Priredili su veliku senzaciji u Ligi nacija: imaju manje stanovnika nego Hajduk članova, a dobili Tursku

Njihovo stanovništvo nije brojno, ima ih manje nego članova Hajduka, s time da ih je članstvo Hajduka uveliko nadmašilo. Njihovi klubovi nisu poznati, osim ljubiteljima baluna što zagledaju u svaki kutak Globusa. Ako ih ima 50.000 stanovnika, raštrkanih po otocima u Sjevernom moru, Hajdukovih članov…

Главная страница » Priredili su veliku senzaciji u Ligi nacija: imaju manje stanovnika nego Hajduk članova, a dobili Tursku

Njihovo stanovništvo nije brojno, ima ih manje nego članova Hajduka, s time da ih je članstvo Hajduka uveliko nadmašilo.

Njihovi klubovi nisu poznati, osim ljubiteljima baluna što zagledaju u svaki kutak Globusa. 

Ako ih ima 50.000 stanovnika, raštrkanih po otocima u Sjevernom moru, Hajdukovih članova je skoro 90.000, točnije 87.120…

Farski otoci, o njima je riječ, Hajduk je tamo gostovao 2002. godine i nadavao se golova…

Otočje pod legislaturom Danske, ali nogometno neovisno. Smješteno između Škotske i Islanda.

Nogometna reprezentacija Farskih otoka priredila je jednu od većih senzacija ovih ludih utakmica u Ligi nacija, svladali su Tursku sa 2:1.

Sasvim neočekivano

Turska ima Galatasaray, Fenerbahce, Bešiktaš, Trabzonspor, a prvak Farskih otoka je KI Klaksvik. Osvojio je po 20. put titulu prvaka svojih otoka. 

A koliko ima Turaka, a koliko – Farana?! Turaka ima, hvala na pitanju, cca 85 milijuna i sad je ta, nogometno zaluđena nacija Turska, koja ima bogate ljude, vlasnike velikih klubova, prostranstvo i nogometnu bazu, koja ima Antalyju kao Meku priprema nogometaša odasvud – izgubila od Farskih otoka…

Turska je izgubila od zemlje koja ima 1726 puta manje stanovnika! I 562 puta je manja po površini, kvadratnim kilometrima. 

Slažemo se, to i ne mora bit pokazatelj, jer onda bi Kina bila prvak svijeta u svemu i svačemu. Ali, Farski otoci su ipak napravili nešto sasvim neočekivano.  

Tko nije bio na Farskim otocima teško mu je dočarat te hridi otoka i borbu čovjeka s prirodom. Ovčarstvo i kitolov. Kako netko reče, lovili kitove, ulovili – Turke!

U takvu okruženju vole i nogomet, trude se, trudili su se i 2002. kad im je Hajduk svratio i utrpao osam komada klubu koji se zove GI Gotu.

Vodi ih Šveđanin

Farski Otoci su 125. reprezentacija svijeta na FIFA-inoj ljestvici, a kad vidimo da su u skupini četiri utakmice u Ligi nacija prošli neporaženi, tukli Litvu, pa remizirali s Litvom i Luksemburgom, onda i pobjeda nad Turcima dobija posebnu dimenziju.

Turskoj ništa nije značilo, i to je istina, poraz im je bezbolan jer su svejedno prvaci svoje skupine i vraćaju se u B razred, ali su se usput malo i – obrukali.

Farske otoke već od 2019. godine švedski trener Hakan Ericson (62), čiji je pokojni otac Georg Aby Ericson bio legendarni izbornik Švedske od 1971. do 1979. godine. Znači i oni traže puteve napretka, pa kad Šveđani mogu vodit struku Hajduka (Jens Andersson i Jens Gustafsson), mogu i Farske otoke. 

Ukupno je naseljeno 17 od 18 otoka, zbog svoje unikatnosti zanimljivi su, ali se turizam razvija tek posljednjih godina. Otoci vulkanskog porijekla međusobno su povezani s dva podzemna tunela, tri mosta i brojnim trajektnim linijama.

Nogomet je najpopularniji sport na Farskim otocima. Nogometom na Farskim otocima upravlja Nogometni savez i član je UEFA i FIFA unatoč tome što nisu suverena država (dio su Kraljevine Danske). Postali su članovi FIFA 1988., a UEFA 1990. i četvrta su najmanja država pod okriljem UEFA, po broju stanovnika…

Za pobjedu protiv Turaka pobrinuli su se Viljormur Davidsen u 51. i Joan Edmundsson u 59. minuti susreta, oni su trenutni junaci Farskih otoka.

Piše se da imaju 5000 registriranih nogometaša. To bi značilo da svaki deseti igra balun… 

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.