“Tada se nisam vratio u HNL jer klub nije bio stabilan. Sad je sve isplaćeno”

POVRATNIK u SuperSport HNL za Index je govorio o novom klubu i planovima za budućnost.

Главная страница » “Tada se nisam vratio u HNL jer klub nije bio stabilan. Sad je sve isplaćeno”

DARIO ČANAĐIJA (28) u zimskom prijelaznom roku došao je u Šibenik, klub koji je u siječnju dobio nove vlasnike. Podsjetimo, američki Hrvat Marino Jurić prodao je dionice njemačkom Hrvatu Željku Karajici. Karajica je s bratom Tomislavom vlasnik agencije Sport Entertainment, koja zastupa niz nogometaša i igrače američkog nogometa, a menadžer je i najboljeg hrvatskog boksača Filipa Hrgovića. Karajica je i vlasnik Austrije iz Klagenfurta i berlinske Victorije.

Čanađija je poznato ime hrvatskog nogometa. Nastupao je za Slaven Belupo, Rijeku i Goricu u HNL-u, dok je vani bio igrač Spezije, rumunjske Astre te norveških klubova Sarpsborga i Aalesunda. S potonjim mu je ugovor završio na kraju 2022. godine, nakon čega se vratio u Hrvatsku.

U intervjuu za Index govorio je o razlozima dolaska u Šibenik, pretposljednji klub SuperSport HNL-a, koji očekuje borba za ostanak, opisao nove vlasnike i njihove planove, objasnio što od njih traži trener Damir Čanadi te smo ga pitali o problematičnom šibenskom travnjaku na kojem se ove sezone ozlijedilo nekoliko igrača.

U kolovozu prošle godine rekli ste da se po isteku ugovora s Aalesundom planirate vratiti u Hrvatsku. I to se dogodilo, stigli ste u Šibenik.

Imao sam par ponuda iz inozemstva, a mogao sam ostati u istom klubu ili otići u neki drugi unutar Norveške. Dugo sam čekao, sve je dosta trajalo zbog Svjetskog prvenstva. Nisam mislio da će povratak u Hrvatsku na kraju biti ostvariv. No, struktura se promijenila u Šibeniku – došao je novi predsjednik s novim ambicijama, kao i novi sportski direktor (Hrvoje Kulušić, op. a.) i trener.

Kada su mi predstavili projekt i pokazali ozbiljnost, a sve sam te ljude provjerio sa strane, vidio sam da je priča ozbiljna i na dobrim temeljima. To je bio okidač za dolazak. Intenzivno sam razgovarao s dva-tri kluba iz HNL-a, ali je na kraju sve ostalo na priči. Šibenik je bio najkonkretniji te smo se brzo dogovorili.

Šibenik je pretposljednji u HNL-u te ga očekuje borba za ostanak. 

Sa Šibenikom sam i ranije bio u kontaktu. Tada se nisam odlučio na transfer jer nisam vidio da je klub na stabilnim nogama. Ali, evo, u razgovoru sa sportskim direktorom koji je predstavio novog vlasnika, gospodina Karajicu, vidio sam kakvo je stanje. Razgovarao sam s dečkima i rekli su mi da su isplaćeni svi zaostaci u dan nakon što su novi vlasnici preuzeli klub.

Primijetio sam ozbiljnost projekta i saznao koje igrače žele dovesti. Sve je to ispunjeno. Vidjeli smo da su u Šibenik došli igrači s visokim renomeom poput Kvržića, Radonjića, Hiroša ili Đire, dok su Čop i Knežević otprije tu. Stvorena je respektabilna ekipa, što je za mene bio okidač. Nema veze što se borimo za ostanak. Vjerujem da ćemo se izboriti. Bitan mi je bio dugoročni plan.

Globalno se ističe ime Ikera Poze, koji je došao iz Manchester Cityja, a bio je i u akademiji Reala, u PSV-u, pa i Rijeci prošle godine. Što možete reći o njemu?

Vidi se da dečko zna igrati. Ne možemo puno vidjeti u Šibeniku, malo nam je loš teren. Dobro barata loptom, kao i svi Španjolci koji imaju takav stil. Treba ga uklopiti u sistem. Kod nas se igra drugačiji nogomet s drugačijim zahtjevima, traže se drugačiji zahtjevi. Imao je nesreću u Rijeci da se ozlijedio čim je došao. 

Što možete reći o vlasnicima i njihovim planovima za Šibenik?

Nisam upoznao gospodina Karajicu, ali sam pričao s agentom i ljudima koji ga poznaju iz Austrije. Nisam čuo nijednu lošu riječ. Ove sezone imamo samo jedan cilj – ostati u ligi. Na ljeto je potrebno napraviti selekciju i graditi za veće ciljeve. Vlasnici su ozbiljni, nisu došli uložiti novac da bismo tek toliko igrali i bili deveti, osmi ili sedmi, već da bismo ostvarili napredak.

Kako igrači vide trenera Damira Čanadija, koji je na početku sezone dobio otkaz, zatim ga je zamijenio Mario Cvitanović, pa se sad Čanadi vratio?

Malo neobična situacija, ali događa se i u drugim mjestima, kao što je bilo s našim trenerom Ivanom Jurićem u Italiji. Koliko sam pričao sa suigračima, generalno su bili zadovoljni s Čanadijevim radom. Ne znam što je puklo između njega i tadašnje uprave.

Čovjek je na mjestu i sve je bilo u redu, rekli su dečki. Njegov povratak je dobar. Ima naše puno povjerenje. Njegov stil je pomalo specifičan i mislim da odgovara trenutnoj ekipi. Moramo se prilagoditi, a vjerujem i da mu je trener Cvitanović ostavio dobre temelje po pitanju fizičke spremnosti.

Specifičnosti? Igramo s četvorkom u sredini i trener traži igranje kratkim dodavanjima. Moramo stajati blizu jedan drugome i ne voli izlaženje s dugom loptom. Mislim da je to pravi put. Imamo kvalitetne igrače koji to mogu provesti.

Naravno, sada postoji pritisak ostanka u ligi. No, uspijemo li vezati par dobrih rezultata i počnemo više vjerovati u sebe, moći ćemo ispuniti sve tehničko-taktičke zahtjeve.

Spomenuli ste loš teren Šibenika na kojem se ove sezone već ozlijedilo nekoliko igrača. Kakav je po Vašem mišljenju?

Možda je i najlošiji u ligi, teško je na njemu igrati. Ne znam što je krivo napravljeno. Nadamo se da će ga bolje vrijeme poboljšati. Neravan je, lopta skače, teško je razviti pas-igru. Nisam stručan da bih znao što je pošlo po zlu, no sigurno je kako nije pogodan za ono što trener od nas traži.

Otkako ste prvi put zaigrali u HNL-u 2011. godine, što se promijenilo na bolje, a što na lošije?

Liga je izjednačenija, svatko svakoga može pobijediti. Tereni bi trebali biti bolji, ali vidimo da baš i nisu. Ne znam je li to problem krivo napravljenih terena ili ih je klubovima teško održavati. Trebali bismo napraviti iskorak prema europskom nogometu. Na primjer, trkački biti na višoj razini.

Volio bih da imamo puno više publike. Svaki klub ima svojeg navijača, no kod nas se oni dijele na Dinamo i Hajduk. Mi imamo sreću što Šibenik ima svoje navijače. Svakako bi veći užitak bio igrati kada bi bilo više navijača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.