Izbornik Ivica Tucak pred odlučujućim dvobojima za postolje: ‘Tek sad počinje ono pravo. Učinit ćemo sve da uzmemo medalju, i to što sjajniju‘

Hrvatska je opet u borbi za medalje! Kontinuitet uspjeha naših vaterpolista i dalje traje. Opet smo među četiri. Barakude su nadomak medalje, ali trebat će im još barem jedna pobjeda za odličje. Sljedeća prepreka najveća je do sada, kako i priliči završnici Europskog prvenstva – jaka, iskusna, agres…

Главная страница » Izbornik Ivica Tucak pred odlučujućim dvobojima za postolje: ‘Tek sad počinje ono pravo. Učinit ćemo sve da uzmemo medalju, i to što sjajniju‘

Hrvatska je opet u borbi za medalje! Kontinuitet uspjeha naših vaterpolista i dalje traje. Opet smo među četiri. Barakude su nadomak medalje, ali trebat će im još barem jedna pobjeda za odličje. Sljedeća prepreka najveća je do sada, kako i priliči završnici Europskog prvenstva – jaka, iskusna, agresivna Italija, danas s početkom u 20.30. Na druženju s novinarima polufinale je najavio izbornik Ivica Tucak.

– Sebi sam se zavjetovao da ću održati Hrvatsku u vrhu europskog vaterpola. Mi smo tu, na svjetskom prvenstvu među četiri, sada na europskom opet. I to s novom reprezentacijom koja je drugi put ovog ljeta pokazala da može puno. Prvi, osnovni cilj je ostvaren, a to je borba za medalju.

Kao i u Budimpešti, opet je isti trojac u polufinalu, a umjesto Grčke „upala” je Mađarska.

– Tek sad počinje ono pravo. Učinit ćemo sve da uzmemo medalju, i to što sjajniju.

Hrvatska je s Italijom igrala čak četiri puta ovog ljeta. Velikih nepoznanica, dakle, nema. Obje selekcije kreću otvorenih karata.

– Sve te pripremne utakmice su bile u gol-dva razlike, nekad za nas, nekad za njih. U ovom trenutku, uz Španjolce, izgledaju najkompaktnije. Igraju toliko agresivan vaterpolo, uvijek na granici isključenja. Igraju presing po cijelom terenu. Kad izgube loptu, jako su brzi i okretni.

Sjajna momčad su Talijani, u to nema sumnje, no posebno se ističu dvojica.

– Francesco di Fulvio je trenutno jedan od najboljih igrača na svijetu. Glavni je igrač i njihovog Pro Recca. Tu je i Vincenzo Dolce koji će svojim ulascima pokušati poremetiti našu lijevu stranu.

Tko je favorit? Izravan i jasan bio je Tucak.

– Hrvatska je favorit! Realno, svi kažu 50-50, a ja kažem da je 55-45 za nas jer igramo doma! Imamo snagu i kvalitetu. Po meni, naša ekipa izgleda vrlo dobro. Obranu smo podignuli na ozbiljnu razinu za razliku od onoga u Budimpešti. Blok radi odlično, a i Marko Bijač na vratima.

Zadovoljan je izbornik i utakmicama u kojima je pobjeda već unaprijed bila upisana…

– Te susrete smo dobivali na način na koji zaista nisam očekivao. S Grčkom smo se čupali, na kraju i iščupali. Gruziju smo riješili lako.

Otkrio je Tucak i što bi moglo presuditi protiv Italije.

– Znam da je to otrcana faza u sportu, ali stvarno vjerujem da će presuditi hladna glava. Bezbroj puta sam rekao igračima kako se nijedna utakmica ne može dobiti u tri četvrtine. Danas je vaterpolo sport u kojem ni 10:5 ne znači mnogo. Jučer je Mađarska protiv Crne Gore zamalo prosula tu prednost. Prema tome, hladna glava, ogromno srce i razum.

Italija će u borbu za medalje ući oslabljena.

– Nema Vincenza Renzuta koji je dobio „brutality” protiv Crne Gore. Nema ni Echeniquea, ali mi smo na prošlom prvenstvu bili bez Burića tri utakmice, pa se to nije osjetilo. Bit će nam lakše pripremiti utakmicu bez njih dvojice, ali možda će im to biti i dodatni motiv.

Barakude izgledaju sve bolje kako prvenstvo odmiče.

– Obrambeni dio izgleda odlično. Ne volim izdvajati pojedince jer mislim da samo pravi kolektiv može pobjeđivati. A mi smo dobili upravo to, homogenu reprezentaciju. Ipak, na čelu je Bijač jer ga stvarno nikad nisam vidio ovakvoga. Podsjeća me na Marka iz Rija 2016.

Zaslužan za Bijačevu veliku formu nesumnjivo je i trener vratara Renco Posinković.

– Dužan sam mu se javno zahvaliti. Znam koliko se daje, koliko radi. Vidi se njegova ruka.

Za kraj, Tucak je progovorio sasvim otvoreno.

– Prije prvenstva mi je bilo strašno teško jer ovo je za mene ogromna odgovornost i čast. Kada smo prije četiri godine dobili domaćinstvo Eura, nismo znali da ćemo morati napraviti kompletan redizajn reprezentacije. Bojao sam se da će mladim igračima ovakva atmosfera biti teret. Međutim, oni samo rastu. Igraju tako mirno i motivirano, na pravom smo putu – poručio je.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.