Transrodni nogometaši u Njemačkoj će birati hoće li igrati sa ženama ili s muškarcima

JOŠ UVIJEK ne postoji univerzalno pravilo u sportu kojim se određuje u kojoj će se konkurenciji natjecati transrodni sportaši.

Главная страница » Transrodni nogometaši u Njemačkoj će birati hoće li igrati sa ženama ili s muškarcima

TRANSRODNI nogometaši u Njemačkoj moći će neovisno birati hoće li igrati u muškoj ili ženskoj ligi, piše britanski Telegraph. Dok se diljem Europe i svijeta u sportovima pravila postrožuju, Nijemci su odlučili liberalizirati pravila te ostaviti pravo izbora transrodnim osobama.

U engleskom se nogometu, na primjer, počeo primjenjivati sustav u kojem se svaki transrodni sportaš zasebno evaluira te ga se smješta u natjecanje. Cilj je, kako su objasnili stručnjaci, osigurati fer natjecanje u ženskoj konkurenciji, u kojoj transrodne osobe mogu lakše dominirati.

Ne postoji univerzalno pravilo

U Njemačkoj će se transrodni igrači do juniorskog uzrasta morati odlučiti u kojoj se konkurenciji želi natjecati. Nogometni savez Berlina predstavio je ovakvu ideju još prije tri godine, a zaključak je da sustav “ne ugrožava integritet niti jednog natjecanja”.

Još uvijek ne postoji univerzalno pravilo u sportu kojim se određuje u kojoj će se konkurenciji natjecati transrodni sportaši. Međunarodni olimpijski odbor dozvolio je svakom pojedinom savezu da donese svoja pravila. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.