Veliki hendikep za Hrvatsku: ‘barakude‘ će na Europskom prvenstvu u Splitu biti bez proslavljenog reprezentativca

Hrvatski izbornik Ivica Tucak objavio je popis igrača koji će se pripremati za nastup na Europskom prvenstvu u Splitu od 27. kolovoza do 10. rujna). Na popisu se nalazi 22 vaterpolista, ali ne i naš prvi centar Josip Vrlić koji je odlučio završiti reprezentativnu karijeru SP-om u Budimpešti nedavno,…

Главная страница » Veliki hendikep za Hrvatsku: ‘barakude‘ će na Europskom prvenstvu u Splitu biti bez proslavljenog reprezentativca

Hrvatski izbornik Ivica Tucak objavio je popis igrača koji će se pripremati za nastup na Europskom prvenstvu u Splitu od 27. kolovoza do 10. rujna). Na popisu se nalazi 22 vaterpolista, ali ne i naš prvi centar Josip Vrlić koji je odlučio završiti reprezentativnu karijeru SP-om u Budimpešti nedavno, pišu Sportske novosti.

To je ogroman hendikep za Tucka u tako kratkom vremenu, no priliku će dobiti mlađi, baš kao i u većini slučajeva u Mađarskoj nedavno. Vrliću je jednostavno s 36 godina na leđima sve postalo prenaporno, pa odluka nije nimalo iznenađujuća. On sam je o njoj prvi obavijestio izbornika Tucka još nakon SP-a.

– Iskreno, mene je isto malo iznenadila odluka, makar uvažavam sve i napore i njegove godine i jednostavno da u takvim situacijama nema prisile. Nama je dogovor bio da idemo u olimpijski ciklus, ali on je rekao da se boji da ne može izdržati ove pripreme. I ispalo je tako kako je, kaže izbornik.

Puno ste mijenjali na SP-u, sada s prvim centrom još i više.

– Morat ćemo morati malo mijenjati i koncept igre. Meni je žao da nismo mogli dati priliku nekom mladom centru u ranijem periodu, ali hvala Josipu za sve što je dao.

I dodao je na kraju Tucak.

– Ja sam ostavio još jednu opciju, ako se predomisli, makar teško je vjerovati u to.

Na popisu kandidata nema niti Hrvoja Benića koji je zbog ozljede ramena i operacije preskočio i Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj. Na popis se vraća vratar Ivan Marcelić koji je zbog ozljede propustio SP u Mađarskoj.

Vratari: Marko Bijač (Olympiacos), Toni Popadić (Jug AO), Ivan Marcelić (Jadran), Jerko Jurlina (Mladost)

Centri: Ivan Krapić (Noisy), Lovro Paparić (Vouliagmeni), Branimir Herceg (Mladost), Antonio Dužević (Jadran)

Braniči: Rino Burić (Jadran), Marko Žuvela (Jug AO), Matias Biljaka (Mladost), Kristijan Milaković (Bologna).

Napadači: Luka Bukić (Jadran), Loren Fatović (Jug AO), Konstantin Harkov (Brescia), Ante Vukičević (Marseille), Franko Lazić (Mladost), Jerko Marinić Kragić (Jadran), Andrija Bašić (Hannover), Dario Rakovac (Mladost), Filip Kržić (Jug AO), Ivan Domagoj Zović (bez kluba).

Stručni Stožer se ne mijenja, izbornik ej Ivica Tuca, pomagat će mu Zoran Bajić i Jure Marelja, trener vratara je Renco Posinković, kondicijski trener Pero Kuterovac, a fizioterapeutski par Damir Luketić – Petar Kopanja.

Pripreme počinju 17. srpnja baznim dijelom u Kranju i trajat će do 28. srpnja. Od 1. do 6. kolovoza su pripreme u Šibeniku uz sudar s Mađarima 5. kolovoza. Od 8. do 10. kolovoza sudjelovat ćemo na turniru u talijanskom Cagliariju na kojem će još igrati Italija, Srbija i Grčka, pa slijede od 15. do 19. kolovoza pripreme u Šibeniku, 20- do 22. kolovoza turnir u Beogradu na kojem će igrati još Srbija, Francuska i Italija, te završne pripreme u Splitu od 25. kolovoza gdje ćemo dočekati sudar na Euru protiv Malte 29. kolovoza (21.00).

Josipa Vrlića nažalost zbog njegovog zahtjeva više nećemo gledati s hrvatskom kapicom u bazenu. On je prvi centar, oko centra se vrti igra, a kada ode prvi centar ni igra više ne može biti ista. I zato je dolazak Vrlića u periodu prije Europskog prvenstva u Splitu ogroman hendikep za hrvatski tim i izbornika Tucka.

Josip Vrlić je rođen 25. travnja 1986. u Rijeci. Izrastao je u diva 198 cm visokom i 130 kg teškog i postao naš prvi centar. Hrid s Kantride kako ga mediji nazivaju, nije ostavio veliki trag u svom Primorju, ali je gdje god otišao nakon toga bio jedan od stožernih i omiljenijih igrača. Uz to bi praktički i posvuda donio trofeje. Barceloneta, Jug, Mladost, te Radnički iz Kragujevca gdje igra od prošle godine, najbolji su primjeri. Želite li medalje, finala i pobjede u njima, dovedite Vrlu.

No, Vrlić nije imao niti veliku minutažu u hrvatskoj reprezentaciji do pred dvije-tri godine. U eri Smodlake, Hinića, pa Dobuda, tadašnji ga hrvatski izbornik Ratko Rudić nije pozivao pod stijeg. Kuriozitetno je međutim da je koju godinu kasnije Vrlić zaigrao ‘pod Rudićem u reprezentaciji, ali… brazilskoj! Čak je i to razdoblje bilo medaljama optočeno. Blista bronca u Svjetskoj ligi iz Bergama 2015., ali i jako dobar nastup Brazila na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Godine 2018. izbornik Barakuda Ivica Tucak ga zove pod hrvatski barjak, da bi u minule nepune dvije i pol godine već i s Barakudama osvojio pet medalja!

TROFEJI JOSIPA VRLIĆA

• zlato na Europa kupu (Rijeka, 2018.) – Hrvatska

• srebro na Europa kupu (Zagreb, 2019.) – Hrvatska

• bronca na Europskom prvenstvu (Barcelona, 2018.) – Hrvatska

• bronca na Svjetskom prvenstvu (Gwangju, 2019.) – Hrvatska

• bronca u Svjetskoj ligi (Beograd, 2019.) – Hrvatska

• bronca u Svjetskoj ligi (Bergamo, 2015.) – Brazil

• srebro na Panameričkim igrama (Toronto, 2015.) – Brazil

• prvak Europe: 2016. (Jug Dubrovnik)

• Europski Superkup: 2016. (Jug Dubrovnik)

• prvak Hrvatske: 2016. i 2017. (Jug Dubrovnik) i 2021. (Mladost)

• pobjednik Hrvatskog kupa: 2016. i 2017. (Jug Dubrovnik), te 2019. i 2021. (Mladost Zagreb)

• pobjednik Regionalne lige: 2016. i 2017. (Jug Dubrovnik), te 2019. i 2020. (Mladost Zagreb)

• prvak Španjolske: 2011., 2012., 2013. i 2018. (Barceloneta)

• Španjolski kup: 2013. i 2018. (Barceloneta)

• prvak Brazila: 2014. (Fluminense Rio de Janeiro)

• Srpski kup: 2022. (Radnički Kragujevac)

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.