Stručnjak za sportsko pravo: Hrvatsku čeka teška kazna zbog vrijeđanja Borjana

POVODOM otvaranje FIFA-ine istrage protiv Hrvatske zbog skandiranja njenih navijača Srbinu na golu Kanade na SP-u, za komentar smo pitali Sašu Pavličića-Bekića, stručnjaka za sportsko pravo.

Главная страница » Stručnjak za sportsko pravo: Hrvatsku čeka teška kazna zbog vrijeđanja Borjana

FIFA je pokrenula disciplinski postupak protiv hrvatske reprezentacije zbog ponašanja navijača na utakmici Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Kanade, tvrdi agencija AP. Razlog tome je što su hrvatski navijači vrijeđali Milana Borjana, Srbina rođenog u Kninu koji je na golu Kanade, tijekom utakmice drugog kola Svjetskog prvenstva u kojoj je Hrvatska pobijedila Kanadu 4:1.

Borjan je u Oluji kao dijete pobjegao iz Knina

Hrvatski navijači su golmana, koji tvrdi da nije rođen u Hrvatskoj, nego u “Srpskoj Krajini”, cijelo vrijeme provocirali i vrijeđali skandiranjem “Borjane, Turčine, napuši se kur*ine”, “Milane, Srbine, napuši se kur*ine”, “Žena ti je kur*a, Borjane”, “Borjane, ustašo”. Posebnu pažnju privukla je zastava Johna Deerea koju su razvili. Na njoj je pisalo “Knin 95”, a slogan tvrtke “Nothing runs like Deere” prepravili su tako da su umjesto zadnje riječi napisali “Borjan”.

John Deere je inače najpoznatija marka traktora na svijetu, a navedeno prijevozno sredstvo simbol je masovnog zbjega Srba tijekom akcije Oluja, kojom je Hrvatska 1995. godine oslobodila okupirana područja. U kolonama je u kolovozu te godine tzv. “Republiku Srpsku Krajinu” napustilo oko 200 tisuća Srba, među kojima i tada 7-godišnji Borjan. Spomenuti slogan poznate tvrtke u prijevodu znači “Ništa ne radi/ne vozi kao Deere”, ali prepravljen s imenom srpskog golmana na vratima Kanade te uz aluziju na srpski zbjeg tijekom Oluje, čita se “Nitko ne bježi kao Borjan”.

Na uzvike hrvatskih navijača u Kataru da je ustaša odgovarao je s tri prsta

Borjan je na uvrede hrvatskih navijača odgovarao podizanjem tri prsta, što je srpski pozdrav, a nakon susreta broj njegovog telefona počeo se masovno širiti WhatsApp grupama. Borjan je rekao da mu je zato u kratko vrijeme došlo preko dvije tisuće uvredljivih poruka hrvatskih navijača.

“Hrvatskoj prijeti teška kazna jer je recidivist”

Za komentar slučaja smo povodom pokretanja istrage protiv Hrvatske pitali Sašu Pavličić-Bekića, zagrebačkog odvjetnika koji je nedavno u Ženevi magistrirao sportsko pravo. “Pod pretpostavkom da se utvrdi odgovornost HNS-a, to jest da se utvrdi da su to radili navijači reprezentacije Hrvatske, HNS, a samim tim i nogometnu reprezentaciju Hrvatske, povodom ovih ispada njenih navijača i spomenute istrage nesumnjivo čeka teška kazna ili kazne.

Uvjeren sam da će kazna biti ozbiljna jer je Hrvatska zbog ponašanja njenih navijača recidivist u smislu kršenja pravila i učestalih kazni koje zbog toga dobiva. U ovom slučaju otegotna okolnost je što su navijači Hrvatske golmana Kanade teško vrijeđali i verbalno i transparentom tijekom cijele utakmice, zatim što je predmet njihovih uvreda bila i njegova supruga te što su se uvrede nastavile i nakon utakmice putem WhatsApp poruka.

“Niz je otežavajućih okolnosti, ali i kazni koje su na raspolaganju FIFA-i”

Naravno, FIFA će kao posebno težak krimen označiti to što su uvrede nacionalističke, uz veličanje zločinačkog ustaškog režima.” Na pitanje kakve kazne Hrvatskoj se mogu očekivati Pavličić-Bekić odgovara: “FIFA-i je na raspolaganju niz sankcija. Od toga da se do kraja SP-a značajno reducira broj ulaznica namijenjenih hrvatskim navijačima, preko teške novčane kazne HNS-u, do toga da se Hrvatska u budućim kvalifikacijama za velika natjecanja, prije svega SP, kazni igranjem domaćih utakmica pred praznim tribinama.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.