Najpoznatija Hrvatica u Australiji crveni se od srama zbog navijačkog incidenta u finalu nogometnog kupa: ‘Zgrožena sam ponašanjem mojih sunarodnjaka!‘

Sydney United, nogometni klub hrvatskih iseljenika u Australiji, u subotu je poražen u finalu australskog kupa. Međutim, samu utakmicu zasjenilo je ponašanje navijača koji su skandirali “Za dom spremni”, fašistički pozdravljali podignutom desnicom, a ono što je Australcima posebno zasmetalo je zvižd…

Главная страница » Najpoznatija Hrvatica u Australiji crveni se od srama zbog navijačkog incidenta u finalu nogometnog kupa: ‘Zgrožena sam ponašanjem mojih sunarodnjaka!‘

Sydney United, nogometni klub hrvatskih iseljenika u Australiji, u subotu je poražen u finalu australskog kupa. Međutim, samu utakmicu zasjenilo je ponašanje navijača koji su skandirali “Za dom spremni”, fašistički pozdravljali podignutom desnicom, a ono što je Australcima posebno zasmetalo je zviždanje na tradicionalnu pjesmu ‘Welcome to Country‘. O događaju se na svom Twitteru oglasila Lucy Zelić, sportska novinarka australskog SBS-a, inače jedna od najpoznatijih Hrvatica u Australiji koja je tijekom SP-a 2018. godine na najljepši način promovirala našu zemlju na drugom kraju svijeta, piše Jutarnji list.

– Ponosna sam Hrvatica. Odgojili su me imigranti koji su izgubili prijatelje i obitelj u ratu – moja teta Tereza preminula je nakon što je nagazila na minu u blizini svoje kuće. Naša povijest isprepletena je borbom, tugom, gubicima, ali i iznimnom otpornošću, napisala je Zelić na Twitteru.

Na početku utakmice između Sydney Uniteda, prethodno zvanog Sydney Croatia, i Macarthura, navijači Uniteda zviždali su na tradicionalnu pjesmu Welcome to Country (Dobrodošli u zemlju). Kasnije tijekom utakmice izvikivali su ustaški pozdrav “Za dom spremni” i pozdravljali podignutim desnicama, a snimke događaja preplavile su društvene mreže.

 Speed Media/icon Sportswire/Newscom/Profimedia/Speed Media/icon Sportswire/Newscom/Profimedia

Zelić je rođena u 80-ima i, kako kaže, nije odgajana u duhu fašizma, rasizma ili antisemitizma. Zna kako je to kada te se tretira drugačije od ostalih zbog tvoga podrijetla, kao i kako je izgubiti voljene u besmislu rata.

– Često su mi govorili da odje*** natrag u Hrvatsku. Bila sam zbunjena jer je Australija moj dom na koji sam jako ponosna, kaže Zelić.

Ističe kako je šokirana, zgrožena i posramljena ponašanjem svojih sugrađana toliko da ne želi vjerovati da se to uopće dogodilo. Dodaje da uvjerenja i ponašanje navijača Sydney Uniteda nije vjerni prikaz Hrvata niti nogometnog kluba.

– Najgore je što se ispostavilo da su većina onih, koji su se neprimjereno ponašali, tinejdžeri koji ne znaju koliko daleko sežu korijeni onoga što su demonstrirali, piše novinarka.

 Speed Media/Zuma Press/Profimedia/Speed Media/Zuma Press/Profimedia

Smatra da svi krivci zaslužuju doživotnu zabranu odlaska na utakmice i da bi trebali odgovarati zakonski. Nada se da će sportski savez i nadležne službe odraditi dobar posao.

– Za ovakvo ponašanje nema mjesta u nogometu niti u društvu. Treba im pokazati fotografije iz koncentracijskih logora u Auschwitzu i natjerati ih da slušaju priče preživjelih kako svoja uvjerenja ne bi prenijeli na svoju djecu. Promjena dolazi od prihvaćanja i razumijevanja, a ne možeš promijeniti ono što ne znaš, napisala je Zelić.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.