‘Spaladium’ u blokadi, a bazeni stižu 17. srpnja, Puljak i Đogaš tvrde: ‘Što se nas tiče, Europsko prvenstvo će se igrati u Splitu’

Spaladium Arena u blokadi, a Europsko prvenstvo u vaterpolu nam je pred vratima. Prema najavama 17. srpnja, za devet dana, stižu dvije bazenske školjke koje bi se morale montirati u dvorani, ali ona je – zatvorena. Nije ovo priča o 2009., neizgrađenom neboderu, Kuretovim aneksima, austrijskim bankam…

Главная страница » ‘Spaladium’ u blokadi, a bazeni stižu 17. srpnja, Puljak i Đogaš tvrde: ‘Što se nas tiče, Europsko prvenstvo će se igrati u Splitu’

Spaladium Arena u blokadi, a Europsko prvenstvo u vaterpolu nam je pred vratima. Prema najavama 17. srpnja, za devet dana, stižu dvije bazenske školjke koje bi se morale montirati u dvorani, ali ona je – zatvorena.

Nije ovo priča o 2009., neizgrađenom neboderu, Kuretovim aneksima, austrijskim bankama – vjerovnicima koje su kreditirale tvrtke Dalekovod, IGH i Konstruktor, a koje su propale pa bi se banke naplatile od Grada Splita… Niti je ovdje priča o pokušajima Dejana Kružića da “Kuretove anekse” proglasi ništetnima…

Ovdje se dogodilo da se na ime komunalne naknade i vodnog doprinosa od 2015. naovamo nakupilo duga oko 23 milijuna kuna, a kako se krajem svibnja na obzoru pojavio rok za zastaru, Marina Veža, Vladina povjerenica u Gradu Splitu, u strahu od potencijalne kaznene odgovornosti za nenaplaćene dugove posegnula je za ovrhom.

Na računu tvrtke TPN Sportski grad koja upravlja Spaladium Arenom bilo je 801.105,17 kuna što je odmah “isisano”, račun je na nuli, “u hibernaciji”. A novi milijuni čekaju s naplatom.

I što sada?

Ako se ne odblokira, eto problema na vaterpolski Euro. A kažu nam dobro upućeni čak i da se skine blokada, s nula kuna na računu bit će problema s podmirivanjem tekućih troškova.

Za Hrvatski vaterpolski savez, ali i Grad Split, bila bi enormna šteta da se Euro ne dogodi u gradu. Iz Banovine su znatna sredstva već uložena u organizaciju, a reprezentacije su rezervirale hotele, uplate su već izvršene, očekuje se i velika potrošnja u gradu od 29. kolovoza do 10. rujna.

Kako je pred nama i vikend odluka, nedjelja s drugim krugom izbora za gradonačelnika, jasno je da će se ovim problemom Ivica Puljak ili Zoran Đogaš morati baviti, ako ne u nedjelju uvečer, a no odmah u ponedjeljak. 

Stoga smo ih odlučili i pitati što oni znaju o problemu i kako ga planiraju riješiti. I što je najbitnije, je li Euro, u slučaju pobjede nekoga od njih, upitan?

Odgovori nam bude optimizam, pročitajte…

‘Centar’ s Pazdigrada

U slučaju Vaše pobjede, hoćete li i kako riješiti gordijski čvor oko Spaladium Arene do vaterpolskog EP-a?

– Mislim da je prije svega važno definirati sve probleme, kroz razgovor sa zainteresiranim stranama, a potom uvrditi i potencijalna rješenja. Ne znamo kakvo je trenutno stvarno stanje, osim šturih informacija koje smo imali priliku pročitati u medijima. Važno je naglasiti da Grad Split nije vlasnik Spaladium Arene, nego vjerovnik, što znači da su mu i ovlasti ograničene. U okviru pravnih mogućnosti mi ćemo, naravno, napraviti sve što možemo da se “gordijski čvor” kako ste ga nazvali, raspetlja. 

Je li Euro upitan?

– Što se našeg dijela zaduženja i ovlasti tiče, nipošto ne bi smio biti. Sa svoje strane napravili smo sve što je Hrvatski vaterpolski savez od nas tražio, ispunili smo obveze na koje smo smo se, dok smo bili na vlasti, obvezali. Uplaćen je cjelokupni iznos koji je Grad Split trebao omogućiti, čime je naša obveza ispunjena. Savez bi rješenja trebao tražiti prvenstveno u dijalogu sa tvrtkom Sportski grad TPN.

Jesu li vas iz Hrvatskog vaterpolskog saveza već kontaktirali?

– Nisu, što je i logično jer u ovom trenutku nismo na nikakvim funkcijama. 

Koji su Vaši prvi koraci vezani uz EP u vaterpolu kada budete izabrani?

– Sjest ćemo i razgovarati sa svima koji sudjeluju u organizaciji i realizaciji prvenstva, utvrditi koje su prepreke i zajedno pronaći najbolje moguće rješenje, kako bi se prvenstveno nemetano odvilo. 

Ostaje li, ukoliko ste upućeni, jedna bazenska školjka Splitu i ako da, gdje će ona biti postavljena?

– Koliko mi je poznato, jedna za sada ostaje u Splitu. Bit će uskladištena u Javnoj ustanovi športski objekti, a  nakon izrade idejnog rješenja za tri gradska projekta (Poljud, Brodarica i istočni dio grada), bit će doneseno rješenje o točnoj lokaciji na kojoj će bazen biti postavljen. 

‘Bek’ iz Varoša

U slučaju Vaše pobjede, hoćete li i kako riješiti gordijski čvor oko Spaladium Arene do vaterpolskog EP-a?

– Situacija sa Spaladium Arenom i Europskim prvenstvom u vaterpolu još je jedan dokaz nesposobnosti bivšeg gradonačelnika Puljka zbog čijih odluka je Split opet postao predmet podsmjehivanja. Koji to grad osim Splita blokira samog sebe u projektu čiji je suorganizator i jedan od sponzora? Apsurdna, tragična situacija. 

Administracija bivšeg gradonačelnika Puljka nije poštivala odluku Vijeća da se Arena ne blokira, da joj se omogući da normalno radi i funkcionira, da ostane gradsko vlasništvo. Arena nije slala mjesečne fakture Gradu Splitu koji ih je bio dužan uplaćivati temeljem Odluke o javno-privatnom partnerstvu. I na kraju dobijemo blokadu, a sve se moglo riješiti bez ikakvih problema i repova, sukladno međusobnim potraživanjima. 

U stvarnosti je Grad blokirao samog sebe kao suorganizatora. Ovo Europsko prvenstvo u vaterpolu priprema se već dvije godine, a jednostavno nebriga i nesnalaženje Puljkove administracije u poslovanju nas je dovelo u ovu apsurdnu situaciju. Radi se o milijunskom iznosu i velikoj šteti koja je napravljena. A kako će Arena nastaviti funkcionirati kad se i deblokira, kad su joj temeljem blokade uzeta sva sredstva za normalno funkcioniranje? O tome je gospodin Puljak trebao misliti na vrijeme i ne dozvoliti da se ovo dogodi. Njegovo nerazumijevanje funkcioniranja velikih sportskih priredbi dovelo nas je u situaciju da nam se sportski svijet smije, jednostavno ovo nije normalno. Ovo je sramotno za Split. Toliko o njegovoj ljubavi prema Splitu.

Naravno da će se rješenje pronaći, već se ide prema tome, ali nam svima ovo nije trebalo jer gubimo na vjerodostojnosti. Umjesto da uživamo u velikom sportskom događaju za naš Split, mi smo ponovno grad slučaj.

2. Je li Euro upitan?

– Nije i ne smije biti. Kako ćemo se sutra kandidirati za bilo koje ozbiljnije sportsko natjecanje kad ovo ne možemo organizirati? Ovo Europsko prvenstvo nema alternative, mora biti u Spaladium areni i ponovno će staviti Split na mapu gradova koji to znaju i mogu organizirati i gdje je organizacija na najvišoj razini. Split to zna i može, samo treba i htjeti. A bojim se da Puljak to niti zna niti želi organizirati.

3. Jesu li vas iz Hrvatskog vaterpolskog saveza već kontaktirali?

– Vezan sam uz Jadran od rođenja, i ja i moj sin smo igrali vaterpolo, predsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza Mladen Drnasin dolazi iz redova Jadrana i logično je da sam upoznat s cijelom situacijom od prvog dana. Znam za sve probleme i aktivno sam uključen da ih riješimo. Smiješno je da Grad s Puljkom niti “balon” na bazenu Jadrana nisu u stanju riješiti, pa ne vidim kako će riješiti bilo što drugo vezano uz sport. Građani trebaju znati da Puljka sport ne zanima, samo se povremeno pojavi na utakmicama Hajduka, a da zapravo niti ne zna kako se zove trener Hajduka. Moj put je upravo suprotan, najbolje ljude iz svijeta sporta u Splitu treba okupiti, poslušati njihove savjete i sugestije. Grad koji nam je priuštio toliko vrhunskih sportskih rezultata i priredbi, koji je dao toliko vrhunskih pojedinaca, od kojih su neki bili i službeno najbolji igrači svijeta, i to ne iskoristiti je nesposobnost i ludost. Treba biti totalna neznalica to ne koristiti u svom radu.

4. Koji su Vaši prvi koraci vezani uz EP u vaterpolu kada budete izabrani?

– Odmah u ponedjeljak ujutro sazvati sastanak sa svim glavnim čimbenicima ovog Europskog prvenstva, sve uključiti u rad i napraviti prvenstvo na ponos svih naših sugrađana. Ovo nam je uvertira u Europske igre ‘27, naša ulaznica za kandidaturu 2027. godine. Zato sve mora biti kako Split i zaslužuje, najbolje na svitu i okolici. 

5. Ostaje li, ukoliko ste upućeni, jedna bazenska školjka Splitu i ako da, gdje će ona biti postavljena?

– Jedna školjka ide u Imotski u dogovoru s Županijom, tamo je spremna  sva infrastruktura kako bi se školjka mogla montirati i staviti u pogon i to je sjajno. Imotski će dobiti vrhunski bazen što je sjajna baza za svu djecu iz Imotskog i okolice. A druga školjka? Tu vidimo da se Puljkova nesposobnost ponavlja. Naravno da Puljak nije ništa napravio po tom pitanju, nisu pripremili infrastrukturu gdje ćemo staviti drugu školjku, a istok Splita žudi za bazenom i sportskim sadržajima. Tu su i popratni sadržaji, to je novi način življenja za žitelje s istoka grada. Ako želimo što više djece u sportu onda stvari moramo mijenjati. 

Upravo su Europske igre 2027. godine zauzele posebno mjesto u mom Programu, jer smo organizacijom tih Igara planirali napraviti nove sportske sadržaje na istoku Splita, na zemljištu koje je u vlasništvu Grada i namijenjeno je za sportske sadržaje. To bi se moglo financirati iz EU fondova i uz pomoć Vlade RH. To nisu skupi objekti nego montažni, shodno današnjoj modernoj tehnologiji. Tužno je da Split u 21. stoljeću nema zatvoreni teniski teren, a ima mogućnosti dovesti najbolje tenisače u Split i organizirati respektabilne teniske turnire, tužno je da nema gimnastičku dvoranu…

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.