Njemački stručnjak komentirao Vuškovićev slučaj, žestoko je kritizirao Svjetsku antidopinšku agenciju

Njemački znanstvenik Lorenz Adlung je komentirao doping-slučaj Marija Vuškovića. On je u razgovoru za Hamburger Abendblatt žestoko kritizirao metodu koja je korištena za EPO analizu (eritropoetin), kao i općenito Svjetsku antidopinšku agenciju i njen njemački ogranak (NADA) – pišu Sportske novosti….

Главная страница » Njemački stručnjak komentirao Vuškovićev slučaj, žestoko je kritizirao Svjetsku antidopinšku agenciju

Njemački znanstvenik Lorenz Adlung je komentirao doping-slučaj Marija Vuškovića.

On je u razgovoru za Hamburger Abendblatt žestoko kritizirao metodu koja je korištena za EPO analizu (eritropoetin), kao i općenito Svjetsku antidopinšku agenciju i njen njemački ogranak (NADA) – pišu Sportske novosti.

“Postupak koji se koristi za dobivanje uzorka (Sar-Page metoda) više nije moderan, to više nema nikakve veze s vrhunskom znanošću. Kao znanstvenik, morate biti protiv procesa koji je WADA uspostavila”, tvrdi Adlung.

Mario Vušković suspendiran je na dvije godine od strane Sportskog suda Njemačkog nogometnog saveza zbog korištenja dopinga, te dvaju pozitivnih testova. Adlung dovodi u pitanje neovisnost WADA-inih odluka, budući nema neovisnog tijela koje kontrolira njihov rad.

Naime, kao ‘neovisnog stručnjaka‘ koji provjerava rad laboratorija u Kreischi je angažiran Jean-Francois Naud, koji je član jedne od radnih skupina pri WADA-i. Kanađanin nije našao nikakav prigovor na rad laboratorija, a također je odbio uzimanje C uzorka. Hamburger Abendblatt objašnjava da je razlog tome činjenica da mu je WADA zaprijetila oduzimanjem licence za rad u laboratoriju.

“Zagovornik sam neovisne promjene provjere uzorka. Ako ta mogućnost postoji, ne razumijem zašto se to ne radi. Imam dojam da WADA prihvaća visoku lažnu vjerojatnost, kako bi se održao privid da sve funkcionira u sustavu. Ukoliko bi C uzorak dokazao da je rezultat iz laboratorija u Kreischi netočan, prijetio bi im gubitak dozvole”, objasnio je Adlung.

Vuškoviću je umjesto standardne četverogodišnje suspenzije izrečena dvogodišnja suspenzija, a glavni sudac Oberholz je izrekao dvogodišnju suspenziju zbog male koncentracije EPO-a u krvi hrvatskog nogometaša.

Prema aktualnoj presudi Vušković se nogometu može vratiti najkasnije 14. studenog 2024.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.