Nagrada za MVP-a ABA lige mu je ‘oteta’ u sezoni 2018/19, no ove će mu teško izmaći nastavi li igrati na ovoj razini

‘Luka Božić, Luka Božić’ – odjekivalo je dvoranom Krešimira Ćosića nakon što je Zadar svladao Megu MIS 96:90, a više od trećine poena upisao je sjajni, briljantni Luka! I ta se priča o jedinstvenom Božiću u AdmiralBet ABA ligi provlači od prvog kola. Jednako je igrao u dvije pobjede, na otvaranju pr…

Главная страница » Nagrada za MVP-a ABA lige mu je ‘oteta’ u sezoni 2018/19, no ove će mu teško izmaći nastavi li igrati na ovoj razini

‘Luka Božić, Luka Božić’ – odjekivalo je dvoranom Krešimira Ćosića nakon što je Zadar svladao Megu MIS 96:90, a više od trećine poena upisao je sjajni, briljantni Luka! 

I ta se priča o jedinstvenom Božiću u AdmiralBet ABA ligi provlači od prvog kola. Jednako je igrao u dvije pobjede, na otvaranju protiv SC Derbyja, napose dojmljivo kontra Mege, ali i u porazu od Mornara u Baru.

Skromnost je očitovao i nakon Mege, u trenucima kad su mu suigrači istrčali na poziv navijača, Luku je trebalo još glasnijim pljeskom privoljeti da se pojavi na „bisu”.

Kao junaka utakmice očekivalo ga se i na presici. No, radije je izbjegao mikrofone i kame.

– Dobili smo sjajnog igrača. Ovo mu je već treća utakmica u ovom natjecanju u kojoj igra na izuzetno visokom nivou i nadam se da će nastaviti u istom ritmu. Ne bih ga htio prerano hvaliti, ali mislim da mogu jer nije on tip koji poleti – kazao je Danijel Jusup, trener koji Božića najbolje poznaje jer su zajedno radili u Zagrebu, te prošle sezone u Širokom.

Drugi dolazak u Zadar

Božić je Bjelovarčanin koji se u seniorskoj košarci najprije okušao u Puli, potom u rodnom gradu odakle se preselio u Zagreb, u Trnsko. Izvrsne partije u dresu “mrava” nisu promakle vodstvu Zadra koje je angažiralo Božića. Zadarski dres nosio je dvije sezone, da bi 2018./2019. Luka dogurao i do MVP-a lige.

Ali, došlo je do (ne)očekivane promjene „pravila igre” i nagrada je otišla u ruke Goge Bitadzea, igrača Budućnosti. Razlog? Crnogorska momčad je imala više pobjeda nego Zadar. Nepravedno! To je zaboljelo Božića koji je preko društvenih mreža iskazivao ogorčenost, međutim, u konačnici se razišao sa Zadrom i otišao u Podgoricu.

Budućnost je, kažu, financijski dobro podebljala brojke u ugovoru, ali tamo nije imao pravi tretman, bio je nevidljiv u očima trenera. I u toj prigodi je Božić iskazao skromnost, bez previše riječi napustio je klub, navodno bez odštetnog zahtjeva, i neko vrijeme mirovao. 

Potpisao na ‘žeton’

Odličan odnos kojeg je imao s trenerom Jusupom odveo je Luku u Široki, klub s velikim ambicijama, koji je trebao baš Božića. Ne treba isticati kako je i u Širokom upisivao čudesne brojke i punio statistiku koja mu je donijela nagradu za najboljeg igrača u prvenstvu Bosne i Hercegovine. Ovaj put pravila se nisu mijenjala… Jedino je šteta što Luka svoju izvrsnu igru u Širokom nije dodatno oplemenio nekim klupskim trofejem, jer su poraženi u Kupu kao i finalu Prvenstva BiH, a zapelo se i u proboju iz ABA 2 lige u razred više. 

Međutim, Božić je svejedno nanovo okusio čari u višem razredu ABA lige i nema trenera koji upravo njega ne ističe kao jednog od najboljih igrača u ovom natjecanju. Zanimljivo, Božić u HT Premijer ligi, ima skromniji učinak, što se može pripisati činjenici da u ritmu dvije utakmice u razmaku od najviše dva ili tri dana, trener Jusup dozira Lukine minute u nastojanju da mu ostavi prostor za osvježenje. Ali, kad su u pitanju Kup Krešimira Ćosića i Prvenstvo Hrvatske nije nimalo nerealno očekivati oba trofeja, jer ne samo Božićeva moć nego i suigrača budi opravdanu nadu u takav rasplet sezone.

– Samo da nam ne ode nakon tri mjeseca – jedan je od komentara koji se stalno provlači nakon sjajnih Božićevih partija, jer je potpisao na „žeton”. Ali, osvrnemo li se ponovno na skromnost igrača koji unatoč brojnim pozivima ne želi u javni prostor, zadarski navijači ne bi trebali strahovati. Čim se otvori prigoda za izbjegavanje zadanog proračuna od 350.000 eura u sezoni, Božić će, uvjerenja su mnogi, produžiti ugovor do kraja sezone koja je krenula strelovitim putem, u smjeru razmišljanja sportskog direktora KK Zadar Denisa Pleslića, koji je odavno najavio kako je cilj otići preko pedeset posto uspješnosti u ovoj sezoni.

AdmiralBet ABA liga (prosjek nakon tri kola)

Minute: 35

Poeni: 32,3

Skokovi: 10

Asistencije: 5,7

HT Premijer liga (prosjek nakon tri kola)

Minute: 26

Poeni: 11

Skokovi: 6

Asistencije: 5

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.