Košarkaši Zadra puni optimizma pred početak natjecanja: ‘Ove sezone nećemo biti prolaznici u ABA ligi’

Je li pred nama novo ruho košarkaša Zadra ili će se opet, konkretno, kroz regionalnu AdmiralBet ABA ligu voditi grčevita borba za ostanak, kako tvrdi trener Danijel Jusup, ili pak uhvatiti možda i Final Eight, što je gledajući kroz prizmu od četrnaest programskih pobjeda u neku ruku najavio Denis Pl…

Главная страница » Košarkaši Zadra puni optimizma pred početak natjecanja: ‘Ove sezone nećemo biti prolaznici u ABA ligi’

Je li pred nama novo ruho košarkaša Zadra ili će se opet, konkretno, kroz regionalnu  AdmiralBet ABA ligu voditi grčevita borba za ostanak, kako tvrdi trener Danijel Jusup, ili pak uhvatiti možda i Final Eight, što je gledajući kroz prizmu od četrnaest programskih pobjeda u neku ruku najavio Denis Pleslić, sportski direktor? 

U odnosnu na lanjsku sezonu, Zadar je uvelike promijenio sliku momčadi koja je stvarana u  trenerovoj „ klesaonici”, nikako u izvedbi sportskog direktora. Jer, da se Pleslić držao svojeg programa, onda sigurno iz kluba ne bi otišao Duje Brala, igrač kojeg su mnogi držali potencijalom za zadarsko sutra. 

Otišao je  Brala uz  otvorenu Jusupovu otpusnicu, jer ga nije vidio u svojem okviru. Njegovo diskrecijsko pravo, ali i situacija o kojoj će možda u neko doba i Nadzorni odbor Zadra imati što reći, ili će samo šutke  pustiti „zadarsku dicu” u koju nema tko se nije zaklinjao. 

Kroz pripremno razdoblje, koje je počelo nikad prije, još početkom kolovoza, puna dva mjeseca prije starta sezone, Zadar je imao i ne osobito dojmljivo izdanje u ogledima, istina, i pobjedama protiv Alkara i Gorice. Trijumf protiv Kvarnera 2010 i nije neka osobita provjera nakon koje je uslijedio poraz od Šenčura, momčadi koja igra u slovenskoj i ABA 2 ligi. 

Ali su zato na ProStars turniru „uzeli mjeru” Choletu i Hapoel Holonu, te u finalu doživjeli poraz od Le Mansa i zavrijedili srebrna odličja.

Onda se u odnosu na francusku turneju, valja zapitati, gdje je prava istina, ili su to Cholet i Hapoel Holon, ili Šenčur? Sredina sigurno nije, ali da se Zadar može nositi s jakim europskim klubovima to je bjelodano. Samo ta činjenica podgrijava očekivanja  zadarskih navijača, koji vjeruju da se Zadrani u ABA ligi, mogu dostojno nositi s Crvenom Zvezdom i Partizanom, te Budućnosti i Cedevita Olimpijom, jer su ostali ne toliko jaki kao u lanjskoj sezoni, dakle, „roba” koju se može nadigrati. I otvoreno boriti za dvostruku krunu, naslov prvaka Hrvatske i Kup Krešimira Ćosića, što su ujedno i ranije postavljeni ciljevi.

U bitku za duplu krunu ulaze pod ‘blokadom’

Okrenemo mi putokaz prema HT Premijer ligi, odnosno Prvenstvo Hrvatske, tu se odmah može zaključiti kako je riječ o klubovima koji su „jedno drugom do uha”. 

Jest, Cibona najavljuje pojačanja na poziciji centra i razigravača. Ali ni Zadar ne misli ostati prekriženih ruku, jer je preočito da su ispred reketa „tanji” nego izvana. Stoji i Jusupova davno ustanovljena filozofija na temu kako u momčadima koje sastavlja „svi skaču i svi šutiraju”. Onda straha nema, uz zaključak kako je „ kontrolirana”  sloboda zajamčena svima u momčadi. 

Opet, rezultati u pripremnom razdoblju nisu isto što i natjecanje, pa valja povući ručnu i ne stavljati pred ovakvu momčad nikakav osobit teret. Jer će samo tako moći bez prevelikog  utega mirnije kročiti kroz sezonu. Ali, teško se pomiriti s činjenicom kako još uvijek nije skinuta „blokada”, od nekih 600.000 kuna koju su nadležnim službama HKS-a, zbog nepodmirenih obveza iz ugovora, podnijeli neki bivši igrači Zadra!? I to bi mogao biti ključan faktor koji će u domaćem prvenstvu natjerati Zadra, da u novu sezonu zakorače s ponekim igračem od lani, te mladima koji su već unutra, uz nekoliko juniora.

Kako na cijelu priču gleda Dario Drežnjak, koji je oduševio svojom igrom u Francuskoj,uzeo je MVP nagradu, dok je Luka Božić bio najbolji strijelac turnira.

– Mislim da smo dobro odradili pripreme. Primjetan je taj toliko potreban momčadski duh, borbenost i želja, ali i dizanje svih pojedinačno na jednu višu razinu. Pokazuje se napredak  uz uvjerenje kako se može još više. Usudim se kazati kako možemo igrati protiv bilo koga, vjerujem da će uz optimizam kod svih doći i dobri rezultati – zaključio je Drežnjak.

Roster Zadra za sezonu 2022/23.

Luka Božić
Antonio Jordano 
Arijan Lakić
Sani Čampara
Jurica Zagoršak
Dario Drežnjak
Krševan Klarica
Antonio Sikirić
Ivan Njegovan 
Karlo Žganec
Leon Šantelj
Maksim Matulina

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.