Sjednica UEFA-e na Hvaru potrajala je malo manje od dva i pol sata: ‘Ovo nije bio samo festival nogometa, nego i festival života‘

Sjednica Izvršnog odbora UEFA-e održana je u utorak poslijepodne u jednoj od najpoznatijih hvarskih destinacija, u Arsenalu. Nakon sastanka koji je potrajao nešto malo manje od dva i pol sata, predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin izašao je pred sedmu silu sa zaključcima. Glavne teme sastanka bile s…

Главная страница » Sjednica UEFA-e na Hvaru potrajala je malo manje od dva i pol sata: ‘Ovo nije bio samo festival nogometa, nego i festival života‘

Sjednica Izvršnog odbora UEFA-e održana je u utorak poslijepodne u jednoj od najpoznatijih hvarskih destinacija, u Arsenalu. Nakon sastanka koji je potrajao nešto malo manje od dva i pol sata, predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin izašao je pred sedmu silu sa zaključcima. Glavne teme sastanka bile su procedura ždrijeba za Euro 2024. godine i odluka o domaćinu U19 Europskog prvenstva u futsalu 2022/23.

– Iznimno mi je zadovoljstvo što smo bili ovdje, pogotovo zbog toga što su nogometne zvijezde jutros ovdje u Hvaru igrale s djecom, u ovom predivnom ambijentu. Ovo nije bio samo festival nogometa, nego i festival života. Ovo je bila prava Super liga. Nogomet je više od života, on je ljubav, razumijevanje – rekao je u uvodu Čeferin. Potom se prvi čovjek europskog nogometa osvrnuo na zaključke sjednice.

– IO je utvrdio proceduru ždrijeba kvalifikacija za Euro koji će se 9. listopada održati u Frankfurtu. U njemu će se naći 53 reprezentacije, neće biti Njemačke kao domaćina završnice i Rusije čije su momčadi suspendirane do daljnjeg. Za domaćina EP-a u futsalu 2023. odabran je Poreč, Hrvatska – referirao je Čeferin, potvrdio da je Hrvatska dobila domaćinstvo U19 EP u futsalu.

Potom je Čeferin podrobnije pojasnio situaciju oko Rusije.

– To nije današnja odluka. Odluka da su njihovi klubovi i reprezentacije suspendirani je donesena ranije i vrijedi do daljnjega. Svi pratimo situaciju. Svi se nadamo da će rat što prije prestati. Za sada je situacija takva da od toga ne možemo odustati – kazao je Čeferin.

– Promovirajmo mir i nadamo se da će rat što prije završiti – dodao je.

Nakon jučerašnjeg intervjua u Slobodnoj Dalmaciji potom je još jednom odbacio bilo kakvu mogućnost proširenja Lige prvaka na neka druga tržišta, što se pojavilo u nekim medijima u natpisima da će se finale u budućnosti igrati u SAD-u.

– Nismo nikada pričali o tome. Ako bismo razmišljali o tome, ja bih to sigurno znao, a ne znam ništa – kazao je Čeferin.

Euro se 2024. godine ponovno održava u jednoj državi, prošli se održavao u više država. Odustajete li od tog koncepta da se turnir održava u većem broju država domaćina?

– Mi ne razmišljamo o takvom Euru. Održavati turnir u 11 zemalja je komplicirano, a s covidom je sve to još kompliciranije. I sportski je to vrlo komplicirano. Tako je na prošlom Euru Švicarska jednu utakmicu igrala u Rimu, drugu u Bakuu, a neke su reprezentacije igrale stalno kući. To nije bila loša koncepcija za jubilej, obilježavanje 60 godina Eura, ali u principu mislim da turnir mora biti u jednoj, možda dvije zemlje – smatra Čeferin.

Može li u budućnosti i neka manja država ugostiti neko veće natjecanje?

– Uvijek postoji mogućnost, ako postoji infrastruktura. U ovom trenutku Hrvatska nema infrastrukturu – naglasio je Čeferin.

Na koncu višednevnog boravka čelnih ljudi europskog nogometa u Hrvatskoj, počevši od svečanosti na kojoj je u nedjelju u Splitu predsjednik PSG-a i Europskog udruženja klubova (ECA) Nasser Al-Khelaifi postao ambasador Sportskih igara mladih, dana obilježenih djecom, mladima u sportu, nogometu, Čeferina smo zatražili da podvuče crtu.

– Nogomet nije samo A reprezentacija, klubovi. Kada vidiš ovu sretnu djecu – to je to. Mi smo s ovim ambasadorima, svjetskim zvijezdama pričali ovdje i svi su bili izrazito emotivni. Nogomet je više od toga što se inače misli, nogomet je zadatak UEFA-e, da se promoviraju pozitivne vrijednosti, da se promoviraju ovakve lijepe zemlje kao što je Hrvatska – kazao je za kraj Čeferin.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.