Hrvatska svladala Ukrajinu i osigurala treće mjesto u skupini, time i vjerojatno izbjegla Srbiju u osmini finala EuroBasketa

Hrvatska je pobjedom protiv Ukrajine osigurala treće mjesto u skupini”C” Eurobasketa 2022 i očekuje tko će im biti suparnik u osmini finala, a to je prema „križanju” drugoplasirana reprezentacija iz skupine” D”. I dok ćemo koga ćemo u eliminacijskoj fazi EP-a čiji se program iz Milana seli u Berlin,…

Главная страница » Hrvatska svladala Ukrajinu i osigurala treće mjesto u skupini, time i vjerojatno izbjegla Srbiju u osmini finala EuroBasketa

Hrvatska je pobjedom protiv Ukrajine osigurala treće mjesto u skupini”C” Eurobasketa 2022 i očekuje tko će im biti suparnik u osmini finala, a to je prema „križanju” drugoplasirana reprezentacija iz skupine” D”. I dok ćemo koga ćemo u eliminacijskoj fazi EP-a čiji se program iz Milana seli u Berlin, ukratko se možemo osvrnuti na trnovit put do trijumfa nad Ukrajinom. Upravo tako. Još jednom smo bili na rezultatskoj „ klackalici”, malo gore, malo dolje i u konačnici ponovno nam se moglo dogoditi da u drami odigramo posljednju minutu. Nismo bili daleko, međutim, to imamo zahvaliti činjenici kako Ukrajinci nisu imali odgovor na vanjski šut Hrvatske, jer smo u razdoblju kad su poeni iz daljine pljuštali na obje strane, mi pogodili četiri „trice”, suparnici dvije manje i tu se napravilo sedam poena viška! I onda smo sami sebi nakratko zakomplicirali život, kapetan Bogdanović je napravio nesportsku, međutim, nije nas stiga ozbiljnija kazna!

Inače, krenulo se u samu utakmicu posve dominantno, najprije šutevima izvana, potom je Zubac bio nadmoćan pod obručem, dovoljno da se ne dozvoli odvajanje Ukrajine. Ali, tih deset minuta ipak se okončalo „egalom” jer su bili razigrani Herun i Mihajljuk. Odlučio se izbornik promijeniti početnu postavu, na klupu je poslao Zubca i na njegovo mjesto stavio dostojnu zamjenu Matkovića, dok je „loptu uzeo Smithu” i dao ju Mavri! I to bijaše pun pogodak, jer se donedavni kapetan Zadra, po novome igrač Splita nametnuo u dva pravca, imao je odličnu suradnju s Matkovićem, kasnije i Zupcem, uz sve je znao pogoditi! Činilo se kako imamo formulu koju će se nastaviti koristiti iz razloga što taj ubrzaniji ritam nisu mogli pratiti Ukrajinci. Međutim, Mulaomerović je Mavra smjestio na klupu, i kad ga je odlučio vratiti nije to bio isti igrač obzirom da je sjedio punih osam minuta! Sva sreća da je Bogdanović imao daleko bolje minute nego utakmicu prije i praktički je držao Ukrajince na distanci. Istina, dogodili su nam se kratki „ tiltovi”, ali bez posljedica.

Ako uzmemo ukupan učinak u Milanu, onda pogledom na ljestvicu imamo tri pobjede, Estonija, Velika Britanija i Ukrajina, dok smo „kapitulirali” protiv Grčke i Italije! Ukoliko se pomnije zagrebe kroz igru naše reprezentacije nije teško zaključiti kako su nas spomenutih poraza stajale izgubljene lopte. Baš ih je bilo na pretek! Mislimo li u osminifinala napraviti korak više, onda je jako bitno razmišljati o igru koja će nam popraviti taj iznimno slab segment! U dvije utakmice Mavra je pokazao kako se na njega može računati i da nam Smith nema stabilnu igru, ponekad više gleda na šut nego komu će gurnuti loptu. Oslanjati se previše na veterana Simona koji zna imati dobre role riskantno je obzirom na njegovu energiju. Za nadati se je kako će Šarić i Hezonja ponuditi više nego jesu, onda bismo mogli računati na osmišljeniju igru koja bi mogla donijeti i više mira, manje nervoze!

Kretanje rezultata

11:16 (8‘) Simon i Smith su otvorili „tricama”, ali su nam brzo Ukrajinci vratili istom mjerom, Bližnjuk i Mihajljuk, dok je Herun bio izvrstan pobočnik.

21:21 (10‘) Dobro je da se Zubac odlično snalazio pod obručem, kako je ranije počeo, tako je i nadtavio, dovoljno za hvatanje suparnika. Prič prve četvrtine zaključio je Bogdanović najprije s tru poena, potom s dva plus jedan.

41:29 (17‘) Imali smo otvaranje druge dionice trocom Hezone, potom su Mavra i Matković odlično kombinirali i zabijali. U tri napada zaredali smo također tricama, Mavra, Šarić i opet Hezonja.

47:48 (23‘) I onda strmoglavi pad, posve inertno u obrani i napadu, Ukrajincima se otvorio put za priključak, Len i Lukašev tricama, onda Herun dva puta i Bližnjuk za vodstvo.

61:53 (27‘) Dobra rola kapetana Bogdanovića, činilo se kako idemo prema značajnijem rezulatskom odmaku. Ali….

69:73 (32‘) Sanon dva i dodatno bacanje, iza njega Mihajljuk i Bobrov dvije trice, pa u otvaranju zadnje šest lakih poena Ukrajinci su otišli na četiri viška.

90:85 (37‘) Serija šuteva za tri poena, Simon dva puta, Bogdanović i Ramljak jednom, kod Ukrajinaca dvije Sanon. Zubac je izborio ubačaj za dva. Sve je zaključio Babo!

Hrvatska – Ukrajina 90:85

Milano – Dvorana Mediolanum Forum. Hrvatska – Ukrajina 90:85 (21:21, 24:21, 22:25, 23:18)

Suci: Luis Castillo (Španjolska), Nicolas Maestre (Francuska) i Zafer Yilmaz (Turska).

HRVATSKA: Perković, Smith (7), Prkačin, Šarić (3), Simon (11), Hezonja (6), Gnjidić, Matković (10), Ramljak (3), Mavra (13), Zubac (10), Bogdanović (27).

UKRAJINA: Lukašov (5), Bližnjuk (16), Mihajljuk (14), Herun (21), Len (6), Tkačenko, Bobrov (8), Pustovoj (4), Sanon (11), Skapincev, Zotov, Sidorov.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.