Splitski dogradonačelnik Antonio Kuzmanić nakon objave javnog natječaja: ‘Sve što dobijemo od prodaje dionica ‘žutih’ vratit ćemo u splitski sport’

Grad Split objavio je međunarodni javni natječaj za traženje strateškog partnera za ulaganje u KK Split i prikupljanje ponuda za prodaju dionica „žutih”. Na prodaju ide 63,25 posto dionica kluba, a Gradu će ostati kontrolni paket od 25 posto plus jedne dionice. Rok za predaju ponuda je 14. rujna. U…

Главная страница » Splitski dogradonačelnik Antonio Kuzmanić nakon objave javnog natječaja: ‘Sve što dobijemo od prodaje dionica ‘žutih’ vratit ćemo u splitski sport’

Grad Split objavio je međunarodni javni natječaj za traženje strateškog partnera za ulaganje u KK Split i prikupljanje ponuda za prodaju dionica „žutih”. Na prodaju ide 63,25 posto dionica kluba, a Gradu će ostati kontrolni paket od 25 posto plus jedne dionice. Rok za predaju ponuda je 14. rujna.

U Žutom salonu na Gripama gdje će sljedećih dana zainteresirani moći dubinski snimiti stanje na način da klupske knjige mogu češljati isključivo dok ih gleda trofej koji je klub dobio za tri osvojena uzastopna naslova prvaka Europe razgovarali smo s Antonijem Kuzmanićem. Dogradonačelnik Splita i čovjek koji od početka vodi ovaj proces je osoba za komunikaciju s ponuditeljima.

– Svi koji su uplatili 120 tisuća eura jamstvenog depozita i potpisali ugovor o povjerljivosti moći će ovdje proučiti dokumentaciju, a tada će moći i pogledati trofeje, obići dvoranu koja se dobiva u koncesiju da steknu i osjećaj što sve potencijalno dobivaju tim dionicama. Koga god da izaberemo finalni ugovor je skoro gotov. Imat ćemo i klauzule prvootkupa dionica i klauzule u slučaju lošeg poslovanja. Bit će klauzula da klub ne smije ispasti u drugu ligu, da ne može igrati samo s juniorima, da mora imati sportske rezultate… Naravno, i financijske. Grad u ugovor mora staviti nekoliko osigurača koji će kontrolirati kroz članove NO-a – objasnio je Kuzmanić.

Kako će izgledati budući NO?

– Strateški partner će postaviti svoj NO, a vjerojatno će Grad kao suvlasnik imati jednog ili dva svoja člana koji će biti njegove oči i uši – kazao je Kuzmanić.

Što će biti presudno kod odluke, visina ponude za kupnju dionica, visina ulaganja, vizija kluba?

– Neki ponuđač može reći da će dati četiri milijuna eura za dionice, a svake godine ulagati po pet milijuna eura u klub. Drugi može reći da će dati šest milijuna eura za dionice, ali da će godišnje u klub ulagati milijun eura. Nije poanta da Grad zaradi nego da pronađemo nekog tko će ulagati u klub. Nije presudna cijena za dionice, nego ulaganja u klub i vizija.

Odabrani ponuditelj je obvezan dostaviti bankarsku garanciju u rangu jednogodišnje visine ulaganja u klub koja se može aktivirati ako ne bude ulagao kako je navedeno u ponudi te pokrenuti postupak otkupa prodanih dionica.

– Prve godine kada to ne budu uložili aktiviramo bankovno jamstvo i stavljamo taj novac u klub i imat ćemo vjerojatno klauzulu koja će nam omogućiti da kupiti natrag dionice.

Za koji iznos?

– To je stvar pregovora oko ugovora.

Spominjali ste na presici kako će sve biti transparentno za javnost?

– Razmišljamo da u velikoj dvorani na FESB-u svaki potencijalni investitor svoju ponudu prezentira vijećnicima, novinarima, ljudima iz Grada, bivšim igračima, NO-u – otkrio je Kuzmanić.

Početna cijena je četiri milijuna eura?

– Bilo je upita je li ovaj iznos skup. Rekao sam zamisli da osnuješ klub, potrošiš nekoliko godina da sastaviš momčad koja će ići iz jednog ranga u drugi, moraš sagraditi dvoranu, moraš formirati i sve potrebne mlađe kategorije… To nesumnjivo košta više od četiri milijuna eura. A brand kluba još nisam ni spomenuo, ovaj trofej koji ne možeš kupiti – pokazao je Kuzmanić na trofej Kupa prvaka.

Što će biti s tih barem četiri milijuna eura?

– Sve što dobijemo od prodaje dionica vratit ćemo u splitski sport. Ići će taj novac za završetak bazena Jadrana, možda uložimo u Stari plac, uređivanje dvorana… A novac koji smo godišnje davali klubu više nećemo morati davati, klub će živjeti sam.

Četiri su zainteresirane strane bile dosad?

– Odnedavno imamo i petu – otkrio nam je Kuzmanić. Svi s kojima sam pričao žive u inozemstvu.

Dakle, od početaka su tu već koliko je poznato zagrizli Amerikanci, Izraelci…?

– Široka je lepeza zainteresiranih – na to je razumljivo ostao Kuzmanić zakopčan.

– Objavit ćemo informaciju o natječaju i ABA ligi, FIBA-i…, ali već od početaka imamo jako dobar odaziv. Ako nas ponude ne budu zadovoljavale uopće se nećemo libiti poništiti natječaj.

Kada očekujete da bi cijeli proces mogao završiti?

– Nadamo se da bismo do 15. listopada mogli potpisati ugovor.

Sezona će tada već početi, ali ako se taj plan ispuni novi strateški partner će u tom scenariju već moći povući neke poteze koji bi se mogli vrlo brzo u sezoni osjetiti?

– Ako vidimo da bi to moglo biti gotovo i prije tog datuma onda ćemo napraviti izvanrednu sjednicu GV-a na temu kluba – kazao je Kuzmanić.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.