Nastavlja se egzoduis iz Cibone: nakon što su je napustili gotovo svi prošlosezonski osvajači dvostruke krune, otišao i kapetan

Nakon što su Cibonu napustili gotovo svi nositelji koji su potpisali lanjsku dvostruku krunu (Danko Branković, Lovro Gnjidić, Amar Gegić, Toni Nakić, Nathan Reuvers, Jose Vildoza i trener Gašper Okorn), red je stigao i na najmlađeg, još uvijek 19-godišnjeg Roka Prkačina. Kako se može doznati, Roko P…

Главная страница » Nastavlja se egzoduis iz Cibone: nakon što su je napustili gotovo svi prošlosezonski osvajači dvostruke krune, otišao i kapetan

Nakon što su Cibonu napustili gotovo svi nositelji koji su potpisali lanjsku dvostruku krunu (Danko Branković, Lovro Gnjidić, Amar Gegić, Toni Nakić, Nathan Reuvers, Jose Vildoza i trener Gašper Okorn), red je stigao i na najmlađeg, još uvijek 19-godišnjeg Roka Prkačina.

Kako se može doznati, Roko Prkačin bi u sljedeća dva, tri dana trebao prihvatiti jednu od ponuda koju ima na stolu, pišu Sportske novosti. Otkako je završila sezone, Prkačin je bio kontaktiran od nekoliko klubova. Postojalo je zanimanje, recimo, Joventuta, pa je onda cijeli niz australskih klubova bio silno zainteresiran za usluge hrvatskog reprezentativca, jer australska liga ima jako dobar odnos s NBA klubovima, i cijeli niz igrača iz Australije odlazi prema NBA ligi, a australski klubovi imaju obvezu prema nacionalnom Savezu, svaki od njih, razvijati potencijalu nadu za NBA, a onda se odšteta dijeli između tog kluba i Saveza.

Pojavila se, zatim, u križaljci oko Roko Prkačina opcija i s njemačkim Ulmom, koji u posljednje dvije sezone jako ulaže u rad s mladima, a Jaka Lakovič, nekadašnji slovenski reprezentativac koji je vodio Ulm u dvije sezone, napravio je odličan posao. Međutim, Lakovič je potpisao ugovor s Gran Canarijom, a Ulm je preuzeo još jedan bivši košarkaš, Anton Gavel, kojemu će to biti prvi posao u karijeri. Ulm se voli kockati s novim trenerima, uspio je s Lakovičem, i po tom receptu traži uspjeh s Gavelom. Tek ćemo dodati da je mjesto trenera Ulma bilo ponuđeno i jednom donedavnom hrvatskom reprezentativcu…

Vratimo se na Prkačina. Kako se može doznati, on bi u sljedeća dva do tri dana mogao potpisati ugovor. Pri tome će se morati zadovoljiti nekoliko uvjeta. Važno je u kakvu momčad Prkačin odlazi, u ruke kakvog će trenera stići i na kraju dana, ono što je najvažnije – koliko će igrati.

Nije sporno da je Roko Prkačin talentom, pa i cijenom prerastao gabarite Cibone, koja, ako se i spasi, sasvim sigurno neće biti kadra biti rezultatski bolja od lanjske sezone, kada se glatko ostalo u ABA ligi i osvojila su se oba domaća trofeja.

U kombinacijama oko Prkačina, tako se može doznati, pojavio se i novi španjolski prvoligaš, u kojemu je vlasnik Marc Gasol, proslavljeni španjolski reprezentativac, koji je na parketu i uveo Gironu u najelitniji rang. Gasol će igrati i u sljedećoj sezoni, a da će to biti mudar projekt jasno je bilo nakon imenovanja Garcije Aita na poziciju trenera. Iza toga je potpisao i iskusni play Quino Colom.

Garcia Aito već dugo na radaru ima Roka Prkačina, jer dok je još vodio Albu želio je dovesti tada 17-godišnjaka u euroligašku momčad iz Berlina. Aito nije skrivao tada kako želi na koncu karijere napraviti još jednog NBA igrača, jer je kroz njegove ruke prošlo pregršt igrača za NBA ligu (Pau Gasol, Juan Carlos Navarro, Rudy Fernandez, Ricky Rubio, Willy Hernangomez, Tomaš Satoransky, Kristaps Porzingis…), međutim to se tada nije dogodilo i šteta je što nije bilo tako, jer bi Prkačin danas možda bio i tamo gdje su ga svi vidjeli nakon što je postao MVP kadetskog prvenstva Europe. U NBA ligi i kao lottery pick.

Ovako je dijelio sudbinu Cibone, u kojoj je napredovao vjerojatno sporije u odnosu na svoj potencijal. I dva se puta u zadnja dva ljeta povukao s NBA drafta.

Kako je vrlo izvjesno da Cibona neće biti bolja nego lani, niti igrački, a niti rezultatski, jer će to biti nemoguće s obzirom na proračun koji bi u idealnim okvirima bio za momčad maksimalno pola milijuna eura, odluka oko odlaska Roka Prkačina je donijeta.

I on će se odlučiti za jednu od nabrojenih opcija u sljedećih 48 sati. Pri tome, jasno, iako je prije godinu i pol dana potpisao profesionalni ugovor po kojemu bi se za usluge Prkačina Ciboni trebalo platiti ili NBA odšteta, ili za neki drugi klub pola milijuna eura, od toga neće biti ništa, jer Prkačin će, poput ostalih iz kluba, besplatno iz Cibone. Naime, niti on nije plaćen, štoviše može se doznati da su dugovi prema mladom kapetanu veći nego je to slučaj kod ostalih igrača koji su protekle sezone igrali za Cibonu…

Tako je od Ciboninih nositelja iz lanjske sezone u klubu ostao tek Mateo Drežnjak, ali i on s prijavljenom zaštitom za raskid ugovora, pa ako se i tu nešto pojavi, Drežnjak bi mogao biti sljedeći koji će otići. Postoji neki načelni dogovor kluba i Krešimira Radovčića, ali njemu je istekao ugovor i trebao bi se sklopiti novi.

Bilo kakva igračka križaljka pod Tornjem ovisi o danu, a i to bi trebalo biti najkasnije do početka idućeg tjedna, kad bi se i službeno trebalo objaviti kako će Cibona postojati i dalje.

Kakva će klupska sudbina biti Roka Prkačina, doznat će se u međuvremenu, ali nekako sve miriše na opciju, barem se ona čini iz novinarskog kuta najboljom, po kojoj bi mladi reprezentativac mogao u ruke prekaljenog trenera. Kad već to nije napravio prije dvije godine.

Roko Prkačin iza sebe će u Ciboni ostaviti dva naslova prvaka, jedan Kup (nije, doduše, igrao zbog ozljede) i sve moguće trofeje koje je mogao osvojiti u mlađim kategorijama. Roko Prkačin je originalni Cibonin projekt, nikada nije igrao niti za jedan drugi klub, a je li Cibona od njega mogla dobiti više, nikad neće doznati.

Financijski, svakako da. Samo da je, kao i ostatak momčadi, bio plaćen. Bi li tada otišao iz Cibone, to je već drugo pitanje. Kao što je i pitanje bi li itko od igrača s važećim ugovorima otišao iz kluba da je za njih trebala biti plaćena odšteta…

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.