Bio je osuđen na kratak život, ali igrao je nogomet s Baleom i postao MMA borac

ŽIVOTNA priča MMA borca koji je prošlog vikenda izgubio od Hrvata inspiracija je svim ljudima.

Главная страница » Bio je osuđen na kratak život, ali igrao je nogomet s Baleom i postao MMA borac

HRVATSKI MMA borac Stipe Brčić prošlog je vikenda jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio Velšanina Aarona Abyja pod okriljem organizacije Cage Warriors, jedne od najdugovječnijih u Europi. Brčić je popravio profesionalni omjer na 11-3, a Aby pokvario na 13-6-1, ali velškog se borca ni nakon ovog niti bilo kojeg drugog poraza ne može nazvati gubitnikom. Štoviše, u životu je veći pobjednik od bilo kojeg sportaša sa stotinama trofeja.

Aby je 32-godišnjak koji se MMA-om bavi od 2013., nakon što je zbog zdravstvenog stanja morao prekinuti nogometnu karijeru, tijekom koje je igrao za mlađe selekcije Walesa s današnjim zvijezdama poput Garetha Balea, Aarona Ramseya, Joea Allena i Neila Taylora. Nakon rođenja prognozirali su mu maksimalno 16 godina života, što je već sad dvostruko premašio.

Iz nogometa je otišao u MMA, ali bolest se vratila. Dali su mu tri do šest mjeseci

Rođen je s cističnom fibrozom, rijetkom nasljednom bolesti koja zahvaća sve organe, odnosno omogućuje tumoru da se razvije na bilo kojem organu u tijelu, što pacijenta najčešće osuđuje na kratak život pun kemoterapija, a najviše ovisi o stanju pluća.

No Aby je pobijedio početne prognoze i uspješno se bavio nogometom, bio je i kapetan Shrewsburyja dok ga nisu kao 19-godišnjaka morali otpustiti zbog zdravstvenog stanja. Nakon toga je na poluprofesionalnom ugovoru igrao za Wrexham iz rodnog grada.

Ipak, 2013. se odlučio za MMA karijeru, ali baš kada je prvi put spojio tri pobjede i počeo se isticati, 2017., bolest se vratila. Dijagnosticirali su mu rak testisa, koji se proširio na limfne čvorove, metastazirao i razvio se u tumor od 15 centimetara. Prognozirali su mu još tri do šest mjeseci života, ali nakon kemoterapija i brojnih operacija, ne samo da je pobijedio bolest nego se i vratio MMA-u, a prošle godine potpisao je za ugledne Cage Warriorse.

UFC mu je ušao u glavu, ali morao je pokleknuti da spozna istinu

Imao je priliku doći i do UFC-a, ali kaže da mu je ta prilika ušla u glavu i da je zato nije uspio prihvatiti. Prošlog je mjeseca na Instagramu podijelio priču Sport Bibleu o sebi te se prisjetio kako bi ga pobjeda nad Michelangelom Lupolijem, u posljednjem meču prije ovog s Brčićem, mogla lansirati u američku organizaciju.

“Razmišljao sam samo o pobjedi i tome gdje bi me ona odvela. Bio sam u svlačionici i govorio sam si: “Pobijedi u ovom meču i dobit ćeš ovo. Nemoj izgubiti i bit ćeš u UFC-u.” Cijeli trening kamp proveo sam razmišljajući samo o pobjedi i to je na kraju bio jedan od mojih najgorih nastupa. 

Zaboravio sam odakle dolazim i zašto radim sve ovo. Moj fokus nije bio na tome koga i što predstavljam, nego isključivo na pobjedi. Nastup i moj mindset razočarali su me u posljednjoj borbi. Dopustio sam da mi neke stvari i ljudi uđu u glavu. 

Ali ponekad je potrebno pokleknuti da biste se prisjetili što je zapravo istina. Sada ponovo uživam u svakom danu, u usponima i padovima. Okružen sam sjajnim ljudima. Život nije bajka i ne bi trebao biti lak. Priča je veća od samog individualca. Putovanje je bitnije od destinacije”, napisao je Aby, čija životna priča može biti inspiracija svim ljudima, ne samo sportašima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.