Ivica Zubac: Posloženo je sve kako bismo napravili jedan pravi, dobar rezultat

Ivica Zubac se diže iz utakmicu u utakmicu ovog ljeta i svakom novom on postaje sve moćnije oružje momčadi koju Damir Mulaomerović sprema za Eurobasket, ali i želi s dvije pobjede u pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025. podići samopouzdanje momčadi. Poljska je iza nas, nakon teškog prvog poluvreme…

Главная страница » Ivica Zubac: Posloženo je sve kako bismo napravili jedan pravi, dobar rezultat

Ivica Zubac se diže iz utakmicu u utakmicu ovog ljeta i svakom novom on postaje sve moćnije oružje momčadi koju Damir Mulaomerović sprema za Eurobasket, ali i želi s dvije pobjede u pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025. podići samopouzdanje momčadi. Poljska je iza nas, nakon teškog prvog poluvremena u nastavku su Hrvati okrenuli minus 11 i slavili, čak i bez previše stresa u završnici sa 72:69.

Ivica Zubac je odigrao 31 minutu. Za to je vrijeme ubacio 19 poena, iz igre je šutirao 8-11, stavio je tri od pet penala, uhvatio je deset lopti (dvije u napadu), opalio je dvije blokade, podijelio je asist, ukrao jednu loptu i četiri je izgubio. Po indeksu korisnosti bio je naš najbolji čovjek s valorizacijom 24, iza njega je Bojan Bogdanović imao učinak od 21 indeksnog poena.

“Mi smo dobra momčad i takve moraju do pobjeda i kad odigraju nešto lošije. Lakše se uči kroz pobjede, lakše je kroz njih ispravljati greške, nego što bi to bilo kroz poraze. Nismo dobro otvorili utakmicu, imali smo dobre šuteve, dobro smo ih otvarali, ali ih nismo pogađali. Nije to bilo najbolje, ali skupili smo se na poluvremenu. Babo je povukao na početkom treće četvrtine, krenuli smo agresivnije, Babo je stavio neke šuteve i to je bilo točno ono što nam je trebalo. Vratili smo motivaciju i nakon toga smo dobili samopouzdanje, osjetili smo da možemo dobiti. Na to su se nadovezale neke važne pogođene lopte, odigrali smo kako treba do kraja.”

S obzirom na ne baš sjajna iskustva s reprezentacijom u posljednje vrijeme, ona blokada iz prvog dijela u Varšavi nekada bi bio bunar iz kojega više nije bilo povratka. Sada je to bilo drugačije…

“Imamo kvalitetu, ali, kažem, nije to bilo toliko loše niti u tom prvom dijelu. Jer mi smo stvarali dobre pozicije za šut, nije da su nas oni izbacili.”

Da, u prvoj četvrtini smo promašili sedam trica, od čega ih je šest bilo otvoreno.

“Baš to, to nam je bio problem. Poljaci su krenuli agresivno, suci su dopustili dosta toga. Poljaci su u tom otvaranju utakmice bili puno fizički dominantniji od nas, pa nas je sve to poremetilo. No, važno je da smo dobili, pobjeda se piše, a te greške kojih smo svjesni, lakše ćemo ispraviti kroz pobjede.”, pišu Sportske novosti.

U drugom dijelu je Ivica Zubac postao nezadrživ u reketu Poljaka, posebno na asiste Krune Simona nakon “picka”, ali mučio je i sve svoje čuvare kad bi se zaključao u reketu tražeći loptu za realizaciju.

“Volim takve situacije. U NBA ligi sam navikao na te opcije, jer dugo igram s Kawhijem Leonardom i Paulom Georgom i kad njih udvoje u “picku”, ja tu koristim situaciju. Naučio sam i na “short-roll”, kad primim loptu da iz tog kreiram, šaljem lopte na otvorene šuteve. Mislim da bih u tome trebao biti još bolji, da se tu trebam malo smiriti, zaustaviti se, uzeti sekundu kako bih pogledao što se nudi od igrača, ali volim te situacije. U tim opcijama sam u stanju otići do kraja, napasti obruč, ali i potražiti dodavanje u korner ili podijelito loptu ukoliko netko ode na “cut”. Volim te situacije, tu se dobro osjećam. Sada treba samo na tome raditi, koristiti te opcije koje nam se nude. Simon je odličan u pick and rollu, zna što treba, uvijek će odabrati najbolju odluku i to nam može biti velika prednost.”

I dok je Ivica Zubac napadački stigao do razine kojoj smo se nadali, u posljednje tri utakmice, počevši od Mađara, pa preko Slovenaca, a i u Varšavi, Zubac je igrao puno agresivniju obranu. Koliko ga takva obrana troši?

“Jest, u obrani sam prisutniji više nego sam na to navikao, ali trebao bih biti i više. Cijelo ljeto tako igram i sve to ide na bolje. Malo moramo popraviti komunikaciju na kasnom preuzimanju, ali ide to sve bolje i bolje i uvjeren sam da će to biti u redu s obranom.”

Zubac ima veliko tijelo, potrošnja je tu ogromna, jer treba isporučivati u napadu, trčati, zatvarati obranu? A kad stigne Eurobasket, bit će tu izazovi gotovo svaki dan…

“To je tako, nema tu izboru. U Varšavi sam odigrao malo više minuta nego sam trebao, jer je Karlo Matković bio u penalima, ali ja sam spreman na sve. Dobro se osjećam, od travnja sam odigrao par utakmica, tako da mogu. Ja sam spreman, što god trener zamisli, ja sam tu…”

Čeka nas još Švicarska u nedjelju, već u utorak reprezentacija putuje na Eurobasket. Jako se bliži europska smotra, Zubac kaže da jedva čeka.

“Je, napaljen sam, jedva čekam. Posloženo je sve kako bismo napravili jedan pravi, dobar rezultat. Ne možemo se ponašati kao da nam je nešto sigurno, da će nam netko pokloniti prolazak uvodne skupine. Moramo zapesti u svakoj utakmici, protiv svakog protivnika i ići iz utakmice u utakmicu. Nismo bili dobri dugi niz godina, prvi će nam cilj biti proći uvodnu skupinu. Ići jednu po jednu utakmicu, raspored je dobar, ždrijeb isto tako, ali da nešto napravimo, moramo biti bolji nego protiv Poljske. I u to trebamo vjerovati, ali u isto vrijeme ostati na zemlji. Proći skupinu, a onda je sve moguće…”

U toj prvoj od reda utakmica koje slijede, u petak u Milanu čekat će nas okršaj Giannisa Antetokounmpa i Ivice Zupca. Naime, Giannis će čuvati Zupca jer igra na poziciji petice u sustavu Dimitrisa Itoudisa. Je li ga Giannis ikada čuvao?

“Nije me on čuvao, ali ja sam navikao da kad igramo protiv Bucksa da ja njega čuvam. Tu imam neko iskustvo, iako je jako teško zaustaviti ga. Tu obranu mora igrati svih pet igrača, mora se skupljati, moramo napraviti zid u obrani, posebno spriječiti njegovu tranziciju. I to će biti posao svih pet igrača. Giannis igra sada super, puno je bolji nego kad je prije igrao za reprezentaciju. Neće biti lako, ali znate kako, trebaju oni i nas čuvati.”

Kad je već dotaknuo Ivica primjer Giannisa koji sada igra puno bolje za Grčku nego je to bilo ranije, koliko je prilagodba na FIBA natjecanja teška za NBA igrača? Kako on to vidi?

“Velika je razlika. Teren je puno uži ovdje, s druge strane ovdje nema defanzivne tri sekunde i to možda ljudi ne razumiju, ali to je ogromna razlika. Ja dobijem dolje loptu, jedan me čuva, jedan me čeka na strani pomoći, uz čeonu liniju, dok se treći spušta na pomoć s prvog pasa. Toga nema u NBA i nije se lagano snaći. Pušta se ovdje i dosta fizikalnije igre. U NBA je “spejsing” najvažniji, to se od prvog dana radi, da svaki igrač odlazi u duboki korner, da centar stoji tu i tu, puno se radi na “spejsingu”, drugačije je nego ovdje.”

I zato se treba ovim uvjetima prilagoditi. Ivica Zubac je inteligentna osoba, ali i vrlo talentiran košarkaš, pa nekako ne sumnjamo u epilog ove prilagodbe. Uostalom, iz utakmicu u utakmicu to pokazuje…

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.