Novi vjetrovi pušu u ‘gradu košarke‘: koliki je stvarni proračun Zadra i zašto se vraćaju u Jazine?

Koliki je stvarni proračun Košarkaškog kluba Zadar za novu sezonu uglavnom znaju oni koji su ga slagali, ili barem pokušali slagati, i to na temelju jedne kartaške igre u kojoj se kaže „ Dođem ti!” Ili, preciznije, kroz kredit od 6,5 milijuna kuna koji bi se uskoro trebao naći na Dnevnom redu Gradsk…

Главная страница » Novi vjetrovi pušu u ‘gradu košarke‘: koliki je stvarni proračun Zadra i zašto se vraćaju u Jazine?

Koliki je stvarni proračun Košarkaškog kluba Zadar za novu sezonu uglavnom znaju oni koji su ga slagali, ili barem pokušali slagati, i to na temelju jedne kartaške igre u kojoj se kaže „ Dođem ti!” Ili, preciznije, kroz kredit od 6,5 milijuna kuna koji bi se uskoro trebao naći na Dnevnom redu Gradskog vijeća. I što je najbitnije velika je vjerojatnost kako će jamstvo za isti proći, uz poneki „klipić” u kotačiću zahtjeva, jer populistički pristup, uglavnom nikad ne zataji, pa neće ni ovoga puta. Tako da u Nadzornom odboru i Upravi kluba , mogu biti više nego mirni, baš bez imalo strepnje, jedino da se ne dogodi neki preokret kojem se ni predlagači kao i dizači ruku mogu neočekivano naći. Jer, politika je slična najstarijem zanatu na svijetu!

Službeno je na glavnoj „pressici” rečeno kako će financijski troškovi za prvu momčad , uključujući i smještaj igrača, iznositi 350.000 eura neto! I radi mira Božjeg nitko u trenucima slaganja momčadi nije želio zagrebati u srži spomenutog iznosa. Činilo se kako je riječ o košarkaškom „ svetom pismu”, odnosno, to je tako i nema mrdanja, glasio j stav Nadzornog odbora.

Istina je posve drukčija, jer se na iznos koji je spomenut, dakle, 350.000 eura, valja pridodati poreze i doprinose, što prema realnim procjenama u konačnom zbroju iznosi negdje oko 430.000 eura. U tu financijsku priču su uključeni isključivo ugovori s igračima, na što se, ne zaboravite mora nasloniti dvogodišnji ugovor s trenerom Danijelom Jusupom, koji nije potpisao izjavu kao dvojica direktora, David Gunjević i Denis Pleslić koji se odriču prava tajnosti sklopljenih ugovora. Jusup je otvoreno rekao i na tomu mu svaka čast kako je svoj šesti povratak uvjetovao dvogodišnjim ugovorom, uz opasku kako u cijeloj priči novac nije toliko bitan, koliko povjerenje u njegov rad i rad s mladima.I zato se želio opasati ugovorom kojeg se ničim ne može ne uvažiti, u slučaju šumova u komunikaciji ili skliskom rezultatskom terenu.

Nadalje, na jednu (ne)spretnu izjavu sportskog direktora Pleslića kojem se u javnom prostoru omaknulo razmišljanje o više od pedeset pobjeda u ABA ligi, što svakom i najobičnijem matematičaru predstavlja 14 pobjeda, Jusup se brecnuo. I na tomu mu valja skinuti kapu, jer je rekao kako odmah vraća ugovor, obzirom da su po njemu u regionalnoj ligi planovi, borba za goli život.

Svi su na te njegove riječi zanijemili, u strahu da će trener doista pokidati ugovor, čime bi u vodu pala kompletna vizija jednoga novoga Zadra kakvu zamišlja nova klupska garnitura na svim razinama. Da se razumijemo i Jusup stalno ističe rad s mladima, pa valja očekivati kako će i na klupi barem kao „vodonoše” sjediti , voli se kazati „ zadarska dica”!Vratimo se opet na finacijski dio kolača.

Tako je prije nekoliko dana Ante Rubeša , predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar, sukladno obećanjima o transparentnosti, kazao kako Gunjević kao jedini član Uprave ima 13.000 kuna neto ( bruto je 19.500,OO kn). Pleslić pak kao sportski direktor ima osobni dohodak u iznosu od 12.000 kuna neto( bruto 17.800,00kn)!

Ono što se u ovom trenutku također ne zna, jesu plaće ostalih u stručnom stožeru, dvojici pomoćnika, kondicijskom treneru i vanjskom suradniku na toj poziciji, kao i fizioterapeutu, te voditelju zdravstvene skrbi.

Ali vjerujemo, kako će i one u kratkom roku posve sigurno isplivati na valu transparentnosti. K tomu, u klubu od početka novih vjetrova ističu da će se puno toga uložiti u rad onih koji vode brigu o mlađim uzrastima, danas – sutra igračima od kojih će klub zarađivati. I njima su logično i opravdano podignute plaće, jer tko će uložiti toliko sebe u rad s mladima i da za taj posao ne bude neadekvatno nagrađen. Nitko!

Plaće ostalih u hladnom pogonu, kao ni one u omladinskom nisu otkrivene, niti se želimo miješati u ono što je pod velom tajnosti, k tomu to su osobe bez kojih ni jedan imalo uređen klub, jednostavno ne može funkcionirati.

Usput se i dalje kotrlja priča o povratku omladinskog pogona u Jazine, što će se po svemu sudeći ostvariti, ali svi zagovornici tog nadasve začuđujućeg projekta, moraju znati kako u dvoranu izgrađenu 1968. godine treba „ ukrcati” vreće novaca! Rogobore i roditelji o neprimjerenim uvjetima, ali iz ovih ili onih razloga još uvijek ne žele javno zboriti na tu temu, sumnjamo i da hoće.

Svatko onaj tko imalo razmišlja o modernom Zadru, a takvih nije malo, hvataju se za glavu zbog činjenice, jer će njihov Zadar sve utakmice u HT Premijer ligi, te poneku iz AdmiralBet ABA lige gledati u Jazinama!

Zadar se očito priklonio momčadima koje su davnih osamdesetih igrale u daleko boljim dvoranama nego su današnje. A Zadar, ponovit ću to stotine puta, makar se na raznim kružocima ime potpisnika teksta ističe u negativnom kontekstu, jer se drznuo u medijima iznijeti da je dvorana „Krešimir Ćosić”, zajedno s kompletnim ŠC „ Višnjik” nešto za čim u Europi mnogi vape.

Istina, seniorska momčad bi prema nekim planovima trebala kroz tjedan raditi dva sata ujutro, dva poslijepodne u jednoj od malih dvorana, dok bi uoči domaće utakmice u ABA ligi, radi prilagodbe na koševe, odradili trening dan ranije!

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.