‘Nisam kriv!‘: Krenulo Vuškovićevo saslušanje, sumnja se u ispravnost postupka, a otkrivena je jedna važna stvar

Mario Vušković može biti zadovoljan kako je prošao prvi dan saslušanja na sudu Njemačkog nogometnog saveza (DFB) glede afere s dopingom koju ima i koja mu prijeti kaznom od četiri godine zabrane igranja nogometa. Bivši igrač Hajduka, mladi reprezentativac, danas član Hamburgera našao se u središtu d…

Главная страница » ‘Nisam kriv!‘: Krenulo Vuškovićevo saslušanje, sumnja se u ispravnost postupka, a otkrivena je jedna važna stvar

Mario Vušković može biti zadovoljan kako je prošao prvi dan saslušanja na sudu Njemačkog nogometnog saveza (DFB) glede afere s dopingom koju ima i koja mu prijeti kaznom od četiri godine zabrane igranja nogometa.

Bivši igrač Hajduka, mladi reprezentativac, danas član Hamburgera našao se u središtu dopinške afere nakon što je objelodanjeno da je pozitivan na EPO, supstancu koja se može uzimati kao lijek, ali u sportu predstavlja nedopušteno stimulirajuće sredstvo. Na provjeri nakon treninga 16. rujna, eritropoetin (EPO) mu je otkriven i u A i u B uzorku urina, a Vušković je suspendiran od 11. studenog.

Zadovoljan može bit utoliko što je dovedena sumnja u ispravnost i čistoću cijelog procesa, još se utvrđuju okolnosti u kojima je primljen uzorak njegova urina i dobivanja nalaza, moglo se dogoditi i da je uzorak zamijenjen, jer su uzorak urina tada u rujnu zajedno davali Vušković i njegov suigrač Ameachi.

U opsežnom ispitivanju kako navodi njemački Bild, izašlo je na vidjelo da je Mario Vušković podvrgnut i poligrafu i to u Engleskoj, gdje je na detektoru laži nedvojbeno ustavljeno da nije namjerno uzimao zabranjenu supstancu.

Nakon nalaza s poligrafa, vjerojatnost da je to uradio namjerno, manja je od jedan posto! I to je isto važan detalj. Ako je i uzeo, nije znao što uzima… Nije kriv.

E sad, što to znači za cijeli slučaj tek ćemo vidjeti.

– Želim svjedočiti i dokazati svoju nevinost. Nisam kriv! – jasno je rekao Vušković odmah na početku saslušanja.

U sudnici se raspravljalo i o dokumentaciji uzimanja uzorka, Vušković je proveo sat vremena odgovarajući na pitanja suda kojim je predsjedao Stephan Oberholz. Iz zadnjeg reda dvorane za sastanke sve je slušao sportski direktor Jonas Boldt (41). Hamburger je Vuškoviću dao svu moguću potporu i angažirao odvjetnike. 

Prvi dan saslušanja bavio se procesima uzimanja i transporta uzorka. Je li postojala mogućnost da su uzorci zamijenjeni? Eventualno s onim kolege mu iz HSV-a Xaviera Amaechija (22)? Je li doktor za doping Markus Jungbluth poštovao propise? Kako su se provodili standardi Nacionalne antidopinške agencije (NADA)? Nije bilo jasno jesu li uzorci propisno zapečaćeni… Osim optuženih Vuškovića i Jungblutha, sportski sud saslušao je člana uprave NADA-e, to je dr. Lars Mortsiefer, a ispitani su liječnici Hamburgera dr. Goetz Welsch i dr. Wolfgang Schillings kao svjedoci.

U svakom slučaju, bilo je kontradikcija. Uzorci su 16. rujna uzeti u Hamburgu, a u laboratorij su stigli tek 20. rujna. Predugo vremena… Je li se Vušković dopingirao ili ne, na to se pitanje nakon prvog dana ne može dati decidiran odgovor. Jedno je sigurno: procesi uzimanja proba nisu bili savršeni. Drugog dana pregovora, u četvrtak 9. veljače, bit će riječi o rezultatima analize.

Vuškovićeva strana već je dostavila nekoliko vještačenja, između ostalog i jednog specijaliste iz Vancouvera…

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.