Izbornik Mulaomerović dobro iskoristio slobodan dan pred Estoniju: ‘Pustio sam Babu u Dubrovnik da vidi bebu, vraća se za utakmicu’

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija je na Eurobasketu 2022. ostvarila posve očekivane ishode, jer smo još ranije najavili kako nam je Grčka iznimno težak suparnik. I bi tako, zarana su nam otišli na 19 viška, pa ih je bilo jako teško rezultatski hvatati. Tako da se otprije upisani poraz i dogod…

Главная страница » Izbornik Mulaomerović dobro iskoristio slobodan dan pred Estoniju: ‘Pustio sam Babu u Dubrovnik da vidi bebu, vraća se za utakmicu’

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija je na Eurobasketu 2022. ostvarila posve očekivane ishode, jer smo još ranije najavili kako nam je Grčka iznimno težak suparnik. I bi tako, zarana su nam otišli na 19 viška, pa ih je bilo jako teško rezultatski hvatati. Tako da se otprije upisani poraz i dogodio! Istina, došli smo u dva navrata na svega dva poena zaostatka, međutim, nismo iskoristili svoje prigode, pa je slavlje otišlo na stranu Grčke! Onda nam je kao naručena stigla Velika Britanija koja nam ničim nije mogla parirati, tako da sve osim naše uvjerljive pobjede bilo bi razmjerno senzaciji svemirskih razmjera!

U tom nizu, odnosno omjeru od jednog poraza i pobjede na megdan stiže Estonija, reprezentacija s kojom smo ranije odigrali tri utakmice, u prvoj smo im bili nedohvatljivi (98:80), igralo se u lipnju 1993. Novi ogled se dogodio osam godina kasnije, opet su nam Estonci gledali u leđa (81:69). Ali su nam zato bili jako blizu u kolovozu 2015. godine zaostali su za Hrvatskom samo tri poena (66:63)….

U Milanu, u skupini „ C” u dvije utakmice, dva posve različita rezultata, očekivano, Estonija je pala pred naletom domaćina Italije (83:62), dok je u „triler” završnici Ukrajina bila bolja od njih omjerom 74:73….

Je li nam taj ogled s tijesnim rezultatom treba biti upozorenje, ili je ipak riječ o reprezentaciji, koja se ne može mjeriti s Hrvatskom? Izbornik, uvijek oprezni Damir Mulaomerović, „puše i na hladno”…

– Dobro nam je došao kratki odmor, istina, imali smo i trening, jer su se mnogi igrači potrošili u dvije prethodne utakmice. Ono što bih želio istaknuti, jest to da smo protiv Velike Britanije imali prigodu podijeliti minute igračima koji su manje participirali u dosadašnjem dijelu Eurobasketa, prvenstveno mislim na Dominika Mavru i Lovru Gnjidića, te zadnjih deset minuta i Roka Prkačina, koji su na najbolji mogući način iskoristili dobiveno vrijeme – kazao je Mulaomerović koji je zajedno s vodstvom Hrvatskog košarkaškog saveza, očito kroz raniji dogovor, odobrio kapetanu Bojanu Bogdanoviću kratkotrajni izlet do Dubrovnika.

Razlog je posve opravdan, Bogdanović je otputovao kako bi vidio sina koji se rodio uoči ogleda s Velikom Britanijom. Babo kako ga od milja zovu suigrači i prijatelji obvezao se na povratak u Milano u nedjeljnim satima, tako da ćemo ga gledati protiv Estonije.

– Radili smo analize utakmica koje je imala Estonija i prema onome što smo uočili spremamo se za jednu jako tešku utakmicu, jer su šuterski jako nezgodni. Uz to na svakoj od dvije utakmice bili su nošeni podrškom s tribina gdje je najmanje četiri ili pet tisuća njihovih navijača. Ponavljam, kod nas je bilo dosta umora, praktički smo u manje od 24 sata dva puta izlazili na parket, ali nadamo se dobroj utakmici i pobjedi – zbori Mulaomerović koji se opet okrenuo prema Estoncima…

– Gledali smo te njihove utakmice i mogu kazati kako su od Ukrajine nesretno izgubili, odnosno, već dobivenu utakmicu su nekim svojim pogreškama su sami sebe pobijedili. Energetski su odlični, jako atletičn i šuterski, po meni, sjajni, zato defenzivno moramo biti na visokoj razini i maksimalno koncentrirani od početka, da bi dobili utakmicu – zaključio je Mulaomerović.

Karlo Matković: ‘Estoncima nećemo dati priliku’

Karlo Matković bitan je kotačić hrvatske reprezentacije, a tako je bilo i u utakmici s Velikom Britanijom. U utakmici ste prezentirali nekoliko lijepih poteza, no onda se dogodila ozljeda. Kakvo je danas stanje?

– U redu je, iskreno moglo je biti i gore. Uganuo sam zglob, ali nije bila puna težina i nije jako otečeno pa ćemo danas vidjeti kroz terapije i mislim da ćemo to riješiti do sutra.

Što mislite o samoj utakmici?

– Protiv Britanije smo opet, kao i protiv Grčke, bolje ušli u drugom dijelu. Agresivnije, bolji u obrani i složni u napadu, tu se baš vidjela kvaliteta. Moramo još naći taj ritam i početi više-manje od obrane i od toga graditi napad i igrati malo brže.

Za Estonce ste spremni?

– Uvijek, za sve smo spremni! Spremamo se za svaku utakmicu isto, i svaki put imamo isti pristup.

Estonija je izgubila za pola koša od Ukrajine…

– Da, sigurno će i zbog toga protiv nas biti dodatno motivirani. Igraju dobro, igraju brzu košarku s dosta passeva i igraju pametnu košarku. A kakav će biti rezultat… nadamo se najboljem, naravno. Estonci su mlada ekipa koja dobro iskorištava priliku, a drago mi je vidjeti nekog svojih godina da također igra na velikom natjecanju, to je ohrabrujuće.

Kako se Karlo osjeća u reprezentaciji?

– Biti u reprezentaciji je čast, pogotovo doći na Europsko prvenstvo uz centre kakve imamo. Tu sam, osjećam se ugodno, uzbuđenje je veliko, nije dugo bilo Europskog prvenstva. Za mene i moju obitelj to je to doista nešto veliko.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.