Ne pucajte u ABA ligu, nije ona kriva za potop hrvatske košarke! Nakon sloma reprezentacije (opet) se propituje smisao regionalnog natjecanja

Proteklih dana nizale se u brojne raščlambe, komentari, prijedlozi i što sve ne, uz puno neprimjerenih riječi za uši pristojnog prijatelja sporta i košarke, vezano uz neuspjeh reprezentacije Hrvatske koju nećemo gledati na Svjetskom prvenstvu 2023. Ali, postavljalo se i pitanje kad će se pokrenuti d…

Главная страница » Ne pucajte u ABA ligu, nije ona kriva za potop hrvatske košarke! Nakon sloma reprezentacije (opet) se propituje smisao regionalnog natjecanja

Proteklih dana nizale se u brojne raščlambe, komentari, prijedlozi i što sve ne, uz puno neprimjerenih riječi za uši pristojnog prijatelja sporta i košarke, vezano uz neuspjeh reprezentacije Hrvatske koju nećemo gledati na Svjetskom prvenstvu 2023.

Ali, postavljalo se i pitanje kad će se pokrenuti dobra košarkaška priča kod nas. Izvrsni poznavatelji ovoga sporta, a mnogi od njih stvarali su temelje za medalje, stava su kako su potrebni kvalitetni programi, s njima i vrsni stručnjaci. Imamo li ih? Ne bih rekao da nemamo, što će se razabrati u daljnjem tekstu, jer mnogi koje ću spomenuti učili su od hrvatskih trenera.

Nerijetko se uz reprezentaciju isticao slab rad u klubovima i to se drži možda i najvećim uzrokom poniranju košarke.Međutim, svu krivnju svaljivati na leđa klubova nije nimalo pravedno ni pošteno. Isto tako, nije dobro razmišljanje, koje nije usamljeno i nije od juče , nego se proteže već neko vrijeme, kako se najveće zlo za hrvatsku košarku zrcali u regionalnoj ABA ligi!?

Nekima je očito teško prihvatiti golu činjenicu kako u ovom trenutku u nama susjednim klubovima postoje kvalitetniji igrači, nedvojbeno i treneri, ali i uprave koje su sposobna pronaći sponzore.

Opet, zaboravlja se i to kako su Zadar i Cibona uzeli naslov prvaka ABA lige, dok su drugi naši klubovi čeznuli za ulaskom u društvo Crvene zvezde, Partizana, Cedevita  Olimpije i drugih.

Rasadnik talenata za NBA ligu

Nemoguće je zaboraviti kako su od osnutka ABA lige u sezoni 2001./2002. kroz naše klubove, koji su najviše participirali u regionalnoj ligi , prošli mnogi bivši i sadašnji igrači NBA lige: Gordan Giriček, Roko Leni Ukić, Damir Markota, Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Dario Šarić, Ivica Zubac, Damjan Rudež, Dženan Musa, Jusuf Nurkić, Ante Žižić, Luka Šamanić, Dragan Bender i na koncu Karlo Matković. 

Imamo ih još uvijek u Euroligi, Krunoslav Simon i Ante Tomić, uskoro i Danko Branković, također nekadašnji reprezentativci. Susjedi se svaki dan hvale NBA igračima koji su prošli upravo kroz “sito” ABA lige.

I onda se dolazi do pitanja, je li ta liga pomogla ili odmogla svima spomenutima? Usput se ispričavam onima koje sam možda ispustio… Ako pitate igrače, oni će kazati: “Uvijek je dobro nadmetati se s jačima, jer možeš puno toga naučiti!” A to su spoznali kad su došli na NBA pozornicu gdje je konkurencija nemilosrdna.

Ili je bolje igrati paralelno s ABA ligom i HT Premijer ligu u kojoj je sedam klubova iz središnje Hrvatske, redom: Cibona, Cedevita Junior, Gorica, Zabok, Furnir, Bosco i Dinamo (svi su ili u istoj dvorani ili u gostujućoj, koja je udaljena najviše pola sata). Na Kvarneru je Škrljevo, dok Dalmaciju predstavljaju Zadar, Split, Šibenik i Alkar. A iz dalmatinskoga košarkaškog gnijezda je podosta igrača u ostalim klubovima.

Preklapanje termina s domaćom ligom

Teško je razumjeti i želju za odbacivanjem ABA lige, kao i preklapanje termina s HT Premijer ligom, jer HKS želi tako, bez uvažavanja mišljenja klubova.

Na koncu, ABA liga je besplatna za sve klubove, čime otvara financijski okvir za angažiranje kvalitetnih stranaca. Nadalje, još uvijek ABA liga ima protočnost do Eurolige ili Eurocupa. Natjecanja pod okriljem FIBA-e nisu toliko privlačna i također za sobom povlače nemale financijske troškove. Istina, HKS želi pomoći u tom dijelu, međutim, to je, kako tvrde u klubovima, „kap u moru”.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.