Stiže revolucija u suđenje. Suci će u prijenosu utakmica objašnjavati odluke VAR-a

IFAB, tijelo odgovorno za donošenje nogometnih pravila, najavilo je promjene koje će se testirati na Svjetskom klupskom prvenstvu.

Главная страница » Stiže revolucija u suđenje. Suci će u prijenosu utakmica objašnjavati odluke VAR-a

TIJELO odgovorno za donošenje nogometnih pravila IFAB objavilo je kako će suci objašnjavati odluke VAR-a – kako gledateljima na stadionima tako i onima pred televizijskim prijemnicima – i to na probni rok od 12 mjeseci, počevši od Svjetskog klupskog prvenstva koje će se igrati od 1. do 11. veljače u Maroku.

Iako je VAR već nekoliko godina u uporabi, a koristio se i na posljednja dva svjetska prvenstva, još se uvijek povlače kontroverze oko nekih odluka. Razgovor glavnog suca utakmice i njegova pomoćnika u VAR sobi ostat će privatan, no glavni sudac imat će mikrofon kako bi objasnio konačnu odluku javnosti. “Smatramo kako je to važan korak ka transparentnosti, a također će publika na tribinama dobiti više informacija”, objavili su iz IFAB-a.

Neće uvoditi sat kojim bi se mjerilo izgubljeno vrijeme

No IFAB se nije uspio dogovoriti oko uvođenja privremenih zamjena igrača u slučaju ozljeda glave. Za takvo što lobirali su sindikat igrača FIFPRO te engleska, francuska i američka liga. Trenutno vrijedi pravilo kako se u slučaju ozljede glave može napraviti jedna dodatna izmjena. To je pravilo još uvijek u probnoj fazi, a njegova primjena produljena je do daljnjega.

Odlučeno je i kako se ipak neće uvoditi sat kojim bi se mjerilo vrijeme izgubljeno u situacijama kada neka momčad oteže i na taj način čuva pozitivan rezultat, već je pozitivno ocijenjen pristup sudaca toj problematici koji je viđen na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Kataru kada su sudačke nadoknade bile veće nego dosad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.