Xhaka: Oca su mi Srbi zatvorili 1986. Brat i ja smo im vratili 2014., 2018. i 2022.

GRANIT XHAKA, kapetan Švicarske, ali po roditeljima Albanac s Kosova i na drugom SP-u zaredom izazvao je veliku pažnju odnosom sa Srbima.

Главная страница » Xhaka: Oca su mi Srbi zatvorili 1986. Brat i ja smo im vratili 2014., 2018. i 2022.

GRANIT XHAKA, kapetan Švicarske, ali po roditeljima Albanac s Kosova, na ovom SP-u nije kao 2018. ključnu pobjedu nad Srbijom na SP-u (3:2) slavio gestikulirajući albanskog orla, ali ih je opet izazivao i vrijeđao. U drugom poluvremenu se okrenuo prema klupi Srbije i uhvatio za međunožje, što je razbjesnilo suparnike koji su ušli u teren kako bi se obračunali s njim.

Xhaka dva SP-a zaredom na terenu ratuje sa Srbima

U tome ih je jedva spriječio izbornik Dragan Stojković Piksi. Međutim, kasnije su se na društvenim mrežama pojavile snimke na kojima se vidi da Xhaka prije hvatanja za međunožje Srbima dobacuje “Ta qifsha nanen n’pidh”. To na albanskom znači “Je*em vam mater u pi*ku”. Osim spomenutog incidenta raskrvario je Milenkovića, a rivale je do kraja razjario proslavom pobjede. To je radio tako što je obukao dres, na kojem je na prsima iznad broja 26 pisalo “Jashari”. Srbima ništa ne znači Xhakino objašnjenje takve proslave:

Dresom nakon pobjede nad Srbijom je razbjesnio Srbe

“Ne, nema nikakve političke pozadine. To je moja posveta suigraču Jashariju. Došao je u mlad u momčad (20), ja sam bio u situaciji kao on i zaslužuje poštovanje. Provodimo puno vremena zajedno. Zato sam njemu u čast nosio dres s prezimenom Jashari. To radim nakon svake utakmice.” Spomenuti nogometaš je mladi veznjak Ardon Jashari, koji je u reprezentaciji Švicarske na SP-u. Također je Albanac, ali iz Makedonije. Međutim, Albancima i Srbima na spomen prezimena Jashari na pamet ne pada mladi i anonimni nogometaš, nego prvima slavni, a drugima zloglasni gerilac. Zato je Srbe razbjesnio ovaj potez kapetana Švicarske. 

Poslije debakla nije nosio sporni dres, ali je objasnio povijest mržnje sa Srbima

Međutim, Xhaka nakon debakla u osmini finala, poraza od Portugala 6:1, nije nosio dres kojeg kako kaže “nosi nakon svake utakmice u čast mladog suigrača”. Ostao je na terenu poslije potopa, pozdravio navijače i ispričao im se, ali u svom, dresu s natpisom Xhaka na leđima. Ipak, Xhaka ni u uvertiri za ovaj meč nije mogao da ne podsjeti na povijest odnosa sa Srbima i to netrepeljivosti između tog naroda i njegove obitelji. Na Instagramu je podijelio ovu kronografiju: 

“1986. Ragip Xhaka (Granitov otac, op.a.)  bio politički zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji. Uhapšen je kao 22-godišnji student Sveučilišta u Prištini, pre nego što ga je srpski režim osudio na 6 godina zatvora. 

2014. – Taulant Xhaka (Granitov brat i reprezentativac Albanije, op.a.) u Beogradu nije dozvolio da se uprlja zastava velike Albanije na utakmici između Srbije i Albanije. 

2018 – Granit Xhaka pokazao je orla nakon što je postigao gol na Svjetskom prvenstvu protiv Srbije u Rusiji. 

2022 – Granit Xhaka, ponovo HEROJ ALBANACA!”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.