Benficinom orlu prijeti prizemljenje: dio portugalske javnosti želi stati na kraj dugogodišnjoj tradiciji lisabonskog kluba

Sprema li se Benficinom orlu posljednji let? Uoči svake domaće utakmice lisabonskog kluba veliki orao preleti teren i vrati se na ruku čovjeku koji ga je pustio. Dugogodišnja je to tradicija na stadionu Luz kojoj sada prijeti kraj. Naime, jedna tamošnja politička stranka i društvo za zaštitu životin…

Главная страница » Benficinom orlu prijeti prizemljenje: dio portugalske javnosti želi stati na kraj dugogodišnjoj tradiciji lisabonskog kluba

Sprema li se Benficinom orlu posljednji let?

Uoči svake domaće utakmice lisabonskog kluba veliki orao preleti teren i vrati se na ruku čovjeku koji ga je pustio. Dugogodišnja je to tradicija na stadionu Luz kojoj sada prijeti kraj. Naime, jedna tamošnja politička stranka i društvo za zaštitu životinja zatražili su da se taj običaj ukine.

Njihovim držanjem u “zatočeništvu”, životinjama se stvara veliki stres, tvrde protivnici ove prakse. U klubu imaju tri orla koji se izmjenjuju. Zavoljeli su ih navijači, pa se tako pomno prati njihov let, a neki su čak i toliko praznovjerni da vjeruju kako će Benfica pobijediti ako orao teren preleti dva puta.

– Divljim životinjama nije mjesto u sportu, već u prirodi gdje trebaju slobodno živjeti – poručila je portugalska političarka Ines Sousa Real.

Umjesto pravih, preporučila im je korištenje plišanih orlova, odnosno maskota. Orao je simbol Benfice čiji se lik nalazi i na grbu kluba. Međutim, orlovi su nekoliko puta znali i pobjeći. Dogodilo se to prije četiri godine, ali i 2012. No, kako je riječ o pametnim životinjama, svaki put bi se vratili  ili bi ih pronašli u blizini stadiona.

Ovakav prijedlog, očekivano, nije naišao na odobravanje navijača slavnog portugalskog kluba. Nije im po guštu ukidanje tradicije, njihovog sretnog orla koji im je donio toliko veselja, kako vjeruju. Pritisci su, međutim, sve veći i ostaje vidjeti kako će se izboriti s političkim strujama koje se zalažu za oslobađanje ovih velikih ptica.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.