Porastao broj djece poginule u stampedu nakon nogometne utakmice u Indoneziji

Broj žrtava među djecom u stampedu nakon nogometne utakmice u Indoneziji ovaj vikend povećao se s ranijih 17 na 32 poginule djece, rekao je vladin dužnosnik u ponedjeljak. Djeca su bila u dobi od 3 do 17 godina, rekao je Nahar, dužnosnik iz ministarstva za osnaživanje žena i zaštitu djece. Nasilje i…

Главная страница » Porastao broj djece poginule u stampedu nakon nogometne utakmice u Indoneziji

Broj žrtava među djecom u stampedu nakon nogometne utakmice u Indoneziji ovaj vikend povećao se s ranijih 17 na 32 poginule djece, rekao je vladin dužnosnik u ponedjeljak.

Djeca su bila u dobi od 3 do 17 godina, rekao je Nahar, dužnosnik iz ministarstva za osnaživanje žena i zaštitu djece.

Nasilje i huliganstvo dugo prate indonezijski nogomet, pogotovo na mjestima poput glavnoga grada Džakarte, ali katastrofa u subotu u malom gradu na Javi problem je gurnula u središte pozornosti.

“Moja obitelj i ja nismo mislili da će ovako ispasti”, rekla je Enda Vahjuni, starija sestra dvojice dječaka, Ahmada Kahija (15) i Muhamada Farela (14), koji je poginuo u gomili.

“Voljeli su nogomet, ali nikad nisu uživo gledali Aremu na stadionu Kandžuruhanu, ovo im je prvi put”, dodala je na sprovodu svoje braće u nedjelju, misleći na domaću momčad koju su podržavali.

Dječaci su među 32 ubijene djece, objavila je državna novinska agencija Antara prenoseći podatke ministarstva za osnaživanje žena i zaštitu djece.

Indonezijski dnevnik Koran Tempo izišao je u ponedjeljak s crnom naslovnicom na kojoj u sredini crvenim slovima piše “Naša nogometna tragedija”, a ispod toga popis poginulih.

Incident je “crni dan za sve uključene”, priopćila je FIFA, krovna svjetska nogometna organizacija,  te pozvala indonezijske nogometne dužnosnike da izvijeste o incidentu. 

FIFA u svojim sigurnosnim propisima navodi da redari i policija ne smiju upotrijebiti oružje niti “plin za kontrolu mase”.

Policija i sportski dužnosnici poslani su u Malang kako bi istražili incident koji se svrstava među najsmrtonosnije nesreće na stadionima u svijetu.

“Svi odgovorni trebali bi odgovarati za tu katastrofu, bez obzira na svoj status ili položaj”, rekao je u ponedjeljak Phil Robertson, zamjenik direktora Human Rights Watcha sa sjedištem u New Yorku.

“Nije dovoljno da nacionalna policija i Indonezijski nogometni savez provedu vlastitu istragu jer bi mogli doći u iskušenje da umanje ili potkopaju punu odgovornost umiješanih dužnosnika”, dodao je u izjavi.

Indonezijska podružnica Amnesty Internationala oštro je osudila sigurnosne mjere te rekla kako se “uopće ne može opravdati da država koristi prekomjernu silu … u obuzdavanju i kontroli takvih gomila”.

Indonezijski ministar sigurnosti Mahmud MD u postu na Instagramu je ustvrdio da je stadion bio ispunjen preko svojeg kapaciteta. Napisao je da je izdano 42.000 ulaznica za stadion koji može primiti samo 38.000 ljudi. 

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.