Trener Žutih nakon važne pobjede u Skoplju i uoči Zvezde: ‘Igramo na gornjoj granici svojih mogućnosti, ali osjećamo pritisak nerealnih očekivanja’

Košarkaši Splita su 2022. godinu zaokružili važnom pobjedom nad izravnim rivalom u borbi za ostanak u regionalnoj ligi MZT-om u Skoplju. Time su sebi osigurali mirniji Božić i Novu godinu koja započinje spektaklom. Na Gripe već u ponedjeljak 2. siječnja stiže Crvena zvezda. – Na dva gostovanja kod d…

Главная страница » Trener Žutih nakon važne pobjede u Skoplju i uoči Zvezde: ‘Igramo na gornjoj granici svojih mogućnosti, ali osjećamo pritisak nerealnih očekivanja’

Košarkaši Splita su 2022. godinu zaokružili važnom pobjedom nad izravnim rivalom u borbi za ostanak u regionalnoj ligi MZT-om u Skoplju. 

Time su sebi osigurali mirniji Božić i Novu godinu koja započinje spektaklom. Na Gripe već u ponedjeljak 2. siječnja stiže Crvena zvezda.

– Na dva gostovanja kod direktnih rivala Borca i MZT-a tražili smo barem jedan „break”, da napravimo distancu, a pogotovo uz to što nam ti klubovi u zadnjim kolima još dolaze u Split. Ta pobjeda bila je izuzetno važna zbog bodova, atmosfere u i oko momčadi, samopouzdanja. Pokazali smo pravi karakter nakon teške utakmice u Čačku gdje smo prosuli dobiveno. Pod ogromnim pritiskom uspjeli smo izvući utakmicu i to je velika stvar, ne samo zbog rezultata, nego i načina na koji smo dobili – rekao nam je u razgovoru trener Splita Srđan Subotić.

‘Kontroliramo pritisak’

Nakon Skoplja se mnogo lakše diše, ali prije tog susreta osjetio se veliki pritisak?

– Koliko god mi to mičemo od sebe, pritisak nerealnih očekivanja, svakako se to osjeti na nama u stožeru i momčadi. Dosad smo to jako dobro kontrolirali i radili svoj posao. Što je najvažnije, momčad funkcionira na gornjoj granici svojih mogućnosti. Naravno, greške su također dio sporta. Najbitnije je da to sve ne utječe na izvedbu i odnose u momčadi, što se vidjelo u Skoplju, a pritisak je sastavni dio sporta, pogotovo u nas gdje je to možda izraženije nego u nekim drugim sredinama.

Split će Novu 2023. dočekati na desetoj poziciji regionalne lige sa skorom 4-8.

– S obzirom na to u kakvoj smo situaciji bili, kakvi su problemi stalno, a pri čemu držimo mnogo toga za sebe jer je tako jedino ispravno, mislim da smo napravili dobar posao te, što je najbitnije, momčad izgleda sve bolje i kemija je dobra. Tek se potpuno slažemo i bit ćemo još bolji. Da nam je netko prije početka sezone na polovici ponudio četiri pobjede bili bismo zadovoljni – naglasio je Subotić.

Ukić donosi stabilnost

Roko Leni Ukić se tako priključio momčadi i prije nego što je bilo planirano?

– Imali smo puno problema, bilo nas je malo. Imali smo plan kad će doći u optimalnu formu, ali rekao je da će dati ruke koliko može. Donio nam je to i u ovoj utakmici. Ne možemo više gledati samo njegove koševe, nego stabilnost, mirnoću koju nam donese, pobjednički gard. A Roko će u svakoj utakmici pronaći način kako da nam pomogne.

Jedini poraz Zvezdi u ligi dosad je nanio Zadar kada ih je potpuno šokirao u Beogradu?

– Iznenađenja se događaju. Na nama je da uvijek pokušamo biti što bliže, pa da u toj jednoj utakmici u kojoj se poklope neke stvari to pokušamo iskoristiti. I lani smo sa Zvezdom igrali u isto vrijeme na Gripama i bila je odlična atmosfera i utakmica. Oni su svijet za sebe, ali mi želimo odigrati kao prvo poluvrijeme protiv Partizana u Beogradu, da osjetimo euroligaški nivo i da napredujemo.

‘Moramo igrati na nivou 

višem od našeg, iako je to ponekad frustrirajuće’ 

Točno 365 dana će proći između dva dolaska Zvezde u Split. Tog 2. siječnja ove godine, iako je i tada bila apsolutni favorit, slavila je sa samo četiri koša razlike. No, ove sezone stiže i na krilima nove skupe akvizicije. Argentinskog razigravača Facunda Campazza, koji je igrao u NBA klubovima Denveru i Dallasu, platili su 4,3 milijuna eura, od toga čak 1,8 milijuna do kraja sezone. Dakle, za pola godine Zvezda jednog igrača plati pet-šest puta više nego što je cijeli Splitov godišnji budžet za momčad!?

– Mi moramo igrati na nivou višem nego što je naš realan doseg, težiti višem. Nekada je to teško i frustrirajuće, opasno za samopouzdanje, ali ne treba zbog toga odustati ili ići igrati sa slabijim momčadima. Nekada moramo igrati na nivou gdje možda realno ne pripadamo po nekim stvarima, ali moramo težiti da napredujemo, da dođemo tu. To nam je izazov. 

‘Gizdavčić je pronašao svoju ulogu, a Tišma je ozbiljan potencijal’

Prošle sezone se od mlađih igrača isprofilirao Runjić, ove je na dobrom putu Gizdavčić?

– Oni inicijalno nisu bili u nekim velikim planovima. Runjić je priliku zaslužio i iskoristio. Ima još prostora za napredak, ovo mu je prva sezona u kojoj je nositelj u ABA ligi. Treba mu još iskustva i stabilnosti, ali više ga se ne gleda kao potencijal nego kao svakoga drugog igrača. Gizdavčić je pronašao ulogu. U ABA ligi participira, a pogotovo u hrvatskom prvenstvu. Nije realno očekivati da ćemo svake godine plasirati tri-četiri mlada igrača, ali bila bi velika stvar ako svake godine izbacimo jednog. Objektivno, najbolji mladi hrvatski igrači su izvan domovine.

Nedavno je stigao i Tišma?

– On je ozbiljan potencijal i potpisao je dugogodišnji ugovor, to je dobra stvar za klub. Zadnjih par godina nije imao očekivani razvoj. Samo nemojmo stavljati nerealna očekivanja pred njega. Prvo mora početi igrati, vratiti samopouzdanje. Odigrao je dosad malo ozbiljnih utakmica. Moramo mu dati mirnoću i povjerenje da se razvija, da u idućim godinama očekujemo više. Bez obzira što je bio u Realu, ne očekujmo čuda. Treba strpljenja, pa će napredovati. 

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.