Srna: Rusi su za mene gotovi. Gotovi!

POLA GODINE nakon što se brutalno nastavila ruska agresija i okupacija Ukrajine, nastavlja se igranje nogometa u toj državi. BBC je tim povodom razgovarao s hrvatskom legendom Ukrajine.

Главная страница » Srna: Rusi su za mene gotovi. Gotovi!

POLA GODINE nakon što se brutalno nastavila ruska agresija i okupacija Ukrajine, nastavlja se igranje nogometa u toj državi. Prvo kolo novog prvenstva otvaraju Šahtar i Metalist. Oni ne mogu igrati u svojim gradovima jer su Donjeck okupirali Rusi još 2014., dok je Harkiv pod njihovim žestokim topničkim i raketnim napadima.

“S jedne strane sam jako sretan, ali s druge sam tako zabrinut”

BBC je za priču o povratku nogometa u jeku rata u Ukrajini razgovarao s Darijom Srnom, igračkom legendom Šahtara koja je od umirovljenja sportski direktor kluba. “S jedne strane sam jako sretan, ali s druge sam tako zabrinut jer je situacija u Ukrajini nejasna.

U Kijevu i još nekim gradovima je u redu. Međutim, vrijede posebna pravila. Ako se oglase sirene, moramo svi otići na parking i čekati 15, 20 minuta. Tako pokazujemo da smo svi isti. Zato što se puno naših navijača bori za Ukrajinu, bit će jako sretni kada Šahtar postigne prvi gol.”

Srna je govorio o patnji Ukrajinaca: “Ti ljudi zaslužuju biti sretni. Nisu loši, nisu ljubomorni, ne žele ništa što nije njihovo. Oni se samo bore za sebe, za svoju djecu i zemlju.” Šahtar je već osam godina u progonstvu, podsjeća Srna:

“Nama rat i progonstvo traju već osam godina”

“Nama je rat počeo 2014., a ne 24. veljače ove godine. Izgubili smo naš rodni grad Donjeck, izgubili smo navijače, stadion, kuće. Sve. Nakon toga smo igrali u Lavovu, Harkovu, Kijevu. Mi smo klub bez adrese.”

Novinar ga je zamolio da za kraj uputi poruke Ukrajincima i Rusima: “Ukrajincima mogu samo reći da smo svi zajedno i činimo sve da pomognemo jedni drugima. I tako mora biti do kraja. Rusi? Nemam tu što komentirati. Za mene su oni gotovi. Gotovi!”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.