 posto igrača iz vlastitog pogona – ponosno je naglasio predsjednik Uprave kluba.

Vijećnici poznaju košarkašku problematiku, pa Toni Tomas je ustvrdio kako im “priča ne drži vodu”, kazavši kako postoje ljudi koji znaju i oni koji ne znaju. I ostali bi splitski klubovi dali besplatno treniranje svojem podmlatku, s obzirom na subvenciju koju dobivaju.

– Ako ispadnete u polufinalu, a finale igraju Cibona i Zadar – kako ste vi onda drugi? – nije se mogao načuditi Tomas, objasnio mu je Damir Barbir kako smo u regulrnom dijelu prvenstva bili treći, ali drugi u doigravanju.

Aris Zlodre se nije mogao načuditi što se Uprava ne mijenja s obzirom na činjenicu da poslovati ne znaju.

– Tražite vrijeme, a vremena nemate – kazao je.

Tomislav Prljević bio je zainteresiran za strukturu prihoda kluba, pa je doznao kako su u prošloj sezoni pet milijuna su dobili od Grada, iz poslovanja su zaradili oko tri milijuna, od čega je od sponzora KK Split dobio 1.5 milijuna kuna.

Ivana Ljulj Cvitanić podsjetila je kako su predvidjeli da je bitno dokazati potrebu za novom pomoći. Troškove omladinskog postrojenja treba prikazati i dokazati dokumentacijom, zato je zatražila specifikaciju za svaku utrošenu kunu.

– Koliki je točan broj djece članova kluba? Koliki je trošak kluba za košarkaški kamp, kada znamo da roditelji participiraju u trošku sa tri tisuće kuna – nabrojila je vijećnica.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.