Niko Mr. Football. Hajdukov glumac iz niskobudžetnih pornića

MINDAUGAS NIKOLIČIUS, sportski direktor Hajduka, premda čovjek sa stereotipno uljuđenog, odmjerenog, razumnog i hladnog europskog sjevera, brzo je shvatio što prolazi na divljem, temperamentnom, emotivnom i vrelom jugu.

Главная страница » Niko Mr. Football. Hajdukov glumac iz niskobudžetnih pornića

MINDAUGAS NIKOLIČIUS, sportski direktor Hajduka, premda čovjek sa stereotipno uljuđenog, odmjerenog, razumnog i hladnog europskog sjevera, brzo je shvatio što prolazi na divljem, temperamentnom, emotivnom i vrelom jugu. Djelujući sinkronizirano s predsjednikom kluba Lukšom Jakobušićem, ali s nešto izmijenjenim ulogama u odnosu na njega u predstavama za javnost, dokazao je da s njim dijeli sklonost patetici i populizmu, demagogiji i podilaženju strastima lako zapaljivog navijačkog puka.

Hrabro “davanje mandata na raspolaganje”

Na primjer, prije nekoliko dana, povodom krize u Hajduku i jako lošeg ulaska u sezonu od koje se puno očekivalo i najavljivalo, zbog koje je otkaz dobio njegov pick za trenera Valdas Dambrauskas, otkrio je da je “dao mandat na raspolaganje”. Navedeni “hrabri” čin tipičan je za hrvatsko i balkansko, a ne sjevernjačko i baltičko podneblje.

Ako netko doista želi otići, posebno zato što smatra da je kao drugi čovjek kluba, a zapravo prvi operativac i vođa struke, kriv za krizu, pad, pogrešne procjene i neispunjavanje visokih ciljeva, koje je sam zadao ili su mu zadani i za koje je raskošno plaćen, onda daje (neopozivu) ostavku, a ne “mandat na raspolaganje”.

Jedini sportski direktor koji nakon svake utakmice odlazi pljeskati navijačima

Ovako je to tek ono što Nikoličius često i uspješno radi: predstava za javnost, posebno za navijače. Niko, kako mu je počeo tepati predsjednik Jakobušić kada je direktor došao na Poljud, a nastavili navijači Hajduka, jedini je sportski direktor nogometnog kluba koji nakon svake utakmice ide aplaudirati ultrasima ispod njihove tribine.

Međutim, pogrešno je samo Nikoličiusa kriviti da je ulagivanjem postao “Uno di noi” bile vojske. Niko je lik nastao u savršenoj simbiozi njegovog ulizivanja navijačima i prekomjernog navijačkog glorificiranja lika i djela sportskog direktora njihovog kluba.

Legendu o Niki zajedno su stvorili sam direktor i glorifikacija navijača

Željni pobjeda, uspjeha, trofeja, ali i jakih ličnosti na svim razinama već desetljećima kadrovski devastiranog Hajduka, navijači su jedva dočekali uhvatiti se za one koji su karizmatični ili su im se prikazali takvima. Pa su se na vagon koji je pokrenuo Livaja spremno ukrcali i Jakobušić te posebno Nikoličius.

Hajdukov PR i marketing služba su to shvatili, pa je u seriji sjajno produciranih videa, kojima su predstavljeni pojačanja i oni koje su takvima proglasili sportski direktor i navijači, ali su se oni na terenu pokazali suprotnima, glavna uloga pripadala Nikoličiusu. To što je Niko u tim uradcima pokazivao glumu iz niskobudžetnih pornića i govorio engleski s ruskim naglaskom samo je bilo dodatak šarmu kojim je preko svake mjere očaravao navijače.

Padanje u afan na glumca iz niskobudžetnih pornića i pretjerivanje

Oni su na društvenim mrežama na videoprezentacije povodom posudbi Nikole Katića i Tonija Borevkovića padali u afan kao da su u Hajduk došli Van Dijk ili De Ligt. Posvemašnje pretjerivanje uz obavezno “Lukša i Niko, vi niste normalni/Što nam to radite/Dajte lakše malo” i hrpe upitnika i uskličnika vjerojatno je dovelo do toga da i slavljeni dvojac najviših klupskih dužnosnika pomisli kako su novi Tito Kirigin i Gojko Škrbić.

Idila te međusobno slavljenje i salutiranje između predsjednika i direktora te navijača trajali su do prije dva tjedna, kada je također omiljeni, ali povučeni i decentni trener Valdas Dambrauskas otišao jer je Hajduk upao u krizu. Nju je bilo lako predvidjeti daleko prije svima koji su htjeli vidjeti očito. 

Prije točno godinu dana pisali smo o ovome što se sada događa u Hajduku

Upozorenje da se Jakobušić i Nikoličius kockaju gomilajući jaka i skupa imena, od kojih su neka i na zalazu karijera, kako bi zadovoljili navijače i potpalili euforiju, ne vodeći pri tome računa da tako guše mlade igrače, čije forsiranje je službeni cilj, strategija kluba te činjenica da se tako stvaraju viškovi na jednim i rupe na drugim pozicijama nije generaliziranje poslije bitke niti smo jedva dočekali aktualnu Hajdukovu krizu da to plasiramo.

Hajduk je krenuo na sve ili ništa. Jedino jamstvo mu je prodaja najvrjednijeg igrača. Ovako naslovljen komentar napisali smo prije točno godinu dana, kada je (samo)hvala Lukše i Nike bila na vrhuncu i kada se činilo da Hajduk ide prema tituli. Godinu dana kasnije Hajduk se “nije makao ni pedlja od euforičnog trenutka” i vremena kada je napisan taj komentar.

Štoviše, sada je puno bliže onom “ničemu”. Do tamo je došao nakon što je Nikoličius u oba smjera loše odradio zadnji prijelazni rok. Nakon što je Hajduk prošle sezone osvojio Kup, prvi trofej nakon devet godina i drugo mjesto prvi put nakon deset godina, iz vrha kluba najavljen je iskorak.

Hajduk su zavarali slabost Dinama, pad Osijeka te propast Rijeke prošle sezone

To znači samo naslov prvaka ili duplu krunu. Problem je što je navedeni Hajdukov ogromni skok u 2021./2022. prije svega posljedica Dinamovog glavinjanja velikim dijelom sezone, zatim velikog pada Osijeka te potpunog sunovrata Rijeke u njenoj završnici. Ovo posljednje je bitno jer je Hajduk do Kupa došao tako što je u finalu pobijedio raspalu Rijeku, i to na Poljudu. 

Nova, aktualna sezona vratila je stvari u normalu u SuperSport HNL-u. Dinamo rastura u Ligi prvaka, dok je u prvenstvu na korak do najboljeg ulaska u sezonu u povijesti. Hajduk se pak pokazao nedoraslim najvećem rivalu u obje ljetne utakmice, a usput je poražen i kod jako lošeg Osijeka te je izgubio bodove kod Šibenika.

Valdas je morao ići jer nije forsirao mlade. Problem je što ih je Nikoličius većinu poslao iz kluba

Suci su se također vratili starim navikama i više nitko ne piše ode Niki i Lukši, pa su oni otpisali Valdasa. Nikoličius je na to poručio da je smjena trenera “moja odluka, kao što je bila i ona o njegovom dovođenju”. Pri tome je objasnio da je trener morao ići jer nije provodio strategiju. Preciznije, nije forsirao mlade igrače.

To je činjenica, ali problem je u tome što gotovo da nije imao koga od njih forsirati jer je većina Hajdukovih talentiranih mladića koji su zadnjih sezona vladali juniorskim HNL-om prodana ili posuđena. Jedinima koji su bili dio prve momčadi, Biuku i Ljubičiću, dovodili su se na pozicije veterani poput Kačaniklića i Nikole Kalinića.

Tako je Ljubičić izguran na posudbu u Austriju, gdje briljira u klubu koji ga usput može otkupiti za samo 2.4 milijuna eura. Sve ovo nije napravio Dambrauskas, nego onaj koji je, otkrivajući da ga je otpustio, patetično poručio da je “za njega jako vezan” i da se “mogao nastaviti skrivati iza trenera”. To je Nikoličius.

Nikoličius i Jakobušić se zaklinju u strategiju, a prvi je nisu provodili

On i Jakobušić, koji se posebno zaklinje u strategiju, prvi je nisu provodili, a to su dužni. Zato što su “dicu” rasuli po posudbama ili ih pustili, poput Teklića koji briljira u Varaždinu, a klub nakrcali skupim i zrelim igračima jer su sve podredili lovu na dugo čekani trofej i ulizivanju navijačima. Ovo prvo kratkoročno ima smisla, ali onda nek ne prodaju priče o strategiji koje se sami ne drže i posebno zbog toga nemaju zašto otpuštati Valdasa. To su napravili da spase svoje guzice.

Bilo bi zanimljivo da Nikoličius objavi stvarne brojke vezane za Kalikov povratak iz Gorice u Hajduk, kao i koji je doista smisao tog transfera. Kao i to kako je u Osijek poslan Nejašmić, koji je tamo postao jedan od najboljih veznjaka lige, u zamjenu za Vukovića, kojeg se sada pokvareno po navodnim WhatsApp porukama prokazuje kao vođu bune protiv omiljenog Valdasa. Pravo pitanje je i ovo: Tko plasira te poruke i priče da se Dambrauskas u svlačionici zamalo tukao s nekim igračima?

Tko je uopće Nikoličius?

Kad smo kod pitanja, tko je uopće Mindaugas Nikoličius? “Prvi posao u nogometu započeo je radeći u nogometnom savezu Litve 2005. godine, a već 2006. godine škotski Heart of Midlothian angažirao ga je kao sportskog direktora te je na tom mjestu ostao do 2008. godine.

Zatim je 2010. godine prihvatio poziv litavskog Žalgirisa u kojem je sedam godina obnašao funkciju sportskog direktora i člana Uprave”, pisalo je u priopćenju Hajduka kada ga je na samom početku prošle godine predstavio kao novog sportskog direktora.

Međutim, Nikoličius se za posao u jednom od dva najveća hrvatska kluba izborio onime što je napravio u Gorici. Bio je jedan od operativaca projekta kluba koji je došao “niotkuda” te postao stabilan prvoligaš. U Goricu je došao s glavnim klupskim investitorom Gintarasom Staniulisom.

Pohvalio se da je Dambrauskasa doveo u Hajduk i smijenio ga

Nikoličius je u dvije i pol godine bio na čelu skautskog tima koji je jako dobro skautirao nogometaše i u Goricu doveo jeftine i dobre igrače, koje je klub kasnije prodao za daleko veće iznose te tako od njih imao višestruku korist. Međutim, ne smiju se zasluge za ovo pripisivati samo Nikoličiusu.

Upravo suprotno, za većinu toga zaslužni su skauti koji su još uvijek u klubu. I onda, 3. siječnja 2021., Gorica je isti dan ostala bez hvaljenog litavskog dvojca, sportskog direktora i trenera, jer je Valdas Dambrauskas prihvatio primamljivu ponudu bugarskog Ludogorca, a njegov sunarodnjak Hajdukovu.

Upravo je struku novi Hajdukov predsjednik Jakobušić po dolasku na Poljud istaknuo kao jedan od glavnih problema. Dovođenjem Nikoličiusa očekivalo se da Hajduk više neće imati problema u menadžerskom dijelu. Trenerski segment riješio je Nikoličius deset mjeseci kasnije. Tako što je, kako je rekao otkrivajući da je on smijenio Dambrauskasa, trenera i doveo u Hajduk, nakon što je Dambrauskas dobio otkaz u Bugarskoj.

Mjesec i pol nakon što je došao u Hajduk, Nikoličiusa je htio dovesti Altach, klub s dna austrijske lige. Hajdukov sportski direktor ovako je tada govorio o spomenutoj ponudi: “Ne bih htio komentirati nikakve ponude ni imena klubova iz respekta prema ljudima koji su me kontaktirali.

Izjava kojom se najbolje opisao

Nije u pitanju samo jedan klub već nekoliko njih koji su iskazali interes. Zahvalio sam se svima, a moj je jedini interes u ovom trenutku Hajduk. Fokusiran sam i sve sam podredio tome da ostvarim napredak i uspjeh s klubom koji po svemu to itekako zaslužuje. Po tradiciji, navijačima i nevjerojatnoj energiji koja okružuje ovaj klub.”

Dakle, samo 45 dana nakon što je preuzeo Hajduk, Nikoličius “ne bi htio komentirati nikakve ponude”, ali se ipak hvali da “nije u pitanju samo jedan klub već nekoliko njih koji su iskazali interes” za njega.

Poentira, naravno, klanjanjem Hajdukovim “navijačima i nevjerojatnoj energiji koja okružuje ovaj klub”. Ova Nikoličiusova izjava sažima glavne odlike tipa koji se na Instagramu prozvao Niko Mr. Football. Populizam, patetika, podilaženje navijačima i demagogija tipa koji se, nakon što je preuzeo Hajduk, klub koji mu je vrhunac karijere, hvali da ga zove Altach.

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.