Ivo Mikuličin: Kad će poletjeti novi tići? Kako pronaći formulu za jačanje naše reprezentacije i klubova

Kako ostati indiferentan na sve viđeno na košarkaškoj utakmici Split – Crvena zvezda Ili, mogu li se lijepim uspomenama zaliječiti sve otvorene rane!? Kapa dolje splitskoj publici, koja je na zadivljujući, sportski način pozdravila staru zvijezdu Gripa Duška Ivanovića. ‘Klub iz grada veličine Split…

Главная страница » Ivo Mikuličin: Kad će poletjeti novi tići? Kako pronaći formulu za jačanje naše reprezentacije i klubova

Kako ostati indiferentan na sve viđeno na košarkaškoj utakmici Split – Crvena zvezda? Ili, mogu li se lijepim uspomenama zaliječiti sve otvorene rane!? Kapa dolje splitskoj publici, koja je na zadivljujući, sportski način pozdravila staru zvijezdu Gripa Duška Ivanovića. 

‘Klub iz grada veličine Splita više nikad neće postati prvak Europe’

No, kako spojiti kazivanje pok. Vinka Bajrovića „da je jedini Ivanovićev uvjet za preseljenje iz Podgorice na Gripe bio zapošljavanje supruge“, a da Argentinac Campazzo ima jednogodišnji angažman za beogradski klub desetorostruko skuplji od godišnjeg proračuna KK Split!? Argentinac se, uvjereni smo, ne bi ni „vidio“ na splitskom parketu da su na suprotnoj strani stajali neki novi žuti momci, nalik na legendarnu petorku Sretenović, Ivanović, Kukoč, Rađa i Sobin s Perasovićem kao prvom pričuvom. A takva se momčad, nažalost, neće ponoviti za nekoliko desetljeća. 

– Ne moraš mi vjerovati, ali dok je svijeta i vijeka, više nikad klub iz grada veličine Splita neće postati košarkaški prvak Europe. O tvojoj Šibenki, koja je igrala i europska finala, da ne govorimo – tako nam je kazivao legendarni trener Jugoplastika Božo Maljković na prvoj „hrvatskoj večeri“, organiziranoj u glavnom gradu Srbije poslije Domovinskog rata. 

Nismo mu ni pokušali proturječiti, jer su iz vrha europske (klupske) košarke u međuvremenu nestali ne samo splitski „žuti“ već i Ignis iz Varesea, Scavolini iz Pesara, Sienna, Limoges… Naši istočni susjedi se tom neizbježnom procesu opiru na poseban način. Tzv. politikom „državnog sporta“.

Partizan i Zvezda državni projekti 

– Ne, nemojte se čuditi što je Partizan angažirao izuzetno skupog talijanskog trenera Trinchierija. Iza svega stoji srpska država, točnije Aleksandar Vučić, koji bogatim dotacijama podržava oba najjača srpska košarkaška kluba. Zašto? Pa, ne treba biti puno pametan da shvatiš kako razlozi nisu prvenstveno sportski – kazivao nam je beogradski trener Vlado Đurović, kad je stigao na promociju knjige „Ši-Ši-Šibenka“. 

Kakve su onda šanse hrvatskih klubova u konkurenciji s dva beogradska velikana!? Je li u pravu Aleksandar Petrović, sportski direktor HKS-a i privremeni izbornik hrvatske reprezentacije, kad zagovara tezu da su Crvena zvezda i Partizan u ABA-ligi tek nedostižna, nelojalna konkurencija našim klubovima!? Kako, onda, pronaći formulu za jačanje naše reprezentacije i klubova!?

A da se ode po savjet u HNS? 

Na prva dva pitanja odgovori su jasni, dok na treće odgovor tek treba dati novo vodstvo Hrvatskoga košarkaškog saveza u suradnji s klubovima. Tko zna, možda bi im u potrazi za rješenjem svojim savjetima mogli pomoći „HNS pederi, koji su nogomet sjebali“!? Hajduk i, posebice, Dinamo spremni su za „golu“ egzistenciju prodati “i srebro i zlato“ iz svojih dvorišta.

No, da bi ih prodali moraju to srebro i zlato i stvoriti. A na tom je planu, za razliku od nogometa, pala naša košarka, pa i dalmatinska. Nije lako Zadraninu bodriti petorku u kojoj nema – Zadrana! Na Gripama je situacija tek nešto bolja, neovisno što se vrijedi radovati dobrim potezima Kalajžića, Runjića ili Gizdavčića. Istodobno, Josip Sesar je u nedostatku novaca i mladih igrača Cibonu pretvorio u „pojačanu Goricu“. 

Zato prestanimo isključivo upirati prst prema čelnicima HNS-a, okrenimo se proizvodnji igrača. Uz neizbježno šlager – pitanje: 

– Je li ABA liga razvojna za mlade, hrvatske tiće ili za barem malo onih koji su, prije bijega u inozemstvo, ostali u domaćim gnijezdima!?

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.