Ovo su ključna pitanja i odgovori u slučaju Marija Vuškovića

MARIO VUŠKOVIĆ je usred doping-afere. Evo što se dosad dogodilo i što će se dogoditi.

Главная страница » Ovo su ključna pitanja i odgovori u slučaju Marija Vuškovića

MLADI hrvatski reprezentativac Mario Vušković (21) i dalje čeka konačnu presudu u doping-aferi. Branič HSV-a i bivši nogometaš Hajduka u rujnu je bio pozitivan na zabranjenu supstancu EPO te je od tog trenutka Njemački nogometni savez pokrenuo postupak protiv njega. Norddeutscher Rundfunk, njemačka televizijska i radijska stanica sa sjedištem u Hamburgu, donosi ključna pitanja i odgovore oko cijele situacije.

Kako je sve počelo?

Branič HSV-a Mario Vušković bio je pozitivan na zabranjenu supstancu EPO 16. rujna 2022. godine na testiranju njemačke Nacionalne antidopinške agencije. Za pozitivan nalaz doznalo se odmah nakon utakmice Hamburga protiv Sandhausena (4:2). Vušković nije bio u sastavu na utakmici. To su iz HSV-a obrazložili “osobnim razlozima”.

Njemački nogometni savez (DFB) privremeno je suspendirao Vuškovića, a on je podnio zahtjev za testiranje B uzorka, koji je potvrdio pozitivan nalaz A uzorka, priopćio je DFB 15. prosinca.

Što Vušković kaže na optužbe?

Vušković je isprva šutio kada se doznalo za pozitivan A uzorak, dok je 3. veljače u izjavi pred sportskim sudom DFB-a rekao da je nevin. To je ustvrdio i u pisanoj izjavi koju je predao DFB-u 17. siječnja te se žalio na izrečenu mu privremenu suspenziju.

Na Instagramu je 5. ožujka objavio: “Borit ću se za svoju nevinost do kraja. Nadam se da se uskoro vidimo na terenu.” Vušković je za ovaj slučaj angažirao pet odvjetnika.

Kakva je Vuškovićeva obrambena strategija?

U prvom ročištu pred Sportskim sudom DFB-a Vuškovićevi su odvjetnici ukazali na moguću zamjenu uzorka. Doping-kontrolor Markus Jungblut, koji je Vuškoviću uzeo uzorak, uvjeravao je da je procedura testiranja ispoštovana.

HSV je u međuvremenu DFB-u podnio četiri prijave kojima želi dokazati pogreške u laboratorijskim analizama. Dovodi u pitanje pozitivan rezultat i tvrdi da Vušković nije dopingiran EPO-om. Ta su izvješća predstavljena drugog dana rasprave, 9. veljače.

Uoči trećeg ročišta, prvotno zakazanog za 10. ožujka, Vuškovićeva strana podnijela je novu, podužu obranu, s četiri dopunske ocjene znanstvenih savjetnika.

Što je uslijedilo?

Predsjednik suda Stephan Oberholz zato je kontaktirao kanadskog stručnjaka za EPO, doktora Jeana Francoisa Naudu, da napravi još jedno izvješće, ali i da od Vuškovića uzme C uzorak. Međutim, Nauda ne želi uzimati još jedan uzorak jer tvrdi da je laboratorij koji je uzeo prva dva uzorka, prema kojima je Vušković pozitivan na EPO, sve radio prema protokolima Svjetske antidopinške agencije, WADA-e.

Osim što je potvrdio nalaze kolega, prema kojima je Vušković oba puta bio pozitivan na doping, Kanađanin je istaknuo da C uzorak nije predviđen statutom WADA-e. Zato je ta organizacija odbila i usporedbu DNA koju je Vušković nudio na početku postupka.

Za “nužnu i pravilnu raspravu” o novom podnesku Vuškovićeve obrane, DFB je odgodio treće ročište za tjedan dana do 17. ožujka .

Što je uopće EPO?

EPO je skraćenica za eritropoetin. Eritropoetin je hormon koji potiče stvaranje crvenih krvnih stanica (eritrocita) i uglavnom se proizvodi u bubrezima. Što je veći broj eritrocita, to je veća zasićenost kisikom u krvi, čime se povećava izdržljivost.

Genetski modificirani EPO razvijen je ranih 1980-ih i prvotno se koristio kao lijek, primjerice za anemiju i zatajenje bubrega. U 1990-ima EPO je bio naširoko korišten kao doping-sredstvo u sportovima izdržljivosti, posebice u biciklizmu. Tek od početka 2000-ih godina moguće je detektirati genetski modificirani EPO izravno u urinu, odnosno u klasičnoj doping-kontroli.

Kakva kazna prijeti Vuškoviću?

Prema zakonskom i proceduralnom kodeksu DFB-a, standardna kazna za doping-prekršaje je četiri godine. Kazna se u međuvremenu može i umanjiti. Osim toga, protiv Vuškovića istragu vodi državni odvjetnik jer je u Njemačkoj antidopinški zakon na snazi ​​od prosinca 2015. godine. Vuškoviću stoga prijeti i sudski postupak.

Tko odlučuje o kazni?

Njemački nogometni savez već je privremeno suspendirao Vuškovića. Sportski sud DFB-a donosi konačnu odluku nakon glavne rasprave. Pregovori i rasprava nastavljaju se 17. ožujka.

Kako se ponaša HSV?

HSV podržava Vuškovića i nada se oslobađajućoj presudi. U slučaju da Vuškovića osudi DFB, HSV bi s njim bez odštete mogao raskinuti ugovor, koji je potpisan do 30. lipnja 2025. godine. Po sportskom pravu, to bi se tumačilo kao da je Vušković “bez opravdanog razloga” otkazao ugovor, odnosno raskinuo ga.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.