Legendarni belgijski nogometaš samo za ‘Slobodnu’: ‘Nemamo šanse, ovdje više nitko ne vjeruje u reprezentaciju’

Luc Nilis (55) legenda je belgijskog nogometa, napadač, reprezentativac, a posebno uspješan dio karijere darovao je Nizozemcima. U PSV Eindhovenu ima posebnu vitrinu uspomena, koju samo zaslužni dobiju… Nedugo nakon transfera u Aston Villu doživio je težak lom noge zbog čega je prije vremena preki…

Главная страница » Legendarni belgijski nogometaš samo za ‘Slobodnu’: ‘Nemamo šanse, ovdje više nitko ne vjeruje u reprezentaciju’

Luc Nilis (55) legenda je belgijskog nogometa, napadač, reprezentativac, a posebno uspješan dio karijere darovao je Nizozemcima.

U PSV Eindhovenu ima posebnu vitrinu uspomena, koju samo zaslužni dobiju… Nedugo nakon transfera u Aston Villu doživio je težak lom noge zbog čega je prije vremena prekinuo karijeru. Bio je ranije i u Anderlechtu kad ga je i Luka Peruzović trenirao (93/94), a sa Splitom ga veže (i) veliko prijateljstvo s Franom Bućanom s kojim je svojedobno bio i u rodbinskim vezama (oženili su dvije sestre).

Puno puta je bio u Splitu “(“more, otoci, predivno…”), ali nikad nije zaigrao protiv Hajduka. – Ja sam taman otišao u PSV, kad je Anderlecht dospio u skupinu Lige prvaka s Hajdukom – priča nam Nilis.

Danas je u Genku, gdje je igrao i Frane Bućan, trener je u omladinskoj školi i ima poseban zadatak obučavati mlade napadače, raditi s njima individualno. Malo uvoda prije nego što će izliti negodovanje prema belgijskoj reprezentaciji:

– Ma, nemamo mi nikakve šanse, stanje u našoj momčadi je nikakvo.

Priča se o sukobima?

– Budite sigurni da gdje ima dima ima i vatre. Na pressici kažu da su lijepo pričali i raščistili probleme, ali ne može to preko noći. Pogledajte govor tijela. Problemi su se taložili godinama…

Simbol Belgije je lav, a kaže se ranjeni lav je najopasniji, nemojte nas previše uspavati s tim pričama o slaboj Belgiji…

– Kao da ja ne bih volio da je drugačije?! No, ovdje više nitko ne vjeruje u našu reprezentaciju. Momčadski duh ne postoji, nema elana. Oči ne lažu. Pogledajte tu klupu s pričuvnim igračima bez emocija. Sve je to dojam koji je deprimirao našu nogometnu javnost.

Izbornik Martinez doživljava kritike?

– Kako i ne bi kad zapostavlja neke potentne, mlađe igrače. Neki sasvim malo igraju kao Mertens, na primjer. Trossard bi po meni morao igrati. Ima tu potencijala, ali je momčadski duh razbijen svađom između igrača obrane i napada. Svatko vuče na svoju stranu, ne mogu se dogovorit da li igrati okomito, brže ili se pak bazirati na posjedu. Pa se stvori veliki razmak, rupa na sredini terena. Naša obrana više nije brza. Napokon, taj Martinez, igra mu Onana i jedan je od najboljih u veznom redu, a on ga vadi iz igre. Zašto ga, dovraga, mijenjaš?! K tome, De Ketelaere malo igra…

Kao da je Belgija na Mundijal došla nespremna?

– Nije raščistila viziju igre. Uvjeravali su nas da su dobri i čak favoriti prvenstva, a ove dvije utakmice što smo gledali, baš smo bili loši.

Možda sve te mlađe snage Martinez sada ubaci?

– Možda. Ali, to nije njegov stil. Jedino ako se nisu nešto posebno dogovorili na tim kriznim sastancima. To još ne znamo.

Jedna utakmica može štošta donijeti, nije to rečeno da je Hrvatska sigurna?

– Nije, ali sve što smo gledali ne ide nama u Belgiji u prilog. U redu, ranjeni lav, kažete… No, mi sigurno ne očekujemo ništa dobra. Razočaranje je duboko. A Hrvatska je sjajna momčad, Luka Modrić je izuzetan nogometaš, a ima ih tu još puno kod vas, nema potrebe da ih ja nabrajam – Luc Nilis nema nego da nam je čestitao unaprijed.

No, pričekajmo, bit će tu posla.

Za kraj samo napomena za mlađe da oslikamo kakva je faca Nilis bio. Ronaldo, onaj prvi, brazilski, “Il Fenomeno”, te Ruud van Nistelrooy označili su Nilisa kao idealnog napadačkog partnera u karijeri, uz napomenu “šteta da nismo više vremena proveli zajedno u PSV Eindhovenu”.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.