‘Igračice su užasnute i slomljenog srca‘: nakon otkrića sustavnog seksualnog uznemiravanja kapetanica američke reprezentacije traži sankcije za sve odgovorne

Nakon što je u utorak izašao izvještaj o sustavnom seksualnom uznemiravanju u američkom ženskom nogometu, ne samo u profesionalnoj NWSL ligi, već i u omladinskoj, kapetanica ženske reprezentacije Becky Sauerbrunn traži da svi umiješani budu sakcionirani. Sauerbrunn, koja je osvojila dva naslova svje…

Главная страница » ‘Igračice su užasnute i slomljenog srca‘: nakon otkrića sustavnog seksualnog uznemiravanja kapetanica američke reprezentacije traži sankcije za sve odgovorne

Nakon što je u utorak izašao izvještaj o sustavnom seksualnom uznemiravanju u američkom ženskom nogometu, ne samo u profesionalnoj NWSL ligi, već i u omladinskoj, kapetanica ženske reprezentacije Becky Sauerbrunn traži da svi umiješani budu sakcionirani.

Sauerbrunn, koja je osvojila dva naslova svjetskog prvaka s američkom reprezentacijom, rekla je da niti vlasnici klubova, niti treneri ili drugi dužnosnici koji sudjeluju u ženskom nogometu ne bi smjeli zadržati svoje pozicije nakon otkrića zlostavljanja i trebali bi biti doživotno isključeni iz sporta.

“Svaki vlasnik, službenik, menadžer američkog ženskog nogometa koji nije ispunio svoju dužnost prema igračicama, koji ih nije zaštitio, koji se skrivao iza pravnih razloga i nije u potpunosti sudjelovao u ovim istragama treba biti otpušten”, rekla je 37-godišnje Sauerbrunn u izjavi videolinkom iz Londona gdje amerićka reprezentacija na Wembleyu igra prijateljsku utakmicu s Engleskom. 

Igračice su “užasnute i slomljenog srca”, nakon objave zaključaka neovisne istrage koju je vodila bivša državna tužiteljica Sjedinjenih Država Sally Yates, dodala je.

U svom istraživačkom izvješću Yates je napisala da je zlostavljanje u ženskoj profesionalnoj nogometnoj ligi bilo “duboko ukorijenjeno” – počevši od omladinskih liga. Izvješće na 172 stranice uključuje intervjue s više od 200 nogometašica Sjevernoameričke lige (NWSL) i detalje višestrukih trenerskih zlostavljanja, manipulacije, maltretiranja i odmazde protiv igračica.

Navedene činjenice uključuju “komentare sa seksualnom konotacijom, udvaranja, neželjeno dodirivanje i prisilni spolni odnos” unutar profesionalnog nogometa pa čak i izvan njega, u strukturama posvećenim mladima.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.