Tucakova svježa krv: Hrvatska je po kladionicama četvrti favorit na Prvenstvu, medalja bi bila najbolja pozivnica za splitski Euro

Pred hrvatskom je vaterpolskom reprezentacijom veliki izazov – Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj. Prva je utakmica na rasporedu u utorak, protiv Grčke. Sasvim je izgledno da bi ona trebala odrediti i daljnji put naše reprezentacije u ovom natjecanju, Njemačka i Japan po kvaliteti su ipak lošiji, barem…

Главная страница » Tucakova svježa krv: Hrvatska je po kladionicama četvrti favorit na Prvenstvu, medalja bi bila najbolja pozivnica za splitski Euro

Pred hrvatskom je vaterpolskom reprezentacijom veliki izazov – Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj. Prva je utakmica na rasporedu u utorak, protiv Grčke. Sasvim je izgledno da bi ona trebala odrediti i daljnji put naše reprezentacije u ovom natjecanju, Njemačka i Japan po kvaliteti su ipak lošiji, barem na papiru.

U odnosu na Svjetsko prvenstvo prije tri godine u Južnoj Korei ovaj je hrvatski sastav poprilično izmijenjen. Nema tu više Marka Macana, Luke Lončara, Mara Jokovića, Hrvoja Benića, Andre Bušlje, Lovre Miloša, Anđela Šetke, Javiera Garcie i Ivana Marcelića. “Preživjeli” su Bijač, Fatović, Vukičević i Vrlić, a stigli su “neki novi klinci”.

Što zbog nekih osobnih odluka igrača, što zbog procjene izbornika Ivice Tucka, gledat ćemo od Mađarske pa nadalje neku drugu Hrvatsku. Bolju? Tko zna. Uglavnom, ovo je na neki način i uvertira za Europsko prvenstvo koje nas čeka u Splitu krajem kolovoza i početkom rujna. Uvijek je domaćinu bitno stvoriti dobru momčad, a Svjetsko prvenstvo prava je platforma da se pošalje poruka publici – jaki smo.

Vide se konture

– Primarno je da se vide konture naše igre, da imamo agresivnost, borbenost i želju, što su momci pokazali. Ovo je mlada reprezentacija s puno mladih igrača koji će po prvi puta debitirati na velikom natjecanju. Ova utakmica s Talijanima poslužila je kao odličan pokazatelj kako igrači reagiraju u stresnim situacijama – zaključio je Ivica Tucak nakon pobjede u pripremnoj utakmici protiv Italije.

Koji su to novi aduti naše vrste? Većina igrača je već tu neko vrijeme, uz i oko reprezentacije. Poput  Tonija Popadića, odličnog vratara dubrovačkog Juga koji je briljirao u final Prvenstva Hrvatske protiv Jadrana i tu možda i dobio “pole-position” pred čuvarem splitske mreže Ivanom Marcelićem. 

Jadranova crta

Splitski se Jadran za proteklu sezonu osnažio, osvojio Kup, igrao egal finale Prvenstva s jugašima, pa se to osjeti i na reprezentativnom planu. Tucak je iz splitskog sastava pozvao pouzdanog Luku Bukića, potom nevjerojatnog topnika Jerka Marinića-Kragića, ali i majstora obrambenih zadataka Rina Burića. I kapetan ove reprezentacije Ivan Krapić igrao je za Jadran od 2017. do 2020. godine. Nije splitski igrač, ali s Jadranovim stažom. 

Tu se momčadi sa Zvončaca treba pripisati i Rusa s hrvatskom putovnicom Konstantina Harkova. Prošlu je sezonu igrao za Jadran, u veljači je stekao pravo nastupa za Barakude, a sada je potpisao za talijansku Bresciju. Najbolji je strijelac prošlog Europskog prvenstva, tada u kapici Rusije i zagrebačke Mladosti. Igralo se u Budimpešti, eto, neka ponovi. I prošlu je sezonu počeo odlično za splitsku momčad, ali u završnici se pogubio. Ako ga Tucak uspije “pronaći”, bit će jako oružje.

Andija Bašić je polivalentni adut, spremana pokriti nekoliko pozicija Dijete je šibenskog Solarisa, tri godine igrao je za grčki Vouliagmeni, potom lani potpisao za Palermo. Tu su i 24-godišnji mladostaš Franko Lazić te 21-godišnji igrač Jug Adriatic osiguranja Marko Žuvela… 

Svježa krv, nadamo se za svježe podvige.

VRATARI
Marko Bijač (Olympiacos)
Toni Popadić (Jug Adriatic osiguranje)

CENTRI
Ivan Krapić (Noisy-le-Sec)
Josip Vrlić (Radnički)

BRANIČI
Marko Žuvela (Jug Adriatic osiguranje)
Rino Burić (Jadran)

NAPADAČI
Luka Bukić (Jadran)
Loren Fatović (Jug Adriatic osiguranje)
Ante Vukičević (Marseille)
Jerko Marinić Kragić (Jadran)
Konstantin Harkov (Brescia)
Franko Lazić (Mladost)
Andrija Bašić (Palermo)

IZBORNIK
Ivica Tucak

Skupina B

1. kolo, utorak, 21. lipnja
16.00 Njemačka – Japan
17.30 Grčka – Hrvatska
2. kolo, četvrtak, 23. lipnja
16.00 Hrvatska – Njemačka
17.30 Japan – Grčka
3. kolo, subota, 25. lipnja
16.00 Japan – Hrvatska
17.30 Grčka – Njemačka

KLADIONICA tko će biti prvak?

1. Španjolska 3.21
2. Mađarska 4
3. Srbija 4.08
4. Hrvatska 8.08
5. Italija 10.67
6. Grčka 11
7. Crna Gora 14.50
8. SAD 20.6

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.