Predsjednik UEFA-e: Real, Barcelona i Juventus glume baku. Zapravo su vukovi

ALEKSANDER ČEFERIN je jednoglasnom odlukom zastupnika na kongresu u Lisabonu reizabran za predsjednika UEFA-e.

Главная страница » Predsjednik UEFA-e: Real, Barcelona i Juventus glume baku. Zapravo su vukovi

ALEKSANDER ČEFERIN je jednoglasnom odlukom zastupnika na kongresu u Lisabonu reizabran za predsjednika UEFA-e. Na dužnost koju će obnašati do 2027. prvi put stupio je 2016. kad je zamijenio suspendiranog Michela Platinija.

Reizabrani predsjednik UEFA-e žestoko se obrušio na Real, Barcelonu i Juventus

Prije nego što je potvrđen kao predsjednik UEFA-e, održao je žestok govor u kojem se obrušio na Real, Barcelonu i Juventus, organizatore Superlige, koja bi, da je zaživjela, dotukla UEFA-inu Ligu prvaka. Premda ih nije imenovao, jasno je da je na njih mislio: “Oni koji su zastupali taj projekt govorili su da žele spasiti nogomet. No, oni su zapravo lik iz Crvenkapice. Vuk koji bi sve požderao maskiran u dobru bakicu. Koga oni misle tako prevariti? Nisu uspjeli nikoga.

Oni su kartel koji se postavio iznad meritokracije i demokracije, a u europskom nogometu nema mjesta za kartele. Njima je novac iznad trofeja i natjecanje koje su zamislili zatvoreno, ali nogomet ne pripada samo njima ni ikome, nego svima nama.

“Javni interes mora biti iznad interesa tri kluba”

Javni interes mora biti iznad interesa tri kluba i njihovih par financijera. Njima su domaća prvenstva nebitna, a mi znamo da nacionalne lige moraju biti i ostati temelji nogometa i treba nam pomoć svih vas da sačuvamo taj model.”

Podsjećamo, prije dvije godine je 12 klubova iz Engleske, Španjolske i Italije objavilo osnivanje Superlige, ali projekt je propao za nekoliko dana jer ga je u strahu od strahovitog pritiska UEFA-e, najavljenih državnih sankcija te zbog navijačkih prosvjeda i ogorčenja javnosti napustilo devet klubova.

Superliga je za sada propala, ali Real, Barcelona i Juventus se ne predaju

Ipak, osnivači Real, Barcelona i Juventus nisu odustali. Štoviše, žalili su se Europskom sudu pravde, tvrdeći da UEFA nema pravo uraditi ono što je najavila – kažnjavati klubove koji stvaraju suparnička natjecanja.

Čeferin se obrušio i na to što nogomet gubi identitet prodajom klubova: “Zadnjih godina europski nogometni krajolik promijenio se do neprepoznatljivosti. Klubove su kupili investicijski fondovi, lokalni identiteti su izgubljeni. Rashodi su porasli jer su klubovi vođeni visokorizično, čak i bezobzirno.

“Moramo razbiti mit da je privatizacija nogometa nezaustavljiv proces”

Na način koji prkosi logici i načelima. Moramo razbiti mit da je privatizacija nogometa nezaustavljiv proces. To je sadašnja opasnost, ali zajedno ćemo preokrenuti tijek povijesti. Nogomet jest i uvijek će ostati narodni sport.” poručio je predsjednik UEFA-e. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.