Ovog vikenda održava se prvenstvo Hrvatske u jednom od najbrže rastućih sportova

SVE JE SPREMNO za velike okršaje.

Главная страница » Ovog vikenda održava se prvenstvo Hrvatske u jednom od najbrže rastućih sportova

SINJSKO gradsko kino u subotu i nedjelju, 1.-2. travnja ove godine, bit će, već tradicionalno, poprište jednog od trenutno najbrže rastućih sportova u Hrvatskoj. Naime, šestu godinu zaredom u Sinju se održava prvenstvo Hrvatske u obaranju ruke za osobe s i bez invaliditeta, inače 14. prvenstvo RH od osnutka Saveza.

Prvenstvo RH je natjecanje najviše nacionalne razine na kojem ove godine nastupa tristotinjak obarača iz dvadeset i pet hrvatskih klubova. Glavni organizator potpredsjednik Europskog, predsjednik Hrvatskog saveza za obaranje ruke i član Izvršnog odbora Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Aleksandar Jakovac, naglašava: 

“Iznimno smo zadovoljni jer smo u 14 godina počevši od nule dosegnuli velik broj sportaša i parasportaša kojih je danas  petstotinjak u 25 klubova diljem Hrvatske. Najbolji od njih imaju status vrhunskih sportaša, primaju adekvatne stipendije te imaju i sva prava koja iz toga proizlaze.

Prošla godina donijela je više od stotinu međunarodnih medalja od kojih i pet seniorskih s europskog i svjetskog prvenstva, što smo, ne tako davno, mogli samo sanjati. Ove godine na prvenstvu nastupaju i hrvatski državljani članovi klubova iz inozemstva, tako da sportaši dolaze iz cijele Europe. Zaključno, grad Sinj se pokazao kao izvrstan domaćin te je gostoprimstvo Sinjana iznad svih očekivanja”, ističe Jakovac te dodaje kako je posjet publike i ove godine moguć i to uz slobodan ulaz.  

Prvenstvo Hrvatske 2023 će se održati odvojeno za lijevu i desnu ruku po sljedećim kategorijama: 

Osobe s invaliditetom – sjedeće/stojeće (M/Ž) 

Juniori (18 godina) – 75,+75kg 

Žene – 80kg 

Početnici – 85,85+kg (natjecatelji koji nisu nastupili do sada na profesionalnim turnirima) 

Seniori – 75kg,85kg,95kg,105kg i +105kg 

Open desna (8 najboljih iz svih težinskih kategorija)  

Hrvatski savez za obaranje ruke osnovan je u Zagrebu 2009. godine te je iste godine pristupio te postao punopravni član europskog i svjetskog Armwrestling saveza. Od 2018. godine isti je punopravni član Hrvatskog olimpijskog odbora te od 2019. godine punopravni član Hrvatskog paraolimpijskog odbora. 

Od natjecatelja koji će nastupiti, izdvojili bismo trenutno najspremnije: 

PARA OBARANJE RUKE 

Luka Drokan (26 godina, 80 kg) – Zagreb, Hrvatska  

Aktualni seniorski europski i svjetski viceprvak, višestruki prvak Hrvatske na obje ruke. Osvajač Svjetskog kupa 2022. godine (SK Mađarska). 

Domagoj Cvitković (38 godina, 100 kg) – Ivankovo, Hrvatska 

Aktualni seniorski europski i svjetski viceprvak. Višestruki prvak Hrvatske na obje ruke. Osvajač Svjetskog kupa 2022. godine (SK Mađarska). 

OBARANJE RUKE 

Ivo Križan (39 godina, 105 kg) – Dugo Selo, Hrvatska 

Osvajač brončane medalje na seniorskom svjetskom prvenstvu 2022. godine. Višestruki prvak Hrvatske na desnu ruku. Osvajač Svjetskog kupa 2022. godine (SK Mađarska). 

Rino Mašić (18 godina, 112 kg) – Gospić, Hrvatska 

Aktualni juniorski europski i svjetski prvak na obje ruke, seniorski europski prvak i svjetski viceprvak. Osvajač Svjetskog kupa 2022. godine. Višestruki prvak Hrvatske na obje ruke. S tek navršenih 18 godina već je najtrofejniji obarač ruke kojeg je Hrvatska ikada imala.  

Josip Poleš (45 godina, 125 kg)  – Brnaze, Sinj, Hrvatska  

Gorostas iz Sinjske krajine. Aktualni prvak Svjetskog kupa Master (iznad 40 godina) na obje ruke. Višestruki prvak Hrvatske u super teškoj kategoriji. Visina 207 cm, tjelesna masa 125 kg. Među najvećim dlanovima obaranja. U prilog tezi kako je dosta toga u genetici, govori i podatak kako Josip dolazi iz obitelji u kojoj je jedan od sitnije braće, a za ujka Ivana Ivkovića legenda kaže kako se taj 10-erostruki prvak SAD-a u hrvanju, 30-tih godina prošloga stoljeća jedini „smio“ pohrvati s legendarnim All Caponeom čiji je bio prijatelj dok je živio u Chicagu. 

ITINERER NATJECANJA, PRVENSTVO HRVATSKE 2023, GRADSKO KINO SINJ, HRVATSKA 

1.4.2023. – SUBOTA 

13:00 – 16:00 sati – kvalifikacije i finala DESNA RUKA svih kategorija. 

18:00 – 18:45 sati – svečano otvorenje i VIP završnica apsolutne kategorije DESNA RUKA (top 8 natjecatelja pobjednika svih težinskih kategorija).  

2.4.2023. – NEDJELJA 

13:00 – 16:30 sati – kvalifikacije i finala LIJEVA RUKA svih kategorija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.